Zenia Stampe: Pind har været en glædelig overraskelse

DEBAT: Justitsminister Søren Pind har overrasket positivt ved at supplere kontante udmeldinger og handlekraft med en blødere og mere eftertænksom kurs, skriver Radikales Zenia Stampe. 

Af Zenia Stampe (R)
Retsordfører

Søren Pind kan lide at fremstille sig selv som en benhård sherif, der melder kontant ud.

Og det har da heller ikke skortet på kontante meldinger på Facebook eller politisk handlekraft i form af konkrete politiske udspil i hans tid som minister.

Pinds blødere linje
Men trods den kontante stil og enorme handlekraft, har Søren Pind valgt en rundere og mere eftertænksom kurs, end man kunne have frygtet. Han prioriterer forebyggelse. Han lytter til sine politiske modstandere. Og han har en grænse for, hvor meget han vil gå på kompromis med fundamentale retsstatsprincipper i kampen mod ekstremisme.

Et konkret eksempel på den bløde linje er sænkelsen af den kriminelle lavalder. Det var en samlet blå blok, der gik til valg på en sænkelse af den kriminelle lavalder. De blå partier havde endda stillet et fælles beslutningsforslag om emnet, da de var i opposition. Så det var sådan set bare et spørgsmål om at tage forslaget op af skuffen og sige ”kør” til justitsministeriets embedsmænd.

Men sådan blev det ikke. For sådan ønskede Søren Pind ikke, at det skulle blive. Han meldte i stedet en langt blødere kurs ud med fokus på forebyggelse:

”Vi skal markere meget tydeligt over for den unge, at der er konsekvenser af deres handlinger, men vi bliver nødt til også at tænke i forebyggelse og i at få de unge på ret køl”, sagde den nybagte justitsminister i oktober og afviste i samme ombæring tanken om at bringe forslaget i folketingssalen.

Jeg tror simpelthen, at Søren Pind blev slået af eftertænksomhed. For det var ikke kun os på midten og venstrefløjen af dansk politik, der gav forslaget en kold skulder. Stort set alle organisationer og foreninger, der arbejder med socialt udsatte, retspolitiske spørgsmål, uddannelse og unge, samt domstole og advokater advarede mod forslaget.

Selvstændighed er en styrke 
Men jeg tror også, at et andet forhold spillede ind og lagde grund for Søren Pinds kursændring: Selvstændighed og autonomi. For dem, der tror, at det at være sherif bare handler om at slå hårdt ned, tager fejl. At være sherif handler først og fremmest om at være den, der bestemmer, hvornår og hvordan der skal slås ned. En sherif nedværdiger sig ikke til at være stik-i-rend-dreng for støttepartier, eller den, der bare udmønter det, han har arvet fra tidligere retsordførere.

Den vilje til selvstændighed og selvbestemmelse er en enorm styrke, selvom Dansk Folkeparti selvfølgelig vil forsøge at fremstille det som en svaghed.

Søren Pinds vilje til eftertanke, optagethed af grundlæggede retsstatsprincipper og imødekommende facon så vi også for nyligt i forbindelse med et radikalt forslag om at nedsætte en retssikkerhedskommission. Retssikkerhedskommissionen skulle belyse de retssikkerhedsmæssige konsekvenser af 14 års terrorlovgivning. Det blev ikke til et tilsagn fra ministeren, men det blev til et løfte om, at han vil tage initiativ til en evaluering inden for 1-2 år.

Jeg tvivler på, at det bliver i den form, som vi ønsker. Men der er til gengæld ikke i tvivl om, at vi har en minister, som ikke kun ønsker at være en hårdslående og kontant sherif. Han ønsker også at være en eftertænksom, imødekommende og samlende figur. Og det skal han have ros for. For det er ikke en svaghed. Det er en styrke. 

Forrige artikel Venligboer: Flygtningebørns fortællinger beriger danske unge Venligboer: Flygtningebørns fortællinger beriger danske unge Næste artikel Er vi på vej mod en ny global regeringsform? Er vi på vej mod en ny global regeringsform?