Debat

DF vil forældrefremmedgørelse til livs: Man skal ikke kunne lyve sig til at få sine børn

Reformen af det familieretslige system var tænkt som en forbedring. Det har det på mange områder vist sig ikke at være, når forældrefremmedgørelse får frit spil i alt for mange sager, skriver børne- og familieordfører Mette Thiesen (DF).

I Dansk Folkeparti ønsker vi blandt andet en fasttrack-ordning, så man ikke kan vinde retten til sine børn ved løgn og udokumenterede påstande, skriver børne- og familieordfører Mette Thiesen (DF).
I Dansk Folkeparti ønsker vi blandt andet en fasttrack-ordning, så man ikke kan vinde retten til sine børn ved løgn og udokumenterede påstande, skriver børne- og familieordfører Mette Thiesen (DF).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mette Thiesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

22. februar 2023 spurgte jeg social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil i Folketingssalen, om hun vil tage initiativ til at forældrefremmedgørelse anerkendes i lovgivningen på en sådan måde, at der fremadrettet vil være konsekvenser for den forældrefremmedgørende part.

Hendes svar var overraskende kort og kontant: "Ja!" – det vil hun. Hun lovede faktisk at indkalde til forhandlinger om samme. Det glæder jeg mig til at deltage i, som familieordfører for Dansk Folkeparti.

I Dansk Folkeparti ønsker vi helt grundlæggende ændringer i det familieretslige system. At få tilføjet forældrefremmedgørelse til lovgivningen er det første lille, men vigtige skridt. Det skal selvfølgelig have konsekvenser, hvis man manipulerer sine egne børn til at tage afstand fra den anden – ofte meget velfungerende – forælder.

Det er lovgivningens skyld, at anklager imod den ene forældre fører til adskillelse fra børnene, selvom de ofte er komplet grundløse

Mette Thiesen (DF)
Børne- og familieordfører

Forældrefremmedgørelse handler nemlig i bund og grund ikke om barnet. Det handler om magten og om at bruge barnet som våben for at afskære den anden forælder fra barnets liv. Det er helt grundlæggende manipulation af barnet, for at barnet skal vælge side.

Derfor er det altafgørende for de fremmedgjorte forældre og deres børn, at begrebet bliver anerkendt og udspecificeret i lovgivningen – og derved også i Familieretshuset, så de, der møder børnene i anspændte skilsmissesager, lærer at kunne udpege de børn og forældre, der udsættes for det, så de kan hjælpe dem på bedst mulig måde.

LÆS OGSÅ: Moderaterne: Vores retssystem er bekymrende sårbart, når det gælder forældrefremmedgørelse

Et retsløst system

Vi oplever lige nu et system, der har svært ved at navigere i sager som disse, hvilket ofte resulterer i at den fremmedgørende forælder ender med bopælsretten på barnet, og barnet derfor mister kontakten til den anden forælder. Det er ulykkeligt og må selvfølgelig ikke kunne ske i et retssamfund.

I Dansk Folkeparti ønsker vi at gå meget længere for at sikre retssikkerheden i et retsløst system. Derfor ønsker vi alle § 7-sagerne, de såkaldte højkonfliktsager, direkte i domstolene, så der hurtigt kan falde dom. Hvis retten har talt for en samværsordning, vil dette ikke nødvendigvis længere være et stridspunkt – og der er større sandsynlighed for, at forældrene kan nå en enighed om de andre punkter.

Skyldsspørgsmålet skal også vægte, så der er konsekvenser for den, der forårsager konflikten. Det er lovgivningens skyld, at anklager imod den ene forældre fører til adskillelse fra børnene, selvom de ofte er komplet grundløse.

Der står sort på hvidt i lovgivningen, at skyldsspørgsmålet ikke spiller ind i Familieretshusets vurdering. Så lovgivningen, som den er i dag, gør altså, at den ene forælder kan blive belønnet for at skabe konflikt. Sådan skal det ikke være.

Problemet er også tit i sager som disse, at de fremmedgørende forældre opnår deres børns totale tillid på grund af den gentagende manipulation. Barnet ender med at indtage den fremmedgørende forælders holdninger og gentager både specifikke ordvalg, men også handlinger. Børnene bliver kort sagt hjernevaskede.

Læs også

Familieretsreform har slået fejl

Det kræver ikke meget at se og forstå, at børnene er de helt store tabere i situationer som disse. Undersøgelser har vist, at visse børn, der udsættes for forældrefremmedgørelse, ender med manglende tillid til andre mennesker, lavt selvværd, depression og angst.

I Dansk Folkeparti har vi flere forslag til, hvordan vi kan komme disse problemer til livs. Vi ønsker blandt andet også en fasttrack-ordning, så man ikke kan vinde retten til sine børn ved løgn og udokumenterede påstande.

Hvis man kommer med beskyldninger, så skal der øjeblikkeligt igangsættes overvåget kontaktbevarende samvær, mens sagen undersøges. Man skal selvfølgelig ikke kunne lyve sig til at få sine børn.

Derudover ønsker vi en evaluering og kulegravning af det familieretslige system, for at undersøge systemet grundigt, så de nødvendige ændringer kan implementeres.

Reformen af det familieretslige system var tænkt som en forbedring. Det har det på mange områder vist sig ikke at være. Derfor ønsker jeg og Dansk Folkeparti, at vi får kigget systemet efter i sømmene og får rettet de fejl, der er.

Det vil være det bedste for alle parter og sikre retssikkerheden for forældre og børn – og måske endda at det familieretslige system bliver retfærdigt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

0:000:00