"Vi står et sted, hvor hele verden synes, at vi gør det fantastisk, mens vi i Danmark neddrosler selvsamme politik"

INTERVIEW: Da Paul Holmbeck startede med økologi, skrev folketingsmedlemmer stadig indlæg om økofascisme. I dag har økologien for længst gjort sit indtog på de danske middagsborde. Altinget har talt med en af landets stærkeste økologistemmer gennem mere end to årtier.

Paul Holmbeck savner politisk mod til at redesigne blandt andet transport- og fødevaresektoren for at indfri klimaambitionerne.
Paul Holmbeck savner politisk mod til at redesigne blandt andet transport- og fødevaresektoren for at indfri klimaambitionerne.Foto: Økologisk Landsforening
Sine Riis Lund

Da Paul Holmbeck i 2003 var på lederkursus i USA, blev han bedt om at beskrive den organisation, han var ansat i.

Han gik i gang med at fortælle de andre deltagere om Økologisk Landsforening og dets sammensurium af landmænd, virksomheder og idealister.

“Jeg husker, kursuslederen sagde, 'it sounds like an organisation from hell'," fortæller Paul Holmbeck med et grin.

Kursuslederen forklarede udsagnet med, at det er en organisation, der er udsat for alle de mest uforudsigelige faktorer, man kan forestille sig med politik, marked, presse, natur og et demokratisk bagland.

Jeg savner flere politikere med skarphed og mod til at drive de større forandringer, som er nødvendige for, at vi når i mål med klimaet. Vi kan ikke optimere os til klimaet. Vi er nødt til at redesigne nogle systemer, også i fødevareproduktionen.

Paul Holmbeck
Selvstændig rådgiver

Paul Holmbeck kunne kun give ham ret.

Mangfoldighed som styrke
Økologisk Landsforening har da også skilt sig ud i det danske organisationslandskab med sin spraglede kombination af at være en græsrodsorganisation og en erhvervsorganisation. Eller det, forskere kalder en sjælden hybridorganisation.

Hen over julen, hvor der var kommet en ny regering, var det, som om Finansministeriet lavede en søgning på ‘økologi’ og trykkede på delete hver gang.

Paul Holmbeck
Selvstændig rådgiver

Men Økologisk Landsforening og dansk økologipolitik er også en succeshistorie.

Og selv om mangfoldigheden til tider har gjort det udfordrende at holde sammen internt, så er det også netop det, som Paul Holmbeck peger på som organisationens styrke gennem de seneste årtier.

“Det er det, som har drevet økologi frem og skabt både innovation og motivation,” siger han.

0:000:00