Debat

V: Danmark bør opprioritere kampen mod HIV og Aids

DEBAT: Både de katolske lande og fondene i Golfen tøver med at ville forebygge HIV og Aids på grund af religion. Den barriere har Danmark ikke, og derfor bør vi fokusere mere på området, skriver Venstres Michael Aastrup Jensen.

Foto: Bjarke Bo Olsen/Scanpix.dk
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Udviklingsordfører

HIV er ikke længere nødvendigvis lig med en dødsdom i vores del af verden. Kostbar medicin har gjort, at man sagtens kan leve med smitten i årevis.

HIV og Aids fylder derfor markant mindre i den offentlige bevidsthed end i 80’erne og 90’erne, hvor sygdommen spredte skræk og rædsel. Denne positive udvikling kan befolkningerne i udviklingslandene desværre ikke nikke genkendende til. Især i Afrika er Aids fortsat et kæmpe problem, hvilket det faktum, at 91 procent af verdens HIV-smittede bor i Afrika, desværre illustrerer med alt ønskelig tydelighed.

Det mest grelle eksempel er Swaziland, hvor knapt 29 procent af befolkning er smittet med HIV.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Med disse dystre fakta i baghovedet bør vi derfor fra dansk side i langt højere grad prioritere vores udviklingspolitik i retning af bekæmpelse af HIV og AIDS samt reproduktiv sundhed. De to områder hænger sammen, samtidig med at Danmark indtager en styrkeposition på de to områder af udviklingspolitikken.

Ingen religiøse barrierer
For mange lande og bistandsorganisationer er netop reproduktiv sundhed og HIV og AIDS nærmest et tabu på grund af religiøse og kulturelle forhold. Det gælder for de katolske lande og deres bistandsorganisationer, men så sandelig også for de velpolstrede fonde i Golfen, som spiller en stadig større rolle.

For mange lande og bistandsorganisationer er netop reproduktiv sundhed og HIV og AIDS nærmest et tabu på grund af religiøse og kulturelle forhold. Det gælder for de katolske lande og deres bistandsorganisationer, men så sandelig også for de velpolstrede fonde i Golfen, som spiller en stadig større rolle.

Michael Aastrup Jensen, udviklingsordfører for Venstre

Den slags moralske og religiøse tabuer har vi ikke i de nordiske lande, og derfor har Danmark en styrkeposition, vi skal udnytte. Danmark kan med vores bistandsmidler være med til at gøre en forskel for verdens allerfattigste og mest udsatte ved at satse på bekæmpelse af HIV og AIDS samt ved at fokusere på eksempelvis familieplanlægning. HIV og AIDS og en eksplosiv befolkningstilvækst er en cocktail, som hindrer bæredygtig vækst og holder millioner af afrikanere hen i fattigdom.

Med enkle midler kan vi sikre adgang til prævention og oplysning. Det kan stoppe spredningen af HIV, samtidig med at oplysningen er med til at bryde det tabu, som HIV paradoksalt nok er i mange af de lande, hvor allerflest er smittet med sygdommen.

Kan ikke gøre det alene
For Venstre er det afgørende, at vi fokuserer og udnytter danske bistandskroner bedst muligt. Det er hovedkonklusionen i Peter Taksøe-Jensens anbefalinger, og for mig at se, så er det vanskeligt at være uenig i.

Vi kan naturligvis ikke løfte hele dagsordenen alene omkring HIV og AIDS og reproduktiv sundhed, men vi kan i vores bistand være med til at gøre en konkret forskel for nogle af verdens allerfattigste.

Samtidig kan vi på det værdimæssige og politiske plan være med til at presse på, i forhold til at disse problemstillinger kommer højere op på den internationale dagsorden. Et eksempel på dette var afholdelsen af Women Deliver-konferencen i København i foråret. Det var en vigtigt manifestation af, at området betyder meget for Danmark og er en central del af den danske udviklingspolitik.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00