Debat

Unicef med nyt manifest: En ny regering skal inddrage børn i politikudvikling for bedre børneliv

En ny regering skal blive meget bedre til at inddrage børn, som i stor stil føler sig overhørt af politikere. Selvom de ikke stemmer til valget, bør børns perspektiver veje tungt i kampen mod mistrivsel, klimaforandringer og andre præsente udfordringer, skriver Susanne Dahl.

Børns mistrivsel og klimabekymringer skal tages meget mere alvorligt i en ny regering, skriver Susanne Dahl.  
Børns mistrivsel og klimabekymringer skal tages meget mere alvorligt i en ny regering, skriver Susanne Dahl.  Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Susanne Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et valg venter forude, og selvom børn ikke selv skal til stemmeurnerne, bør forbedringer for netop dem fylde massivt i en ny regerings ambitioner.

Klimaforandringer og dårlig mental sundhed er de problemer, det er vigtigst at finde løsninger på, hvis man spørger børnene selv. Men det gør politikerne desværre alt for sjældent.

Da vi i UNICEF Danmark i efteråret 2021 hørte 12-17-årige til deres prioriteter, svarede halvdelen, at de ikke oplever, at politikere lytter til børn og unges holdninger.

Temadebat

Politikerne er tilbage fra sommerferie og en ny politisk sæson har meldt sin ankomst. Temaet er valg, valg, valg. Radikales Venstres ultimatum nærmer sig sin deadline, og de fleste på Slotsholmen er ved at gøre sig i form til et folketingsvalg i efteråret.  

Det gælder også for Altinget Børn, der i denne temadebat spørger, hvilke udfordringer på børneområdet, der bør stå øverst på en ny regerings to-do liste?

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne. 

Netop det faktum bør være noget af det første, en ny regering adresserer aktivt i sin politik. Både fordi børn har ret til at blive taget med på råd om beslutninger, der vedrører dem. Men også fordi beslutningstagerne lige nu risikerer at gå glip af værdifuld viden fra nogle af dem, der bedst kender udfordringerne med blandt andet psykisk mistrivsel og klimaangst.

Der er i den grad behov for nytænkning, for problemerne er store og kendte. Undersøgelser viser eksempelvis, at hvert fjerde barn i 5. og 8. klasse oplever en grad af ensomhed, og kun hver anden pige i 8. klasse er glad for den, hun er. Herudover mener fire ud af fem børn, at verdens ledere gør for lidt eller slet og ret ingenting for at passe på klimaet.

Valgmanifest guider til politiske forandringer

At inddrage børn i beslutningstagning er ét ud af tre grundprincipper i det valgmanifest, som vi i UNICEF Danmark lancerer mandag til inspiration for politikere, der vil det bedste for børn.

De andre principper, som vi anbefaler politikerne at efterleve, handler om at investere massivt i børn og unge, samt at implementere børns rettigheder i al lovgivning og praksis, der påvirker dem.

Der skal kanaliseres langt flere midler til at adressere og særligt forebygge psykisk mistrivsel

Susanne Dahl
Generalsekretær, Unicef Danmark

Der skal kanaliseres langt flere midler til at adressere og særligt forebygge psykisk mistrivsel – blandt andet gennem indsatser i skolen, sociale tilbud, fritidstilbud og i samarbejdet med familier og andre omsorgspersoner.

Og der skal iværksættes tiltag, der sikrer, at al lovgivning og forvaltning udformes med respekt for barnets bedste og børns rettigheder, herunder retten til inddragelse og ligebehandling.

Inddragelse skal på skoleskemaet

Det vil kræve mange politiske initiativer at skabe den nødvendige positive forandring for børn og realisere de tre principper for et bedre børneliv. I valgmanifestet præsenter vi 15 forslag. Vi anbefaler blandt andet, at fremtidens politikere:

  • Understøtter og fremmer tiltag, der styrker kompetencer til meningsfuld og systematisk børneinddragelse blandt voksne, der udvikler politik sammen med børn og unge.
  • Gør det lovpligtigt for alle kommuner at etablere børne- og ungeråd med bred repræsentation. Rådene skal bringe børn og unges behov, idéer og perspektiver til det lokale beslutningsbord.
  • Gør børns rettigheder og børneinddragelse til en central del af undervisningen på læreruddannelsen. Lærerne skal have kompetencer til at tilrettelægge en inddragende undervisning og skoledag ud fra det enkelte barns perspektiv.
  • Gør undervisningsmiljørepræsentanter obligatoriske på alle skoler på linje med arbejdsmiljørepræsentanter. Som repræsentanter skal børnene klædes på med viden om, hvordan man sikrer et godt skolemiljø og samarbejder med ledelsen og lærere om dette.

Gør undervisningsmiljørepræsentanter obligatoriske på alle skoler på linje med arbejdsmiljørepræsentanter

Susanne Dahl
Generalsekretær, Unicef Danmark

  • Inkorporerer FN’s Børnekonvention i national lov. I dag anvendes konventionen kun i begrænset omfang af retsinstanser, myndigheder og administrative beslutningsorganer. For at børn virkelig kan anerkendes og behandles som rettighedshavere, skal stater kunne stilles til ansvar for svigt og overgreb.
  • Regulerer tech-platforme strammere med henblik på at skabe tryggere fællesskaber. I en stadig mere digital hverdag er det afgørende, at børn kan færdes sikkert online og er beskyttet mod (data)udnyttelse, krænkelser og afhængighed.
  • Øger tempoet i den grønne omstilling og arbejder målrettet mod at opfylde Paris-aftalen med henblik på at beskytte alle børn mod klimakrisen. Børn skal inddrages i samtalen om, hvordan vi skaber en bæredygtig fremtid, og børn i særligt udsatte kontekster skal prioriteres, når der afsættes ressourcer til klimaindsatser.

Som et af de mest velstående lande i verden har Danmark alle forudsætninger for at sikre børns rettigheder og det gode børneliv. Kommende politikere må og skal adressere tidens store problemer med blandt andet mistrivsel og klimabekymringer. De kan starte med at inddrage børn systematisk i arbejdet.

Det forestående folketingsvalg udgør en unik mulighed for at lytte og sætte nye ambitioner. I UNICEF Danmark håber vi, at valget bliver et børnevalg og den nye regering en børnevenlig en af slagsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Dahl

Generalsekretær, Unicef
Master of Leadership & Innovation (Aarhus Uni. 2014)

0:000:00