Valgpodcast: Hvordan går det i Region Midt?

Politisk Stuegang sætter fokus på de fem regioner op til regionalvalget. Dagens gæster vurderer, at Region Midtjylland kæmper med store ubalancer på sundhedsområdet. Der er nok et sygehus for meget, og regionen er splittet mellem den befolkningstunge østkyst og store udkantsområder i vest, vurderes det. Og så har nogle af partierne og den faglige og politiske ledelse af regionen i den forløbne periode kæmpet med alvorlige interne problemer, påpeger deltagerne. 

Region Midtjylland er
ved at udvikle sig til et af regionernes problem-børn, vurderer deltagerne i
denne valgudgave af Politisk Stuegang. På billedet ses Venstres spidskandidat, Anders G. Christensen (tv ), og siddende regionsformand Anders Kühnau (S).
Region Midtjylland er ved at udvikle sig til et af regionernes problem-børn, vurderer deltagerne i denne valgudgave af Politisk Stuegang. På billedet ses Venstres spidskandidat, Anders G. Christensen (tv ), og siddende regionsformand Anders Kühnau (S). Foto: Pressefoto
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regionalvalget nærmer sig med stor hast. Derfor sætter Politisk Stuegang fokus på de fem regioner i den kommende tid.

I dag Region Midtjylland, der sundhedsfagligt og politisk bliver vurderet af Leif Vestergaard Pedersen, der er tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland, og Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, og Jesper Danneris Luthman, der er leder af sundhedsområdet i PA-bureauet Rud Petersen.

Og Region Midtjylland har ifølge panelet på en stribe områder langt større problemer end Region Syddanmark, som blev gransket i første afsnit i serien. 

Deltagerne vurderer det politiske klima i regionen og vover også det ene øje. De giver deres bud på, hvem der er regionsformand efter valget: Den siddende, Anders Kühnau (S), eller Venstres spidskandidat, Anders G. Christensen. 

Deltagerne siger blandt andet: 

Status for Region Midtjylland:

"Umiddelbart tænker man, at det er den region, hvor der har været flest problemhistorier. Alt fra interne problemer til byggerier, der ikke er blevet færdige." - Jesper Danneris Luthman.

Regionen sammenlignet med de andre regioner:

"Vi bliver ved med at se historier, der dukker op, og måske bliver håndteret skidt. Jeg kan godt være tilbøjelig til at sige, at Region Midtjylland har overtaget Region Hovedstadens rolle som problem-region." - Camilla Noelle Rathcke.

Om ubalancer i Region Midtjyllands sundhedsvæsen:

"Det er tankevækkende: Det var Aarhus Universitetshospital (Region Midtjyllands største hospital, red.), som først måtte melde pas her i efteråret. Når der bare er noget corona og noget RS-virus, der kan få sygehuset på randen af sammenbrud, så har vi måske fået skruet kapaciteten for langt ned. De har måske for meget kapacitet andre steder." - Leif Vestergaard Pedersen  

Et spørgsmål, der venter det nye regionsråd:

"I løbet af en kort tidshorisont er man nødt til at overveje: Har vi et hospital for meget? Det koster altså noget at have seks i stedet for fem." - Camilla Noelle Rathcke.

Om hvorfor siddende formand Anders Kühnau (S) er favorit til formandsposten igen:  
"Det er ikke de store kanoner, man har stillet op i forhold til at forsøge at vinde Region Midt." - Jesper Danneris Luthman.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)