Landmænd mister millioner på tagkollaps

KOLLAPS: Mange landmænd må selv til lommerne efter vinterens mange tagkollaps. Forsikringsselskaberne peger på fejlkonstruktion og ønsker derfor ikke at betale.
Tyson W. Lyall

Cirka 2000 landmænd står over for store tab, fordi de ikke kan få dækket vinterens tagkollaps på grund af store mængder sne. Det sker, selvom landmændene har en forsikring, skriver erhvervsbladet.dk.

Taber en mio. kr.
En af de ramte landmænd er Laurids Laursen, hvis tag på laden kollapsede sidst i februar. Han står nu til at tabe mere end én mio. kr., fordi hans forsikringsselskab har nægtet at dække:

"Jeg synes, at det er utrolig skammeligt. Vi har aldrig haft problemer, og nu spørger man sig selv - hvad er det her for noget," siger han til TV 2 Nyhederne.

Laurids Laursen betaler hvert år 106.000 kr. til forsikringsselskabet Codan for at have sine landbrugsejendomme forsikret. Aftalen skulle sikre ham fuld dækning gennem en "nygaranti". En garanti for, at der bliver bygget nyt, hvis noget går galt. Men da laden kollapsede i februar, sendte Codan en ingeniør, som fandt ud af, at bygningen var fejlkonstrueret. Derfor nægter Codan nu at dække landmandens lade.

Enkelte dækker
Ikke alle forsikringsselskaber forholder sig dog til reglen om, at forsikringen ikke dækker fejlkonstruktion. De tre store forsikringsselskaber, Topdanmark, TRYG og Alm. Brand, har i de fleste tilfælde valgt at se bort fra denne regel, fordi de mener, at landmændene har været i god tro.

I det konkrete tilfælde erkender landmanden Laurids Laursen, at laden var fejlkonstrueret, men siger, at han var i god tro, fordi den blev bygget af professionelle håndværkere.

Hos Bygningskontoret Nord genkender man også billedet. De har således en række sager, hvor landmænd ikke kan få erstatning, selv om de var i god tro.

"Vi ser desværre alt for mange af den slags sager i øjeblikket, og det er dybt alvorligt for dem, det går udover," fortæller Bente Søgaard, der er direktør for Bygningskontoret Nord til TV 2 Nyhederne.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00