Ugens uddannelse: Søgetal, FGU og drømme om et farvel til SU for hjemmeboende

OVERBLIK: For tredje år i træk var der stigende søgetal for erhvervsuddannelser. Riisager vil ikke sikre sommerforsørgelse til kommende FGU-elever, og V-profiler drømmer om at afskaffe SU til hjemboende. Her er ugens uddannelsespolitiske overblik.

Foto: Lars Rasborg/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

De fleste i uddannelsessektoren havde længe ventet i spænding. Og i denne uge skete det så – offentliggørelsen af årets søgetal for ungdomsuddannelserne.

Tallene viste for tredje år i træk en stigning i antallet af grundskoleelever, der har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Konkret var der tale om 20,1 procent af eleverne i 9. og 10. klasse, som har valgt en erhvervsuddannelse som førsteprioritet.

Det er en stigning på 0,7 procentpoint i forhold til sidste år, hvilket også glædede undervisningsminister Merete Riisager (LA), som dog gerne havde set endnu flere søge ind på erhvervsskolerne.

Stemningen var også positiv hos henholdsvis Anni Matthiesen (V) og Mattias Tesfaye (S), hvor sidstnævnte så tallene som et tegn på, at man havde ”knækket kurven”.

Seniorforsker hos Vive Peter Koudahl, der til forsker i effekten af EUD-reformen, var dog knap så begejstret. I hvert fald såede han stor usikkerhed om, hvorvidt regeringen når sin ambition om at få 25 procent af grundskoleeleverne til at vælge en erhvervsuddannelse i 2025.

“Det er tvivlsomt, om det lykkes at leve op til 2020-målsætningen, når man ser på, at tallet de seneste to år er steget med cirka 1 procentpoint. Man kan ikke tale om, at kurven er knækket, selvom politikerne siger det,” sagde han mandag til Altinget: uddannelse.

Læs hele historien her.

{{toplink}}
Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Aktører efterlyser nye tiltag for at styrke EUD-søgning
Vi fortsætter med historien om de stigende søgetal for erhvervsuddannelserne.

0:000:00