Debat

V: Beskidt vasketøj bør ikke hænges op i udlandet

DEBAT: Oppositionen skader Danmark i forsøget på at skade regeringen, mener Venstres klimaordfører Thomas Danielsen. Kritikken af den førte politik skader det gode danske klima-brand, skriver han.

"Det betyder meget for Vestas, Danfoss, Grundfos og alle de andre, at vi
på trods af hjemlige politiske uenigheder står sammen udadtil," lyder det fra Venstre klimaordfører Thomas Danielsen. 
"Det betyder meget for Vestas, Danfoss, Grundfos og alle de andre, at vi på trods af hjemlige politiske uenigheder står sammen udadtil," lyder det fra Venstre klimaordfører Thomas Danielsen. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen (V)
Klimaordfører i Venstre samt formand for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg

Oppositionen har i forening med de danske NGO’er umådelig travlt med at tale Danmarks klimaindsats ned og give indtryk af, at Danmark var sat helt uden for indflydelse under klimaforhandlingerne i Paris på grund af regeringens grønne realisme i klima- og energipolitikken.

Dansk indsats fortjener ros
Ida Auken skriver her på Altinget, at Danmark var overflødige på COP21, og at hverken ministeren eller regeringens hårdtarbejdende embedsmænd spillede nogen rolle i Paris. Det billede kan jeg slet ikke genkende. Jeg var selv til stede på klimatopmødet, og jeg ved, hvor hårdt de knoklede – oftest til langt ud på natten. Den indsats fortjener ros – ikke bagvaskelse. 

Jeg har meget svært ved at forstå, hvorfor Ida Auken og ligesindede har så travlt med at tilsværte Danmarks gode omdømme i udlandet og tale ministeren og de dygtige embedsmænds indsats ned i forsøget på at vinde nogle billige indenlandske point.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Danmark forhandler gennem EU, der som samlet blok gør sin indflydelse gældende og presser på med nogle af de mest ambitiøse klimamål i klimaforhandlingerne.

Hvor var Helveg store indflydelse ved COP20?
Hvis man skulle tro Ida Auken og ligesindede, så er et lands indflydelse i de internationale klimaforhandlinger direkte proportional med mængden af penge, det giver til klimafinansiering.

Jeg har meget svært ved at forstå, hvorfor Ida Auken og ligesindede har så travlt med at tilsværte Danmarks gode omdømme i udlandet og tale ministeren og de dygtige embedsmænds indsats ned.   

Thomas Danielsen
Klimaordfører i Venstre

Så forstår jeg ikke, hvorfor den forhenværende klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen ikke selv havde en mere fremtrædende rolle på klimatopmødet COP20 i Lima sidste år? Hvorfor var Helveg ikke selv med i vigtige arbejdsgrupper? Hvorfor fløj Helveg hjem fra klimatopmødet, før det var slut? 

Helveg repræsenterede ellers en regering, der forud for klimatopmødet sidste år var kommet med nogle ret opsigtsvækkende klimameldinger. De ville gå ”vindamok” og bygge, hvad der svarer til en kæmpe havvindmølle hver uge året rundt de næste 30 år. De ville forbyde kul i Danmark fra 2025.

Så vidt jeg ved, var der ingen andre lande, der var kommet med så bombastiske klimameldinger forud for sidste års klimatopmøde, så hvorfor blev det ikke omsat til stor dansk indflydelse i sidste års klimaforhandlinger?

Jeg tror aldrig, jeg lærer at forstå, hvorfor Ida Auken og ligesindede bidrager så aktivt til at så tvivl om den danske klimaindsats og gode omdømme i udlandet.

Der er meget at være stolt af
Jeg lærer aldrig at forstå det, når nu oppositionspolitikere og de danske NGO’er selv siger, at en international klimaindsats er stærkt afhængig af dansk lederskab. For så skulle man jo tro, at det gjaldt om at tale Danmarks omdømme op i stedet for ned, når nu der er så mange flere positive end negative ting at sige – både om det, vi har gjort hidtil, og det, vi vil gøre i fremtiden.

På COP21 i Paris kårede internationale NGO’er for tredje år i træk og for femte gang i alt Danmark som det land i verden, der gør mest for at bekæmpe klimaforandringer. Hvorfor er Ida Auken og ligesindede ikke stolte over det? For det er jeg.  

Danmark er nemlig et af de lande i hele verden, der har skåret allermest i sin CO2-udledning de sidste 25 år. Fremadrettet vil vi også ligge helt i front med en CO2-reduktion på ca. 40 pct. i 2020.

I samme år vil vi sætte verdensrekord i vindenergi og få ca. 80 pct. af vores samlede el- og varmeforbrug fra vedvarende energikilder. Derudover bruger vi tid og ressourcer på at hjælpe andre lande i verden med deres grønne omstilling.

Klimakritik kan skade Danmarks omdømme
Beskidt vasketøj bør ikke hænges op i udlandet, blot fordi man vil skade regeringen nationalt. Det risikerer at gå ud over eksporten og danske virksomheder, at visse partier har travlt med at tale Danmark ned i et sort hul.

I sidste valgperiode var jeg næstformand i klima- og energiudvalget, og jeg var også med på rejser og til internationale forhandlinger. Jeg var ikke altid enig med formanden fra SF eller ministeren fra de Radikale.

Men i modsætning til den nuværende opposition så forsøgte jeg altid loyalt at bakke op om Danmark på den internationale scene. Det betyder meget for Vestas, Danfoss, Grundfos og alle de andre, at vi på trods af hjemlige politiske uenigheder står sammen udadtil og støtter op om det gode danske ”brand”, som danske eksportvirksomheder og danske arbejdspladser afhænger af.

Så kære opposition: Skad ikke Danmark i forsøget på at skade regeringen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00