Valgforsker: Vælgerflugt fra DF bliver endnu værre

VÆLGERFLUGT: DF går i en ny måling markant tilbage og står til den laveste opbakning siden folketingsvalget. Men det bliver værre, mener valgforsker.

16,2 procent af danskerne ville stemme på DF, hvis der var valg i dag.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Men ifølge valgforsker ved Aarhus Universitet, Rune Stubager, bliver vælgerflugten meget muligt endnu større, da målingen ikke tager højde for den række af sager om svindel med EU-midler, som DF i de seneste dage er blevet involveret i.

”Det kan blive værre for dem, da det viser sig, at svindelen muligvis har været af et så betydeligt omfang,” siger han og fortsætter:

”Det er første gang, der for alvor er rod i butikken i DF. De har i lang tid stået som partiet, der tager den lille mands parti imod de traditionelt regeringsbærende partier. Nu viser det sig, at de muligvis har været endnu værre end de andre partier.”

Målingen i Jyllands-Posten er nemlig foretaget mellem 11. og 17. oktober, og derfor er vælgerne ikke blevet påvirket af den stribe af sager, der er kommet frem i lyset om muligt misbrug af EU-midler.

Derfor er vælgernes mistro til DF formentligt bygget på de løbende beskyldninger om vælgerbedrag i forbindelse med muligheden for fortsat dansk deltage i Europol.

Thulesen Dahl: Vi vil have styr på tingene
Det mulige misbrug dækker alt fra støttemidler til blandt andet sommergruppemøder, medietræning og studieture, der er blevet brugt i DF-regi.

”Vi gør alt, hvad vi kan for at genvinde danskernes tillid, for vi tager det her dybt alvorligt og dybt seriøst,” siger partiformand Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten og fortsætter:

”Hvis ikke der er en følelse af, at et parti har styr på tingene, så koster det øjeblikkeligt.”

Kristian Thulesen Dahl understreger over for Jyllands-Posten, at DF vil have styr på tingene så hurtigt, som det er praktisk muligt.

Men ifølge Rune Stubager er de svar, DF's ledelse er kommet med ikke nok til at dæmme op for vælgerflugten.

”De svar, der er kommet ind til videre, har ikke kunnet lægge sagen i graven,” siger han.

Hykleriet bider DF
Jyllands-Postens måling på 16,2 procent af stemmerne er ellers den laveste vælgeropbakning, partiet er blevet målt til siden folketingsvalget i 2015. Her fik partiet 21,1 procent, og der er dermed allerede tale om en markant tilbagegang.

Men ifølge Rune Stubager er der en række grunde til, at vælgerflugten bliver større i de kommende målinger.

”De analyser, der er lavet af politiske skandalers betydning, tyder på, at det netop er, når der kan rejses påstand om hykleri, at skandalerne kan slå ekstra hårdt,” siger han.

Her nævner han blandt andet Lene Espersens ferie-sag og Mette Frederiksens privatskole-sag som eksempler på hykleri.

”DF bedriver hykleri på to planer. For det første er de EU-kritiske og har været meget imod den fusk og sjusk og misbrug af penge, der har været i EU. Nu viser det sig, at de har gjort det samme,” siger Rune Stubager og fortsætter:

”For det andet, har man i de seneste år i dansk indenrigspolitik forsøgt at opfordre andre til at lægge bilag frem i forskellige sager. Man vil ikke selv lægge bilagene frem. Det er også hyklerisk,” siger han.

Ledelsen i DF ønsker nemlig ikke at lægge dokumenterne i EU-sagerne frem på trods af et ønske fra baglandet.

Han nævner desuden, at muligheden for, at Nye Borgerlige kan blive et tilflugtssted for DF-vælgere, der har fået nok af hykleriet, vil ramme DF endnu hårdere.

Forrige artikel Frihandels-fiasko truer EU-topmøde Frihandels-fiasko truer EU-topmøde Næste artikel Løkke: Stor skuffelse, hvis frihandelsaftale fejler Løkke: Stor skuffelse, hvis frihandelsaftale fejler
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.