Vælgerne til Løkke: Afvis Nye Borgerliges udlændingekrav

NY MÅLING: Halvdelen af vælgerne vil have Lars Løkke til at vende ryggen til Vermunds bastante udlændingekrav, mens et stort mindretal hilser dem velkommen. V får svært ved at finde den rette grimasse over for Nye Borgerlige, vurderer ekspert.

Halvdelen af vælgerne mener, at Lars Løkke skal afvise Vermunds tre ufravigelige krav. En tredjedel synes det modsatte. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)
Halvdelen af vælgerne mener, at Lars Løkke skal afvise Vermunds tre ufravigelige krav. En tredjedel synes det modsatte. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

De vil blive fremsat sort på hvidt, de tre ufravigelige krav, skulle Lars Løkke Rasmussen (V) ende med at lede regeringsforhandlingerne efter et valg, hvor Nye Borgerlige er kommet i Folketinget.

Et totalt stop for asylansøgere, en selvforsørgelsespligt for udlændinge og udvisning af kriminelle udlændinge ved første dom.

Og over halvdelen af vælgerne mener, at Lars Løkke Rasmussen gør klogt i at afvise dem.

Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten forud for Nye Borgerliges årsmøde denne weekend.

Intet andet land i verden vil have en hårdere politik på det her område end Danmark, hvis de gennemføres.

Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab, Københavns Universitet

Omvendt mener hver tredje vælger, at en Venstre-ledet regering bør indfri de tre krav, Pernille Vermund har oplistet som den eneste gangbare valuta, der kan veksles til Nye Borgerliges støtte efter næste valg.

Samme tal gør sig gældende, hvis man spørger Venstres egne vælgere. Og det illustrerer på mange måder den kattepine, Venstre går i møde, hvis der mod meningsmålingernes forudsigelser ender med at være et blåt flertal.

”Venstres egen folketingsgruppe er splittet i udlændingespørgsmålet, og det ser vælgerne, herunder partiets egne, også ud til at være. Det er svært farvand at navigere i,” siger Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor i statskundskab på Københavns Universitet.

”Til gengæld er det virkelig gode nyheder for Nye Borgerlige inden årsmødet. En tredjedel af danskerne ser ud til at tolerere – og måske endda bifalde – de tre krav. Det er ikke noget dårligt grundlag at gå en valgkamp i møde på,” lyder vurderingen fra valgforskeren.

Artiklen fortsætter under grafen

Skrappe krav
Kasper Møller Hansen er – Inger Støjbergs hardliner-linje og popularitet til trods – overrasket over, at mere end hver tredje af Venstres egne vælgere er klar til at gå så langt på udlændingeområdet.

”De her tre krav er meget, meget skrappe. Intet andet land i verden vil have en hårdere politik på det her område end Danmark, hvis de gennemføres. Og derfor er det meget overraskende, at så mange V-vælgere accepterer dem,” siger han.

To rationaler kan ligge til grund for et ’ja’ fra en Venstre-vælger i målingen, vurderer valgforskeren.

Den første grund: at man er enig i de tre Nye Borgerlige-krav. Den anden grund er, at V-vælgerne af taktiske årsager mener, at de skal opfyldes, så magten ikke lander hos Mette Frederiksen og rød blok.

Et scenarie, Pernille Vermund ikke har afvist. I september sagde NB-partilederen til Ritzau, at hun ikke ville holde hånden over Lars Løkke Rasmussen ved et rødt mistillidsvotum i Folketingssalen.

Venstre åbne for forhandlinger
Nye Borgerliges stålsatte forhandlingstaktik, der kan ende som Lars Løkke Rasmussens største hovedpine efter næste valg, får indtil videre ikke Venstre til at behandle Nye Borgerlige anderledes end normalt.

”Venstres politik dikteres ikke af Nye Borgerliges krav, hverken nu eller på sigt. Men vi diskuterer gerne med Nye Borgerlige, som vi gør med alle andre partier. Vi har vores meninger, de har deres, og resten forhandler vi os til,” siger Mads Fuglede, udlændingepolitisk ordfører i Venstre.

Men det er ikke et oplæg til forhandlinger, vi her snakker om. Det er ufravigelige krav, som I skal imødekomme, hvis Nye Borgerlige overhovedet skal støtte op om en V-ledet regering?

”Hvis de fra dag ét vil vælte en Venstre-regering uden overhovedet at gå til forhandlingsbordet, bør de genoverveje deres taktik. Vi kan sagtens sammen med Nye Borgerlige sørge for, at den situation, vi står i nu – hvor tilstrømningen af asylansøgere er den laveste i ni år – fastholdes. Det ville da være mærkeligt, hvis Nye Borgerlige hellere ser, at venstrefløjen tager sig af den sag,” siger Mads Fuglede.

Vil overholde konventioner
Der er dog et springende punkt, Venstre ikke vil overtræde i eventuelle forhandlinger med Nye Borgerlige: de internationale konventioner.

Dem har eksperter ellers vurderet, at Nye Borgerliges tre krav kan være uforsonelige med. 

”Vi kommer ikke til at træde ud af konventionerne. Danmark er en småstat, som nyder godt af en stabil international verdensorden. Men vi diskuterer gerne, hvordan konventionerne kan gentænkes,” lyder det fra V-ordføreren.

Nye Borgerlige holder 27. oktober årsmøde i Vejle.

Dokumentation

FAKTA – Sådan har vi spurgt

Nye Borgerlige har stillet tre ”ufravigelige krav” for at støtte en ny regering efter valget: 

Der skal indføres totalt asylstop, kriminelle udlændinge skal udvises ved første dom, og udlændinge skal forsørge sig selv. Kritikere peger på, at kravene vil være i strid med internationale konventioner, mens Nye Borgerlige mener, kravene er nødvendige af hensyn til det danske samfund. 

Mener du, at en ny Venstre-ledet regering skal opfylde Nye Borgerliges krav?

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1208 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Svarene er indsamlet i perioden 3. oktober – 9. oktober 2018.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00