Vil ministeren udrulle pædagogiske koncepter i landets daginstitutioner?
Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.
Mener ministeren, at det er fornuftigt, at kommunerne kan udrulle pædagogiske koncepter i landets daginstitutioner, herunder f.eks. fokusbarnsskemaer, som tager tid fra pædagogernes kerneopgaver?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises til artiklen »Dokumentationspædagogik: Pædagoger skrev rapport om, at min søn tog ærtepose på hovedet« fra Sjællandske Nyheder den 10. november 2023.
Regeringen er meget optaget af, at vi både på statsligt og kommunalt niveau gør, hvad vi kan, for at sikre, at det pædagogiske personale i dagtilbuddene bruger mest mulig tid sammen med børnene og ikke på unødig dokumentation.
Dagtilbudsområdet er allerede i dag reguleret ved en rammelov, der giver kommunerne et stort kommunalt råderum. Det, synes jeg, er fornuftigt.
Der er ingen statslige regler, der dikterer, at kommunerne skal bruge pædagogiske koncepter, som eksempelvis fokusbarnsskemaer.
Kravet om udarbejdelse af den pædagogiske læreplan er det eneste lovfastsatte krav til det pædagogiske arbejde med alle børns trivsel og læring i dagtilbuddene. På den måde er kommunalbestyrelsen forpligtet til at sikre, at dagtilbuddene ledes med udgangspunkt i det børnesyn og den brede læringsforståelse, der fremgår af den pædagogiske læreplan.
Den daværende regering indgik i 2020 en bred aftale med Folketingets partier og to af landets kommuner om at igangsætte forsøg med velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet. Velfærdsaftalekommunerne Helsingør og Rebild Kommuner har siden 2021 været frisat fra en lang række bestemmelser i dagtilbudsloven. De foreløbige resultater fra midtvejsevalueringen viser, at hovedparten af de igangsatte aktiviteter på dagtilbudsområdet ikke har krævet frisættelse fra statslig lovgivning, men fra kommunale regler, procedurer, mv.
Regeringen vil i efteråret 2024, som følge af det flerårige samarbejdsprogram mellem KL og regeringen aftalt i økonomiaftalen for 2024, fremsætte lovforslag med en række regelforenklingstiltag på dagtilbudsområdet, herunder blandt andet afskaffelse af krav om udarbejdelse af en Børne- og Undervisningsministeriet 15. august 2024 Sagsnr.: 24/25598 skriftlig læreplan samt kravet om evaluering af den pædagogiske læreplan hvert andet år.
Jeg synes, det er vigtigt, at kommunerne derudover tager stilling til, om de kan fjerne yderligere lokale proces- og dokumentationskrav, som kan give det pædagogiske personale mere tid med børnene.
Side