Wermelin afviser beskyldning om løftebrud: ”Jeg står præcis samme sted, som jeg hele tiden har gjort”

GRUNDVAND: Miljøministeren afviser Enhedslistens beskyldning om at have løbet fra løfte om sprøjtemidler. Jeg er klar til forbud, når der er grundlag for det, lyder det fra ministeren.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Miljøminister Lea Wermelin (S) afviser pure at have løbet fra sit løfte om sprøjtemidler.

”Jeg står præcis samme sted, som jeg hele tiden har gjort, hvor jeg er klar til at forbyde flere sprøjtemidler eller anvendelser, når der er et grundlag for det,” siger hun i en skriftlig kommentar til Altinget.

Debatten er opstået, efter at det omstridte stof 1,2,4-triazol – der stammer fra sprøjtemidler brugt i landbruget – ifølge en ny rapport bliver udvasket. Men ifølge Miljøstyrelsen er der ikke grundlag for et forbud, da overskridelsen af grænseværdien kun sker i meget få tilfælde.

Det førte efterfølgende til hård kritik fra Enhedslisten, der vil have ministeren til at gribe ind og forbyde landbrugets anvendelse af de svampemidler, der er skyld i, at stoffet bliver fundet i grundvandet.

Jeg er klar til at forbyde flere sprøjtemidler eller anvendelser, når der er et grundlag for det.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

{{toplink}}
Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Enhedslisten med hård kritik
Enhedslisten peger nemlig på, at ministeren tidligere har lovet, at hun vil gribe ind, hvis stoffet finder vej til grundvandet.

”Nu viser rapporten, at det er tilfældet. Ministeren løber fra sit løfte om at passe på vores grundvand, når nu forskerne slår fast, at svampegiftene rent faktisk siver ned i det danske grundvand,” lød det fra miljøordfører Mai Villadsen (EL)

Men miljøministeren henviser til, at hendes egne embedsmænd ikke bakker op om et forbud på nuværende tidspunkt, men hun understreger også, at sagen ikke nødvendigvis slutter her.

”Det er Miljøstyrelsens faglige vurdering, at VAP-rapporten ikke er grundlag nok til at indføre nye forbud eller begrænsninger. Derfor er Miljøstyrelsen og GEUS fortsat i gang med at undersøge udvaskning af 1,2,4-triazol,” siger miljøminister Lea Wermelin.

0:000:00