Venstre og minister i clinch over FE-samråd

STRID: Venstre har klaget til Folketingets præsidium over, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke har tid til at stille op til et lukket samråd uden bagkant om sagen om kritikken af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Forsvarsminister Trine Bramsen ved samrådet i forsvarsudvalget den 23. september.
Forsvarsminister Trine Bramsen ved samrådet i forsvarsudvalget den 23. september.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Venstre mener, at der er så mange ubesvarede spørgsmål og uklarheder i sagen om kritikken af Forsvarets Efterretningstjeneste, at der er brug for et længere samråd med forsvarsminister Trine Bramsen (S) i Folketingets Forsvarsudvalg.

For at komme til bunds i sagen har partiet i mere end en måned således ønsket, at ministeren stiller op til et lukket samråd uden et på forhånd aftalt sluttidspunkt. Det har det dog indtil videre ikke været muligt at finde plads til i ministerkalenderen.

Det har fået Venstre til at klage over ministeren.

”Ministeren har ikke ville deltage i et samråd uden bagkant. Derfor har vi klaget til Folketingets formand,” forklarer Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt.

Fakta
Samråd
Ressortministeren for et udvalg skal være indstillet på at møde i samråd i udvalget, senest 4 uger efter at samrådsspørgsmålet er stillet, så samrådet ikke mister aktualitet. Ministeren bør sende en skriftlig begrundelse til udvalget, hvis det undtagelsesvis ikke er muligt for ministeren at overholde tidsfristen.

Et samråd varer som udgangspunkt maksimalt 1 time, og ministerens indledende besvarelse af samrådsspørgsmål/samrådsspørgsmålene bør ikke vare mere end maksimalt 10 minutter. Udvalgene er dog forskellige, ligesom de problemstillinger, som samrådsspørgsmål adresserer.

Nogle samråd, f.eks. om særlig aktuelle politiske sager med stor mediebevågenhed eller samråd med flere ministre, vil man næppe i praksis kunne nå at afvikle på 1 time. Udgangspunktet med en fast tidsramme på 1 time for samråd kan derfor fraviges, hvis spørger specifikt udtrykker ønske om det forud for samrådet.

Kilde: Kilde: Udvalgsvejledningen. Præsidiets guide til arbejdet i Folketingets stående udvalg, Januar 2019

To timer
Forsvarsministeriet oplyser til Altinget, at Venstre er blevet tilbudt, at Trine Bramsen kunne stille op til en times samråd onsdag den 7. oktober med mulighed for fortsættelse samme dag og/eller i de følgende dage, hvis der var behov for dette. Dette tilbud valgte Venstre ifølge ministeriet at afslå kort tid inden, samrådet skulle havde været afholdt.

Desuden er partiet blevet tilbudt et samråd på to timer fredag den 9.oktober 2020, hvilket Venstre afslog med henvisning til Præsidiets behandling af klagen, oplyser Forsvarsministeriet.

Ifølge publikationen "Udvalgsvejledningen. Præsidiets guide til arbejdet i Folketingets stående udvalg" fra januar 2019, så varer et samråd i et folketingsudvalg som udgangspunkt maksimalt en time. Ved samråd om eksempelvis særlig aktuelle politiske sager med stor mediebevågenhed kan den praksis dog fraviges, hvis spørger specifikt udtrykker ønske om det forud for samrådet.

Snævre rammer
Siden Venstre den 16. september indkaldte ministeren i lukket samråd har Trine Bramsen deltaget i et andet samråd i forsvarsudvalget om FE-sagen den 23. september. Det havde en fast bagkant og varede en time og fem minutter.

Forsvarsministeren erklærer sig parat til at møde op i Forsvarsudvalget en gang til. Men hun påpeger, at det er begrænset hvor meget nyt hun vil kunne sige.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00