Debat

V i København: Regeringen værner ikke om klippekortsordningen til ældre

DEBAT: Regeringen vil ikke gøre klippekortet til ældre obligatorisk i kommunerne. Få nu genindført klippekortet, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Heidi Wang (V) fra Københavns Kommune.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil ikke gøre klippekortsordningen til ældre obligatorisk i alle landets 98 kommuner.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil ikke gøre klippekortsordningen til ældre obligatorisk i alle landets 98 kommuner.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Heidi Wang (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester og ældreordfører, Københavns Kommune

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil, som Altinget har beskrevet det, ikke gøre klippekortsordningen til ældre obligatorisk i alle landets 98 kommuner. 

Det undrer os, da klippekortet er noget af det bedste, der er sket for landets ældre i nyere tid. Klippekortet giver de ældre valgfrihed og medbestemmelse – og dermed mulighed for at påvirke og tilrettelægge eget liv.

Det er således op til den ældre, om klippet skal bruges til et slag kort, en tur i supermarkedet, til at gå til frisør eller på kirkegården eller måske arrangere et chokoladebord på borgerens fødselsdag. Alt sammen ting, der giver livsglæde og er med til at modvirke ensomhed og isolation. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I København er klippekortet indtil videre fredet og videreføres i sin nuværende form med et klip ugentligt til beboere på plejehjem. Men budgettet til ordningen ser ud til at blive reduceret, idet budgettet til administrativ forberedelse og planlægning af klippekortsaktiviteter bortfalder.

Derfor er der ingen tvivl om, at det fortsat er nødvendigt at værne om – og kæmpe for – klippekortet, så de ældre får den optimale glæde af det. 

Grundlæggende er det kampen for et værdigt ældreliv med frihed og fællesskab, der her står på spil.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Heidi Wang (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester og ældreordfører, Københavns Kommune

Genindfør klippekortet i kommunerne
Det vigtigste er selvsagt at få genindført klippekortet i de alt for mange kommuner, der har droppet dette. Her bør ministeren tænke sig om en ekstra gang og give kommunerne den rygdækning, de har brug for. 

Derudover har vi en opgave i at sikre, at klippekortet ikke udhules af administrative besparelser, bureaukratiske benspænd og manglende valgmuligheder. Alt for ofte hører vi om ældre, hvis ønsker ikke kan imødekommes, fordi vejret ikke er til det, eller fordi medarbejderens vagt slutter, eller der er kommet noget helt tredje i vejen. 

Endelig skal vi stå vagt om, at de klippekortsordninger, der tilbydes, reelt også bruges, og vi skal stå ved, at det kræver information og hjælp til de ældre. Især de svageste ældre borgere skal hjælpes, så de vitterligt får den fulde bestemmelsesret over brugen af de timer, som tilbydes.

Nogle ældre er slet ikke klar over, at de har ret til klippekortet. Andre har svært ved at finde ud af reglerne om, at klippekort nogle gange må og andre gange ikke må bruges til rengøring. Det kan vi ikke være bekendt. 

Vi har som politikere et kæmpe ansvar for at sikre, at vores ældre har selvbestemmelse og reelle valgmuligheder, og at vores ældre og deres pårørende er tilstrækkeligt godt oplyst om deres rettigheder og valgmuligheder.

Helt grundlæggende er det kampen for et værdigt ældreliv med frihed og fællesskab, der her står på spil. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Heidi Wang

Medlem af Borgerrepræsentationen (V), Københavns Kommune, vicepræsident, Mille Food, præsident, Nordic-Chinese Chamber of Commerce
KA i Educational Media and Technology (East Texas State University 1982), BA i tysk sprog og litteratur (FU-JEN Catholic University Taiwan)









0:000:00