Venstre til Kofod: Husk Folketinget i strategiarbejde

Venstre ser gerne, at udenrigsminister Jeppe Kofod ikke blot rejser til Færøerne og Grønland for at diskutere indholdet i en ny arktisk strategi. Ministeren skal også huske Folketinget, lyder det fra partiets arktisordfører.

Foto: Steen Brogaard / Folketinget
Andreas Krog

Udenrigsminister Jeppe Kofod har brugt en stor del af august og starten af september på at besøge Norge, Grønland og Færøerne for at diskutere indholdet af Kongeriget Danmarks nye 10-årige arktiske strategi med ministre og parlamentsmedlemmer.

I det danske parlament efterlyser det store oppositionsparti Venstre imidlertid mere information og inddragelse omkring arbejdet med den nye strategi, som ifølge ministeren selv vil blive præsenteret i starten af det nye år.

“Vi forventer at der kommer en tættere inddragelse i løbet af efteråret. Alt andet ville være mærkeligt. For det har været meget overordnet. På et stort videomøde kommer man jo ikke i dybden med emnerne,” siger Venstres arktisordfører Christoffer Aaagaard Melson med henvisning til et møde, som grønlandsudvalget, færøudvalget og Folketingets arktiske delegation havde med udenrigsministeren i foråret.

“Vi håber regeringen fastlægger en proces, så der også i Folketinget kommer noget ejerskab til strategien, der som bekendt skal vare i 10 år,” siger Christoffer Aagaard Melson. 

Vi håber regeringen fastlægger en proces, så der også i Folketinget kommer noget ejerskab til strategien, der som bekendt skal vare i 10 år.

Christoffer Aagaard Melson
MF, Arktisordfører, Venstre

Leve op til sit løfte
Hos SF noterer udenrigsordfører Karsten Hønge sig, at Jeppe Kofod flere gange har stillet partierne i Folketinget i udsigt, at de vil blive inddraget. Det løfte forventer Karsten Hønge at udenrigsministeren vil levere på.

“Han har stillet det i udsigt. Det er ikke blevet overholdt indtil nu, men jeg forventer han vil leve op til sit løfte,” siger Karsten Hønge.

I midten af august var Jeppe Kofod i Nuuk, hvor han mødtes med Grønlands landsstyremedlem for udenrigsanliggender Steen Lynge. Et møde med det grønlandske parlament Inatsisartuts udenrigsudvalg blev dog ikke til noget, da udvalget modtog besked om Jeppe Kofods ankomst til Nuuk så sent, at udvalget havde lagt andre planer.

I sidste uge var udenrigsministeren så i Tórshavn, hvor han mødtes med Færøernes lagmand for udenrigsanliggender Jens av Rana og havde møde med det færøske parlament Lagtingets udenrigsudvalg.

Et låst udkast
Hos Enhedslisten glæder grønlandsordfører Christian Juhl sig over, at Jeppe Kofod på den måde lægger sig i selen for at inddrage og høre de grønlandske og færøske regeringer og parlamenter.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00