Støttepartier vil have genoptaget forhandlinger om minimumsnormeringer

UVIST: Enhedslisten, SF og Radikale opfordrer regeringen til at få genstartet forhandlingerne om modellen for minimumsnormeringer. "Det haster," mener Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) bør hurtigst muligt genstarte forhandlingerne om en model for lovbundne minimumsnormeringer.

Sådan lyder opfordringen fra Enhedslisten.

"Der er behov for både at få lovgivningen fastlagt, men også at gøre det tids nok til, at vi ved, hvad vi skal gøre med fordelingen af pengene til normeringer i 2021. Jeg synes, det haster,” siger Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj.

Også Radikale mener, det er tid til at få genstartet forhandlingerne.

Der er fortsat en uenighed, og den bliver sikkert hverken større eller mindre af, at vi udskyder det. Men det påtrængende problem er, at vi skal have afklaret, hvad der sker med normeringerne i 2021.

Jakob Sølvhøj
Børneordfører, Enhedslisten

”Det er en god idé at få en dato i kalenderen, så vi ved, hvornår vi kommer i gang,” siger partiets børneordfører, Anne Sophie Callesen.

SF har ifølge gruppeformand Jacob Mark presset på for at få forhandlingerne i gang allerede inden påske.

"I sidste uge foreslog jeg endda statsministeren, at hun fortalte sine ministre, at de normale forhandlinger måtte begynde igen nu. Både minimumsnormeringer og klimahandleplaner. I sidste uge fik vi så lovning på, at det ville ske snart, så det er jeg overbevist om, at det gør," skriver Jacob Mark i en sms til Altinget.

Det store stridspunkt består fortsat
Kort efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned, blev forhandlingerne om minimumsnormeringer udskudt. Forhandlingerne skulle på daværende tidspunkt til at gå i den afgørende fase.

Her er det store – og fortsat uløste – stridspunkt, hvorvidt modellen for minimumsnormeringer skal opgøres som et gennemsnit for kommunen eller helt ned på institutionsniveau.

Læs også

I midten af februar landede partierne en aftale om, hvordan de første 500 millioner fra finanslovsaftalen til bedre normeringer i daginstitutionerne skulle fordeles.

Men det store stridspunkt står fortsat ved magt, og det betyder, at spørgsmålet om, hvordan de næste 600 millioner skal fordeles, ifølge Jakob Sølvhøj presser sig yderligere på. I udgangspunktet er planen, at den store aftale om modellen for minimumsnormeringer definerer, hvordan de 600 millioner til mere personale i 2021 skal fordeles.

"Der er fortsat en uenighed, og den bliver sikkert hverken større eller mindre af, at vi udskyder det. Men det påtrængende problem er, at vi skal have afklaret, hvad der sker med normeringerne i 2021," siger Jakob Sølvhøj.

Bundsgaard-udtalelse skabte stor uro
Tilbage i slutningen af marts såede KL-formand og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard tvivl om fremtiden for minimumsnormeringerne.

"Diskussionen før coronakrisen handlede om at investere flere penge i vores folkeskoler og flere pædagoger i vores daginstitutioner, men det er klart, at det er bare blevet meget vanskeligere at levere på de ambitioner, når økonomien kommer til at se meget anderledes ud," lød det fra KL-formanden i Politiken. En udmelding, der skabte frustration hos støttepartierne.

Blot et par dage senere forsikrede finansminister Nicolai Wammen (S) dog, at aftalen om minimumsnormeringer består. 

"Den aftale, der er lavet om minimumsnormeringer, den gælder også, selv om der er en covid-19-situation," sagde Wammen til Berlingske.

EL forventer aftale til efteråret
At der fortsat ikke er fastlagt en ny dato for forhandlingerne, skaber dog ikke fornyet uro blandt støttepartierne. De er fortsat sikre på, at det vil lykkes at lande en aftale.

Vurderingen fra Jakob Sølvhøj er, at "vi kommer langt hen på efteråret, før der kan ligge en lovgivning klar”.

Mindre skråsikker er vurderingen fra Anne Sophie Callesen (R).

"Det afhænger af, hvor langt vi er fra hinanden, og hvor hurtigt vi kan nærme os hinanden. Men jeg synes, det vil være det bedste for dem, der arbejder med børnene, og for børnene selv, at vi relativt hurtigt kan lande noget.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Jakob Sølvhøj

Fhv. MF (EL)
Studentereksamen (Helsingør Gymnasium, 1973)

0:000:00