Vagt på Slotsholmen: Firma underbetaler og presser ansatte med coronasymptomer på arbejde

Michael Panse har som vagt i staten oplevet, at Vagtservice Danmark forsøger at presse medarbejdere med coronasymptomer på arbejde og udbetaler forkert løn ved overarbejde eller sygdom. Selskabet kan "slet ikke genkende det, der bliver sagt".

Michael Panses arbejdsgiver, Vagtservice Danmark, bliver atter anklaget for at underbetale de vagter, der ellers skal sørge for sikkerheden i en række departementer og styrelser på Slotsholmsgade.
Michael Panses arbejdsgiver, Vagtservice Danmark, bliver atter anklaget for at underbetale de vagter, der ellers skal sørge for sikkerheden i en række departementer og styrelser på Slotsholmsgade.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Straka Skjødt

Michael Panse er "indædt rasende".

Som ansat i Vagtservice Danmark, der har vagter gående i en række ministerier og styrelser, har den 50-årige vagt oplevet, at han trods en positiv coronatest har følt sig presset til at tage på arbejde, og at han har måttet gennemgå sine lønsedler med et kritisk blik.

Otte statslige vagter, som Altinget har talt med, beretter om kritisable forhold ved at være ansat i Vagtservice Danmark, heriblandt manglende løn ved overarbejde, for lav timeløn ved sygdom og forsøg på at presse vagter med enten coronasymptomer eller coronasmitte på arbejde.

Michael Panse har oplevet alle tre forhold. Men det værste for ham har været at opleve, hvordan vagtselskabet har forsøgt at presse syge medarbejdere på arbejde. 

Altinget har kendskab til, at mindst tre vagter, som enten var coronasmittede eller havde coronasymptomer, har følt sig presset til at tage på arbejde, og at én af vagterne tog på arbejde.

I december 2020 fik Michael Panse som coronasmittet mundtlig besked om, at han skulle tage "nogle b- og c-vitaminer" og møde ind på arbejdet i Justitsministeriet. Beskeden kom fra vagtselskabets driftschef, husker Michael Panse, som ikke har dokumentation for samtalen.

"De forsøgte at presse mig til at komme på arbejde. Beskeden var til mig, som den har været til alle andre kollegaer, der har været syge. Tag nogle vitaminer, og kom på arbejde. Jeg sagde til vores driftschef: "Hey, det her, det er sgu alvorligt. Jeg er syg, når jeg er syg, og rask, når jeg er rask"," siger Michael Panse.

Vagtservice Danmarks direktør, Henrik Franck, har været i kontakt med driftschefen, som har kigget på "de mails og de sms'er, der er blevet skrevet frem og tilbage," da Michael Panse blev smittet med corona.

"Og der står der ikke noget. Umiddelbart har jeg ikke selv set dem, men jeg har fået at vide, at driftschefen ikke kan nikke genkendende til det," siger Henrik Franck, der udtaler sig på vegne af driftschefen.

Læs også

Bliver atter anklaget for underbetaling

Vagtservice Danmark bliver i 2021 atter anklaget for at underbetale de vagter, der ellers skal sørge for sikkerheden i en række departementer og styrelser på Slotsholmsgade.

Vagtselskabet, der tidligere hed Alliance Security Services, er stadig tilknyttet statens vagtaftale, selvom selskabet allerede i 2018 blev anklaget for "statsorganiseret løndumping".

Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening (VSL), som Michael Panse er medlem af, har ud fra ti nuværende vagters og tre tidligere vagters lønsedler beregnet, at Vagtservice Danmark fra oktober 2020 til juli 2021 skylder 259.121 kroner i manglende løn til vagter, som har løst opgaver på statens vagtaftale. Det kommer ifølge VSL "overvejende" af, at vagtselskabet ikke har udbetalt korrekt overarbejdsbetaling.

Selvom Michael Panse er blandt de vagter, som Vagtservice Danmark ifølge VSL's beregninger skylder mindst i manglende løn, vælger han at stå frem som et talerør for kollegaerne.

"Jeg føler mig utroligt krænket. Ikke så meget på mine egne vegne, men på vegne af alle de medarbejdere, som de ellers tager røven på," siger Michael Panse, som har planer om at sige op for at læse til sosu-assistent.

