Wermelin omgør Ellemann-beslutning: Færre vandløb skal miste særlig beskyttelse

VANDLØB: VLAK-regeringen tog 1.000 kilometer vandløb ud af de såkaldte vandplaner, så vandløbene ikke længere var under en særlig EU-beskyttelse. Nu lægger miljøminister Lea Wermelin (S) halvdelen af dem tilbage igen.

Foto: /ritzau/Astrid Dalum
Hjalte T. H. Kragesteen

Det skabte stort rabalder, da daværende miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), i slutningen af 2018 besluttede, at 1.000 kilometer vandløb skulle ud af vandplanerne.

Når et vandløb er med i vandplanerne, er Danmark forpligtet til at leve op til miljømål, som er fastsat i EU-lovgivningen. Der er altså et krav om forbedring af miljøtilstanden, hvis den ikke allerede er god.

Nu har den nye miljøminister, Lea Wermelin (S), besluttet, at halvdelen af vandløbene – 500 kilometer – skal tilbage under beskyttelsen.

"Vi skal passe godt på naturen i vores vandløb. Den tidligere regerings forhastede beslutning omkring ændring af vandområdeplanerne betød, at mange kilometer vandløb udgik af vandområdeplanerne, selvom behandlingen af de lokale vandrådsindberetninger endnu ikke var afsluttet," siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Fakta
Sagen kort

Som en del af landbrugspakken besluttede blå blok, at alle vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, skal revurderes. Det skal ske på baggrund af nye faglige kriterier, som Aarhus Universitet har udarbejdet.

Forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) lagde i første omgang op til, at alle de "forhadte vandløb" skal ud af vandplanerne. Udgangspunktet var de vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, hvilket svarer til omkring 8.500 kilometer. Hun lagde dog op til at fastholde mindre vandløb, hvor man allerede har nået miljømål, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats.

I den endelige landbrugsaftale blev alle 19.000 kilometer dog fastholdt, og man besluttede i stedet, at flade, smalle og gravede vandløb eller vandløb, der har begrænset miljømæssig værdi, ikke medregnes.

Aarhus Universitet har til øvelsen udarbejdet nye kriterier, som blev præsenteret for politikerne i december 2016. I maj 2017 regnede Miljø- og Fødevareministeriet sig frem til, at kriterierne umiddelbart betyder, at 917 kilometer vandløb vil ryge ud af beskyttelse. Men først har vandråd og kommuner skullet lave et virkelighedstjek af skrivebordsøvelsen.

Det landede i slutningen af 2018 på stort set samme sted. Omkring 1.000 kilometer vandløb stod dengang til at ryge ud af vandplanerne.

Nu har den nye socialdemokratiske miljøminister, Lea Wermelin, besluttet, at kun 500 kilometer skal ud af vandplanerne. 

Udtagningen af vandløb fra vandplanerne stammer helt tilbage fra blå bloks landbrugspakke, hvor partierne besluttede at tage små vandløb uden naturpotentiale ud af vandplanerne. Efter et årelangt forløb med inddragelse af lokale vandråd endte partierne med at udtage 1.000 af de i alt 19.000 kilometer vandløb, der var omfattet af vandplanerne. Med fredagens beslutning ender mængden af vandløb på 18.500 kilometer i stedet for de 18.000 kilometer, som de blå partier havde besluttet.

I slutningen af 2018 skabte det hård kritik af Jakob Ellemann-Jensen, der blev beskyldt for ikke at lytte til de indspark, der kom fra de lokale vandråd. Og han blev samtidig beskyldt for at tage vandløb ud, som rent faktisk havde et naturpotentiale.

Jeg vil gerne lytte til interesserenterne og kommunerne, og derfor retter jeg op på den beslutning nu.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

Læs også

"Jeg vil gerne lytte"
Miljøministeren understreger, at hun med fredagens beslutning lytter til de indvendinger.

"Jeg vil gerne lytte til interesserenterne og kommunerne, og derfor retter jeg op på den beslutning nu," siger hun i pressemeddelelsen.

Den nuværende planperiode for vandplanerne – hvor målet var at forbedre 19.000 kilometer – udløber i 2021. Derfor kommer miljøministerens beslutning til at få konsekvenser for den næste periode, der løber frem til 2027.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00