Analyse af vælgernes boligtyper: Konservative ejer, og Enhedslisten bor i andel

VÆLGERBOLIG: Boligen afslører både økonomiske og interessemæssige forskelle mellem vælgerne – og de ideologiske forskelle er også at ane i partiernes boligpolitik. Læs her, hvilken boligform partiernes vælgere har.

(Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)
(Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Der har altid været en slags borgfred i dansk politik om ikke at røre boligejerne. Det er en ressourcestærk gruppe, og det kan få en meget stor betydning, når vi som nu står over for usikkerhed i forhold til nye ejendomsvurderinger.

Kasper Møller Hansen
Professor ved Københavns Universitet

Konservatives vælgere bor fortrinsvist i ejerboliger, mens Enhedslisten har den største andel af vælgere beboende i andelsboliger.

Det viser Altingets nye analyse af vælgerprofilerne. Analysen er foretaget af Kasper Møller Hansen, professor ved Københavns Universitet, der blandt andet forsker i vælgeradfærd og valgdeltagelse.

"Tallene viser, at partiernes kernevælgere er forskellige i forhold til, hvilken boligform de har. Det er endnu en skarp skellinje mellem vælgerne."

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Analysen er baseret på i alt 10.590 interviews, hvoraf 7.278 interviews er foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/1-20 til 31/3-20 og 3.312 interviews er foretaget af Epinion i perioden 25/2-20 til 3/2-20 og 10/4-20 til 16/4-20. Analysen er justeret for døde og nye vælgere og er desuden vægtet op mod valgresultatet ved FV19, demografi og seneste snit af for målingerne.

Borgerlisten og Stram Kurs er ikke med i analysen på grund af for få respondenter.


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00