Valgpodcast: Hvordan går det i Region Syd?

Politisk Stuegang sætter fokus på de fem regioner op til regionalvalget. Dagens gæster udpeger Region Syddanmark til duksen blandt de fem regioner. De mange gode løsninger og resultater i Syd skyldes dog ikke det permanente blå flertal, vurderer gæsterne om regionen, der også har en stribe problemer i vente.

Venstres regionsformand i Syd, Stephanie Lose (th), skal blandt andet dyste med en ny socialdemokratisk spidskanidat, Mette With Hagensen. Hagensen (tv) er ny i regionspolitik og har tidligere (forgæves) været stillet op for Venstre til Varde byråd.
Venstres regionsformand i Syd, Stephanie Lose (th), skal blandt andet dyste med en ny socialdemokratisk spidskanidat, Mette With Hagensen. Hagensen (tv) er ny i regionspolitik og har tidligere (forgæves) været stillet op for Venstre til Varde byråd. Foto: Pressefoto
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regionalvalget nærmer sig med stor hast. Derfor sætter Politisk Stuegang fokus på de fem regioner i den kommende tid.

Vi lægger ud med Region Syddanmark, der sundhedsfagligt og politisk bliver vurderet af Leif Vestergaard Pedersen, der er tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland, og Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, og Jesper Danneris Luthman, der er leder af sundhedsområdet i PA-bureauet Rud Petersen.

De tre deltagere er enige om, at Region Syd er duksen blandt regionerne. Trods udkantsområder, rekrutteringsproblemer og en ikke alt for sund befolkning leverer Region Syddanmark ofte resultater og løsninger, som er bedre end de andre regioners, vurderer de tre deltagere.

Deltagerne vurderer det politiske klima i regionen og vover også det ene øje. De giver deres bud på, hvem der er regionsformand efter valget: Den socialdemokratiske udfordrer, Mette With Hagesen, eller siddende formand, Stephanie Lose (V).

Deltagerne siger blandt andet:

Et eksempel på regionens ry som duksen blandt regionerne:

”I modsætning til andre regioner har Region Syddanmark indtil nu ikke haft budgetoverskridelser på deres nye sygehusbyggerier.” - Camilla Noelle Rathcke.

Region Syd har altid været ledet af en Venstre-politiker, men:

”Jeg tror grundlæggende ikke, at der er den helt store forskel på, hvordan en region bliver driftet i forhold til, hvilken partifarve regionsflertallet har.” - Jesper Danneris Luthman.

En ubehagelig opgave, der venter det nye regionsråd i Syd:

”Region Syddanmark har aftalt med regeringen, at med åbningen af det nye universitetshospital i Odense skal akutmodtagelsen i Svendborg lukke. Det drama kommer til at fylde i de næste fire år i regionsrådet.” – Leif Vestergaard Pedersen

Regionens dominerende sygehus, OUH, ligger geografisk skævt, men:  

”Syd har det med at finde lokale løsninger, så deres hospitaler kan noget specielt. I den ene ende Universitetshospitalet i Odense (OUH) - og så i den anden ende de små friklinikker, der bare laver drift. De får fordelt opgaverne ud i regionen uden de helt store konflikter.” - Jesper Danneris Luthman.

Region Syd er også ramt af rekrutteringsproblemer:

”Det er er også udfordringer i Region Syd. Blandt andet med at skaffe speciallæger på en stribe afdelinger. Der kan godt være lidt tumult inden for visse specialer, for at man kan løfte de opgaver, man skal.” - Camilla Noelle Rathcke.

Kræftbehandling er et eksempel på regionens gode ry:

”Hvis du ser på måltal inden for kræftbehandling i forhold til at overholde tidsfristerne, så klarer regionen det supergodt.” - Leif Vestergaard Pedersen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Camilla Noelle Rathcke

Formand, Lægeforeningen, overlæge, ph.d., Herlev-Gentofte Hospital
cand.med. (Københavns Uni. 2003), ph.d. (Københavns Uni. 2010), speciallæge i Intern medicin, Endokrinologi 2019