Ursula von der Leyen kan nå sit mål om ligestilling i EU-Kommissionen

BALANCE: Med Frankrigs nominering af en kvinde til landets kommissærpost kan den kommende EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen nå sit mål om en kønsbalanceret Kommission. Det tegner positivt for den nye Kommission, lyder det fra en EU-professor og danske parlamentarikere.

Det tegner til, at den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen kan indfri sin målsætning om en kønsbalance i EU-Kommissionen.
Det tegner til, at den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen kan indfri sin målsætning om en kønsbalance i EU-Kommissionen.Foto: Kacper Pempel/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

For første gang nogensinde i EU’s historie tegner der til at blive en ligelig kønsfordeling i EU-Kommissionen.

Det står klart, efter at den franske regering har valgt at indstille Sylvie Goulard til at blive den næste franske EU-kommissær. 12 andre medlemslande har ligeledes indstillet en kvindelig kandidat.

Dermed kan den kommende formand for EU-Kommission Ursula von der Leyen få 13 kvindelige medlemmer ud af i alt 27 i sin nye Kommission, hvis hun siger god for medlemslandenes bud på kommissærer.

Til sammenligning bestod Jean-Claude Junckers EU-Kommission i 2014 af 9 kvinder og 19 mænd.

En kønsbalance i toppen af EU-systemet er ikke blot kæmpestort for EU. Det er også vigtigt for den nye Kommission, mener professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Københavns Universitet, der har EU som speciale.

”Det er et vigtigt politisk signal at sende, at man har været i stand til at indføre en kønsbalance i det udøvende organ i EU. Det er dem, der skal forhandle på EU’s vegne internationalt og skal foreslå lovgivning,” siger hun og tilføjer:

”Så det har helt bestemt en stor betydning udadtil. Men også på de indre linjer, hvor det viser, hvilket politisk snit Kommissionen vil lægge, når det kommer til ligestilling.”

Viser Ursula von der Leyens styrke som forhandler
En kønsbalance i sin Kommission har netop været et af Ursula von der Leyens målsætninger, og derfor har hun også bedt alle medlemslandene om at komme med både et kvindeligt og mandligt bud på en kommissær. Selvom de færreste lande efterkom det krav, kan det nu alligevel lykkes for hende at nå i mål.

Det tyder ifølge Dorte Sindbjerg Martinsen på, at Ursula von der Leyen har stået fast på sit over for medlemslandene.

0:000:00