Uvist om regeringen vil forlænge sårbares uddannelse

NØDUNDERVISNING: Trods opfordringer fra sektoren og flere partier i Folketinget svarer regeringen ikke på, om det skal være muligt at forlænge uddannelsen på FGU, STU og VUC for sårbare elever, der er kommet bagud på grund af coronanedlukning.

Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke svaret på, om der skal gives mulighed for forlængelse af uddannelsesforløb for sårbare elever på FGU, STU og VUC.
Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke svaret på, om der skal gives mulighed for forlængelse af uddannelsesforløb for sårbare elever på FGU, STU og VUC.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Vil regeringen – ligesom Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten – give udfordrede unge og voksne mulighed for at forlænge deres uddannelse efter coronakrisen?

Det står fortsat hen i det uvisse.

Altinget har i ugens løb gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om muligheden for at forlænge uddannelsesforløb på FGU, STU og VUC.  

Det har ikke været muligt. Socialdemokratiets undervisningsordfører, Jens Joel, har ikke ønsket at stille op til interview.

Flere partier, herunder regeringens støttepartier, har ellers kaldt forslaget om at give mulighed for at forlænge uddannelsesforløb for udfordrede unge og voksne oplagt, relevant og nødvendigt.

Forslaget har sin oprindelse hos formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan, der i et indlæg på Altinget Uddannelse opfordrede til lovændringer, for at der ”reelt gives en mulighed for at forlænge uddannelsesforløb, uddannelsesplaner og SU”.

Muligt flertal uden om regeringen
Hos Konservative er man heller ikke afvisende over for forslaget om individuelle vurderinger af behovet for forlængelser af uddannelsesforløb.

Med Venstre om bord ville der kunne skabes flertal uden om regeringen. Men undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V) mener, at det allerede er muligt at forlænge sårbare unges uddannelsesforløb med den gældende lovgivning.

”Den individuelle vurdering ligger allerede i lovgivningen i dag, og man kan få forlænget forløbet på både FGU og STU. Derfor er jeg lidt tvivlende over for, om der er behov for ny bekendtgørelse eller lovgivning, eller om det ikke allerede er muligt lokalt at lave den vurdering,” siger Ellen Trane Nørby.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00