Analyse af 
Erik Holstein

Vermund er ved at bide sig fast

ANALYSE: Nye Borgerlige har med en række vellykkede stunts formået at skaffe sig mængder af spalteplads, og Pernille Vermund har fået et overraskende godt forhold til Mette Frederiksen. Men partiet står og falder med Vermunds kampform.

Med støttekampagnen for Støjberg appellerer Pernille Vermund til en stor del af Venstres vælgere. 
Med støttekampagnen for Støjberg appellerer Pernille Vermund til en stor del af Venstres vælgere. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hun er om sig, Pernille Vermund.

Den ene dag et venindefoto, hvor hun drikker hvidvin med Inger Støjberg (V) på en restaurant. Et par dage efter en decideret støttekampagne for Støjberg i den såkaldte barnebrudssag. Og umiddelbart efter et stort interview i Berlingske, hvor Vermund forsvarer statsminister Mette Frederiksen (S) mod angreb fra Venstres leder, Jakob Ellemann-Jensen.

Den massive medieprofilering er meget godt gået, i betragtning af at Pernille Vermund er leder af et parti, der i enhver parlamentarisk sammenhæng er inderligt overflødigt. Nye Borgerlige sneg sig lige over spærregrænsen ved valget for et år siden, hvor partiet måtte nøjes med 2,4 procent og fire mandater.

Derfor blev denne valgperiode anset som en ren overlevelseskamp for det nye parti. En kamp for bare momentvis at få medieopmærksomhed, så vælgerne ikke helt glemmer partiet inden næste valg. 

Nye Borgerlige minder i sin politiske profil mere om DF's forgænger, Fremskridtspartiet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Her har Vermund spillet sine kort behændigt – med god hjælp fra den erfarne pressechef Lars Kaaber, der tidligere har arbejdet for Konservative og Liberal Alliance.

Udnytter situationen
Særlig støttekampagnen for tidligere integrationsminister Inger Støjberg er mediemæssigt og politisk et meget effektivt greb.

Politisk sætter Vermund fingeren på Venstres handlingslammelse i sagen: Partiets ledelse kan ikke holde til ubetinget støtte til Støjberg, så længe der er mistanke om, at hun bevidst brød de internationale konventioner i sagen om mindreårige brude i asylcentrene.

Det problem eksisterer ikke for partier som Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, der anser de internationale konventioner for verdensfjerne aftaler skrevet i en helt anden tid.

Det udnyttede Vermund til fulde, da hun på Facebook borede i, at Venstre ”ikke slår ring om Inger. Hvor er de mange Venstre-folk på Christiansborg, som burde have Ingers ryg i denne sag?” spurgte hun.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00