Venstre: Regeringen nøler med hjælpepakke til ældre

SÅRBARE GRUPPER: Forhandlinger om hjælpepakke til ældre og socialt udsatte splittes nu op i to ministerier. Regeringen møder hård kritik, fordi forhandlinger om ældre har stået stille. Venstre efterlyser sundhedsfaglige retningslinjer om genåbning af plejehjem.

Før var de sammen, nu er de hver for sig. Social- og indenrigsminister Astrid Krag fortsætter nu forhandlingerne om en hjælpepakke til socialt udsatte, mens sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke leder forhandlingerne om en hjælpepakke til ældre.
Før var de sammen, nu er de hver for sig. Social- og indenrigsminister Astrid Krag fortsætter nu forhandlingerne om en hjælpepakke til socialt udsatte, mens sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke leder forhandlingerne om en hjælpepakke til ældre.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Selv om debatten om genåbning af plejehjem lige nu kører på fuldt blus, har en del af de politiske forhandlinger, som ligger til grund for en genåbning, indtil videre stået stille.

I mandags indledte social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) forhandlingerne en hjælpepakke til særligt sårbare grupper, herunder ældre.

Regeringen har nu valgt at splitte forhandlingerne op, så forhandlingerne om socialt udsatte fortsætter i Social- og Indenrigsministeriet, mens initiativer til støtte for ældre kører videre i Sundheds- og Ældreministeriet.

Forhandlinger om ældre, som også skulle være startet i mandags, er dog flere gange blevet udsat og går først reelt i gang på et møde i Sundheds- og Ældreministeriet torsdag eftermiddag.

Det er destruktivt for forhandlingerne, at vi ikke kan få indsigt i de vurderinger, som ville kunne bringe os frem over isen i forhold til genåbning af plejehjem.

Jane Heitmann
Social-, psykiatri- og ældreordfører, Venstre

Fra Venstre lyder der nu hård kritik af regeringens måde at håndtere forhandlingerne om en hjælpepakke til ældre på.

"Vi er slet ikke startet endnu. Det er frygteligt. Regeringen har simpelthen gjort ældre til en kastebold mellem to ministerier. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for de ensomme ældre og pårørende, som lige nu er ved at knække midt over i uvished," siger social- og ældreordfører Jane Heitmann (V).

Hjælpepakke kan finansiere genåbning
Ifølge Altingets oplysninger har regeringen udstukket en økonomisk ramme på 200 millioner kroner til at støtte socialt udsatte gennem coronakrisen og 140 millioner kroner til initiativer, som kan hjælpe ældre.

Selv om regeringen samtidig drøfter genåbning af plejehjem med sundhedsmyndighederne, KL og de faglige organisationer, forventes en betydelig del af udgifterne i forbindelse med lempelse af besøgsrestriktioner på plejehjem og ældrecentre at skulle hentes i hjælpepakken til ældre.

Hvis en sundhedsmæssig forsvarlig genåbning for eksempel indebærer særlige besøgstelte, afskærmning, visirer eller test, skal den del af pengene formentlig hentes i hjælpepakken.

Hos Venstre skaber det stor frustration, at partierne trods forespørgsler fra ordførerne ikke er blevet orienteret om sundhedsmyndighedernes anbefalinger til en sikker genåbning af plejehjem.

"Det er destruktivt for forhandlingerne, at vi ikke kan få indsigt i de vurderinger, som ville kunne bringe os frem over isen i forhold til genåbning af plejehjem. Det er regeringen, som sidder på al den sundhedsfaglige viden og ekspertise, og vi har ikke fået så meget som en linje," siger Jane Heitmann.

V: Regeringen holder ældre som gidsler
I Aarhus og Aalborg er plejehjem begyndt at lempe på besøgsforbuddet, hvilket har ført til ophedet debat om, hvordan kommunerne skal forholde sig til genåbning af plejehjem.

Uvisheden om, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt, er uholdbar, mener Jane Heitmann.

"Jeg er helt uforstående over for, hvorfor regeringen nøler og tager de ældre som gidsler. Det er jo det, der sker, når forhandligerne bliver skubbet frem og tilbage mellem den ene og den anden minister. Det er beskæmmende i forhold til den alvor, der ligger i netop det her tema," siger hun.

SF: Bedre sent end aldrig
Hos SF finder ældreordfører Kirsten Normann Andersen det ærgerligt, at forhandlingerne på ældreområdet først starter nu.

"Det er ærgerligt, men bedre sent end aldrig. Jeg tror ganske enkelt, at regeringen havde forsøgt at samle de her initiativer et sted i et forsøg på at rationalisere en lille smule med kræfterne. Det er jo ikke, fordi sundhedsministeren keder sig i øjeblikket. Men jeg ser meget frem til, at vi kommer i gang, for der er ingen tvivl om, at det her er noget, som haster ganske alvorligt," siger hun.

SF har foreslået, at der afsættes 300 millioner kroner til at understøtte genåbningen af plejehjem.

"Så regeringens udspil er da et udspil, men det er klart, at vi vil presse på for at få flere penge på bordet," siger Kirsten Normann Andersen.

Dokumentation

Genåbning af plejehjem

Ældre udgør en særlig sårbar gruppe i forhold til coronavirus. Derfor har der været totalt besøgsforbud på plejehjem og strenge restriktioner på social kontakt mellem beboere siden nedlukningen af Danmark i starten af marts.

Ældre Sagen, Alzheimerforeningen og Danske Ældreråd har advaret om, at længere tids social isolation kan få alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for ældre, og opfordrer derfor til lempelser af restriktionerne.

Trods de særlige forholdsregler er mindst halvdelen af kommunerne ramt af coronasmitte i ældreplejen. På plejecentret Sølund i København er 12 beboere døde efter at være blevet smittet med coronavirus.

Mens resten af samfundet gradvist genåbnes, kommer der til at gælde særlige forholdsregler for plejehjem og ældrecentre, så længe der er coronavirus i samfundet, eller indtil man har udviklet en vaccine.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har indledt drøftelser med KL og de faglige organisationer om mulige lempelser i de sociale restriktioner.

I fredags indgik regeringen en aftale med Folketingets partier om udvidelse af de første fase af genåbningen. I den forbindelse blev det aftalt, at der skal findes nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

Under ledelse af Social- og Indenrigsministeriet er der nu indledt forhandlinger om en hjælpepakke, som kan hjælpe sårbare grupper gennem coronakrisen, herunder ældre.

Ifølge Altingets oplysninger har regeringen spillet ud med en økonomisk ramme på 200 millioner kroner til initiativer på socialområdet under hjælpepakken, mens der er afsat 140 millioner kroner til ældreområdet.

Forhandlingerne er nu splittet op, så ældre forhandles separat under Sundheds- og Ældreministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Heitmann

Formand, Krifa og Sclerosehospitalerne, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

0:000:00