Wammen før slutspil om udligning: Venstre får ikke vetoret 

KOMMUNER: Nu begynder de reelle forhandlinger om et nyt system for fordeling af penge mellem rige og fattige kommuner. Regeringen er glad for, at V-formand Jakob Ellemann-Jensen er "stemplet ind", sagde finansminister Nicolai Wammen (S) fredag. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

De indledende øvelser er ovre, og det er blevet tid til de seriøse tovtrækkerier om, hvordan et nyt system for fordeling af penge mellem kommuner skal se ud.  

Det sagde finansminister Nicolai Wammen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) fredag eftermiddag, da de for første gang gav offentligheden en status på, hvordan det går med de igangværende forhandlinger om en reform af udligningssystemet. 

"Nu går vi op i et nyt gear," sagde Wammen, der sammen med Krag fortsat forhandler med alle partier undtagen Konservative og Liberal Alliance. 

Regeringen har gennem flere dage efterspurgt en melding fra Venstre, som hidtil ikke har gjort det klart, om partiet satser på at gå med i en aftale eller ej.  
Finansministeren var derfor "glad for", at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen i et interview med Jyllands-Posten fredag morgen erklærede sig klar til at forhandle.  

Wammen: En bunden opgave
Han sendte dog samtidig et signal om, at regeringen ikke har tænkt sig at lade en aftale om en reform falde på gulvet, hvis det ikke lykkes at få Venstre med. 

"Regeringen ser det som en bunden opgave at få reformeret udligningen mellem kommunerne," sagde Wammen flere gange. 

"Vi håber, at vi inden for en overskuelig tidsramme kan lande en aftale, og gerne en bred aftale. Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar, men der er ikke nogen partier, der på forhånd har vetoret i forhold til at være en del af en aftale. Men jeg er glad for, at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen nu har meldt Venstre klar til forhandlinger, og det går vi i gang med nu," sagde finansministeren. 

Venstres tre krav
Venstre har præsenteret tre hovedkrav: 

  • Staten skal yde et større ekstratilskud til reformen end den halve milliard, regeringen har spillet ud med. Mere præcist skal det tredobles til 1,5 milliarder. 
  • Reformen må ikke betyde, at borgere får et skattesmæk. 
  • Der skal skæres i det særlige tilskud, som regeringen vil give til kommuner med mange borgere med udenlandsk baggrund. Venstres krav vil i praksis betyde, at der ikke bliver givet så meget ekstra til de S-ledede kommuner på Københavns vestegn, som regeringen lægger op til. 

Nicolai Wammen slog en pragmatisk tone an, hver gang han svarede på pressens spørgsmål om, hvorvidt regeringen er klar til at komme Venstre i møde på de tre punkter. 

"Det system, vi har i dag, fungerer ikke, og det skal være mere retfærdigt. Vi er parate til at tilføre flere penge til det. Vi har foreslået en halv milliard, og jeg kan se, at andre har foreslået mere. Det kommer vi til at tage inde bag ved glasdøren," sagde han med henvisning til den ikoniske dør i hans baggrund, der fører ind til Finansministeriets forhandlingslokaler. 

Kommuner skal kompenseres for fejlslagen integration
Når det gjaldt kravet om at begrænse udligningstilskuddet til kommuner med mange indvandrere, var der dog også forbehold at spore. 

Det er ikke mindst en række socialdemokratiske kommuner på den københavnske vestegn, der får glæde af det særlige tilskud. Og det er der en god grund til, lyder det fra finansministeren.

"Man må være åben og sige, at mere end 30 års fejlslagen integrationspolitik på tværs af skiftende regeringer har betydet, at nogle kommuner står med enorme opgaver," sagde Nicolai Wammen.

En problemstilling, regeringen vil "tage alvorligt" ved de fortsatte forhandlinger.

"Det handler ikke om, at man forkæler nogle kommuner med store udfordringer, men at vi som samfund tager det alvorligt og hjælper dem," sagde Nicolai Wammen.

Der er sat kaffe over i Finansministeriet
Han lagde ikke skjul på, at det ikke kun er Venstre, men også de øvrige forhandlingspartier, der har lagt vægtige krav på bordet.

Trods udsigten til lange og komplekse forhandlingsmøder, er han optimistisk i forhold til at komme i mål inden for en overskuelig fremtid.

"Vi kommer til at forhandle med de partier, der har sagt, at de er parate til at tage ansvar, og det har Venstre jo gjort i dag. Vi starter med forskellige udgangspunkter, det er ret normalt i en politisk forhandling, og så håber jeg da, at vi kan blive enige," lød det fra Nicolai Wammen fredag. 

Han varslede mere intense møderækker i de kommende dage. "Der er sat kaffe over i Finansministeriet," som han sagde. 

Regeringen satser på at lande en aftale i en af de nærmeste uger. 

"Vi kommer nok lidt ind i marts, men så skal vi også være ved at være der," sagde Nicolai Wammen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00