Endnu en undskyldning fører til forlig med staten: Seks grønlandske "eksperimentbørn" får erstatning

Selvom staten i første gang afviste at betale erstatning, er der nu indgået forlig mellem staten og seks nulevende grønlændere, der får 250.000 kroner i godtgørelse for at have været en del af et socialt forsøg med store personlige konsekvenser til følge. Børns Vilkår vil i fremtiden gøre det nemmere at få økonomisk erstatning i sager, hvor der er givet officielle undskyldninger fra staten.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gav i sommeren 2019 en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene. I alt 46 af de tidligere Godhavnsdrenge har i kølvandet på erstatningen indgået forlig med staten. Nu har en ny officielt undskyldning ført til, at der er indgået forlig med de seks nulevende grønlandske 'eksperimentbørn'.
Statsminister Mette Frederiksen (S) gav i sommeren 2019 en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene. I alt 46 af de tidligere Godhavnsdrenge har i kølvandet på erstatningen indgået forlig med staten. Nu har en ny officielt undskyldning ført til, at der er indgået forlig med de seks nulevende grønlandske 'eksperimentbørn'.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

En officiel undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen (S) har endnu en gang resulteret i, at staten må til lommerne og udbetale økonomisk godtgørelse i en sag om historiske svigt af børn.

Denne gang er det seks nulevende grønlændere, der var en del af et socialt eksperiment i 1950’erne, som hver kan se frem til at modtage 250.000 kroner i erstatning.

Det sker som følge af et forlig mellem de seks grønlændere og staten, oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

”Det, der skete, har haft store negative konsekvenser for børnene, som mistede deres sprog, deres kulturelle identitet og tilknytningen til deres familier. Derfor var statsministerens undskyldning helt på sin plads, og jeg er glad for, at de seks personer nu får en godtgørelse fra staten,” siger social- og ældreminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.

Det, der skete, har haft store negative konsekvenser for børnene, som mistede deres sprog, deres kulturelle identitet og tilknytningen til deres familier. Derfor var statsministerens undskyldning helt på sin plads, og jeg er glad for, at de seks personer nu får en godtgørelse fra staten.

Astrid Krag
Social- og Ældreminister, Socialdemokratiet

Fra officiel undskyldning til forlig

De seks grønlændere var alle en del af et socialt eksperiment i 1951, hvor i alt 22 børn blev fjernet fra deres forældre og sendt til Danmark.

Tanken med eksperimentet var at skabe en slags dansktalende elite, der kunne udvikle Grønland. Men forsøget endte med at få store konsekvenser for børnene, der blandt andet udviklede misbrug og psykiske problemer.

I december 2020 modtog de derfor en officiel undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen.

”Vi kan ikke ændre på det, der er sket. Men vi kan tage ansvaret på os og undskylde over for dem, som vi burde have passet på, men svigtede,” udtalte statsministeren dengang.

Men da de efterfølgende rejste krav om at få udbetalt erstatning fra staten, blev de afvist og bedt om at gå rettens vej. Det er den stævning, der nu er endt i et forlig.

Dermed er det anden gang, at en officiel undskyldning fra statsministeren har resulteret i, at der er indgået forlig med økonomisk godtgørelse til følge for de involverede personer, der har været udsat for historiske svigt.

Læs også

Børns Vilkår: Gør det nemmere at få erstatning

Tidligere har i alt 46 tidligere anbragte på børnehjemmet Godhavn hver fået udbetalt 300.000 kroner i godtgørelse for de overgreb og omsorgssvigt, de blev udsat for i 1960’erne.

Forligene blev indgået i kølvandet på den officielle undskyldning, Godhavnsdrengene fik af statsministeren i sommeren 2019.

Hos Børns Vilkår, der følger området tæt og rådgiver personer i lignende sager, mener de, at det bør være nemmere at få økonomisk erstatning, når der er givet en officiel undskyldning fra staten.

”Når man siger undskyld, så påtager man sig et ansvar, og det bør give mulighed for at få en økonomisk godtgørelse,” Ingrid Hartelius Dall, der er juridisk seniorrådgiver i Børns Vilkår.

FAKTA

I disse sager har staten udbetalt godtgørelse

I februar 2021 fik 17 tidligere børnehjemsbørn på Godhavn udbetalt en erstatning på 300.000 kroner efter et forlig med staten. Det skete efter statsminister Mette Frederiksen (S) i august 2019 gav en officiel undskyldning til drengene på børnehjemmet Godhavn for den svigt og misrøgt, de anbragte børn oplevede på Godhavn.

I oktober 2021 indgik yderligere 28 Godhavnsdrenge forlig med staten og fik ligeledes 300.000 kroner i godtgørelse.

25. februar 2022 indgik staten forlig med seks nulevende grønlændere, der blev sendt til Danmark i 1951 som led i et socialt forsøg. I alt 22 grønlandske børn mellem fire og ni år blev fjernet fra deres forældre og sendt til Danmark i et forsøg på at udvikle en dansktalende gruppe, der skulle bidrage til Grønlands udvikling. Forsøget endte dog med store personlige konsekvenser for børnene, der blandt andet udviklede misbrug og psykiske problemer. I december 2020 modtog de en officiel undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen (S). I første omgang blev de seks nulevende grønlænderes anmodning om erstatning afvist, men nu er der altså indgået forlig og udbetalt godtgørelse i sagen.

Forligene med de 46 Godhavnsdrenge og de seks grønlandske eksperimentbørn har resulteret i, at staten har udbetalt godtgørelse på i alt 15,3 millioner.

Forventer flere sager efter ny redegørelse

Børns Vilkår har siden statsministerens undskyldning til Godhavnsdrengene oplevet en markant stigning i antallet af henvendelser fra personer, der søger hjælp til at undersøge muligheden for at søge om erstatning fra staten for omsorgssvigt begået på eksempelvis børnehjem.

Alene sidste år modtog de 177 henvendelser.

Forventningen er, at godtgørelsen til de nulevende grønlandske personer fra eksperimentet kan give endnu flere mod på at rette henvendelse om muligheden for økonomisk erstatning i lignende sager.

”Vi regner med, at det som altid giver anledning til, at børn, der har været udsat for andre typer af offentlige omsorgssvigt, igen oplever, at det at rette henvendelse kan føre til en økonomisk erstatning,” siger Ingrid Hartelius Dall.

Og der kan være endnu flere henvendelser på vej. Til foråret offentliggør Social- og Ældreministeriet en historisk udredning af svigt og overgreb begået på sær- og åndssvageforsorgens institutioner i perioden 1931 til 1980.

Hvis der følger nye undskyldninger i kølvandet på den rapport, bør det føre til økonomisk kompensation til de involverede personer, uden de skal igennem lange forløb med stævninger og domstolsprøvelse, mener Børns Vilkår.

”Hvis man som person ønsker det, bør staten uden domsstolsprøvelse give en eller anden form for økonomisk kompensation, hvis man kan bevise, at man har været en del af området, mens svigtet er foregået,” siger Ingrid Hartelius Dall.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00