"Jeg bliver rasende, når retfærdighed ikke sker fyldest. Man kan ikke behandle mennesker på den her måde. Det er forkert. Det skal have en konsekvens. Alle er vidende om, at de ikke spiller efter reglerne – og alligevel er de inde i huset," tilføjer han.

Selv afviser Vagtservice Danmark anklagerne om underbetaling og forsøg på at presse vagterne med enten coronasymptomer eller coronasmitte på arbejde.

"Jeg kan slet ikke genkende det, der bliver sagt. De siger noget, som ikke er så pænt om Vagtservice Danmark. De kommer med kritik af Vagtservice Danmark. Punkt et: Det kan jeg ikke forstå. Og punkt to: Hvis man vil have det løst, og man føler, at der stadigvæk er noget, der ikke er løst, så må man gerne skrive til mig," siger Henrik Franck.

Da Michael Panse havde coronasymptomer i december, oplevedede han med egne ord, at Vagtservice Danmark bad ham om at tage
Da Michael Panse havde coronasymptomer i december, oplevedede han med egne ord, at Vagtservice Danmark bad ham om at tage "nogle b- og c-vitaminer" og møde ind på arbejde. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Stillede spørgsmålstegn fra begyndelsen

For at forstå, hvorfor Michael Panse føler sig "indædt rasende," skal tiden skrues tilbage til september 2020, hvor han blev ansat som vagt.

Han havde forinden arbejdet som sikkerhedsvagt i Københavns Lufthavn og som sikkerhedsvagt på Amalienborg, før han søgte over i Vagtservice Danmark, som han fra starten af oplevede som "professionelle".

Men meget skulle ændre sig. Michael Panse begyndte at søge på internettet og kunne læse om, at Vagtservice Danmark, der tidligere hed Alliance Security Services, blev mistænkt for at underbetale vagter i statslige institutioner, at ministre under VLAK-regeringen blev kaldt i samråd om virksomheden, og at staten havde indgået et forlig med virksomheden, som skulle efterbetale manglende løn til vagterne.

Michael Panse husker, at han efterfølgende sagde til Vagtservice Danmarks driftschef, hvad han havde hørt og læst om virksomheden.

Driftschefen svarede ifølge Michael Panse, at selvom firmaet havde haft en "problematik" for "mange år siden", havde firmaet forbedret sig. 

Michael Panse håber, at Vagtservice Danmark bliver
Michael Panse håber, at Vagtservice Danmark bliver "smidt ud fra dags dato" af staten. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Overarbejdstimer manglede på lønsedlen

Michael Panse fik i februar 2021 en lønseddel, som ikke stemte. Han manglede dels at få løn for 4,5 overarbejdstimer, og han havde dels fået for lav timeløn for 12 timer, hvor han havde været sygemeldt.

Mens Vagtservice Danmark normalt tilbyder en timeløn på 145 kroner, skal vagter, når de arbejder i staten, have en timeløn på mindst 152,18 kroner – også når de er sygemeldte.

Det skyldes, at VSL's og Dansk Industris overenskomst er indskrevet i statens vagtaftale og skal følges for at overholde statens regler om arbejdsklausuler, som skal sikre, at ingen ansættes på løn- og arbejdsvilkår, der er ringere end i en kollektiv overenskomst.

Vagtservice Danmark anerkendte i starten af marts 2021 manglerne på lønsedlen og udbetalte en godtgørelse til Michael Panse. Det viser en mailkorrespondance mellem Michael Panse og driftschefen, som Altinget er i besiddelse af. Henrik Franck bekræfter, at "det var en fejl, der blev rettet".

Michael Panse siger, at VSL ud fra hans lønsedler har beregnet, at han er "blevet snydt på et par andre områder," som han ikke selv har opdaget.

"Men det absolut værste for mig er udsagnene fra mine kollegaer: At de gang på gang arbejder flere timer uden at få overarbejde, som de er berettiget til, og at de gang på gang mangler nattillæg, weekendtillæg, helligdagstillæg og – i særdeleshed – varskotillæg," siger han.

Ved at stå frem håber Michael Panse, at Vagtservice Danmark bliver "smidt ud fra dags dato," og at et andet vagtselskab overtager medarbejderne. Det står, som han siger, allerhøjest på kollegaernes ønskeliste:

"Det er den drøm, som jeg ved, at kollegaerne går med. For menneskene bag vagtvirksomheden har været en frustration, lige siden vi startede".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00