Debat

Borgmester: Ingen almisser – fairness tak!

DEBAT: Det er afgørende, at der politisk fokuseres mere på at forbedre rammevilkårene for liv, vækst og velstand i de tyndtbefolkede områder. Vi har brug for lige muligheder. Det skriver Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune. 

"Det er
simpelthen ikke rimeligt, at mennesker med en almindelig god økonomi skal låne
til en rente på den forkerte side af syv procent til deres livs vigtigste
investering, når resten af landet taler om spirende vækst og nulrente," skriver<b> </b>Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune. <br>
"Det er simpelthen ikke rimeligt, at mennesker med en almindelig god økonomi skal låne til en rente på den forkerte side af syv procent til deres livs vigtigste investering, når resten af landet taler om spirende vækst og nulrente," skriver Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Buhl (V)
Borgmester i Varde Kommune

Varde Kommune er landets næststørste turistmagnet. Kigger vi på antallet af overnattende gæster, er vi kun overgået af Kongens København. Faktisk har Varde Kommune ca. lige så mange tyske turister som hele Sverige. Fakta er overvældende for de fleste, men ikke for os, der bor i Varde Kommune.

Vi har Nationalpark Vadehavet, vi har verdens måske smukkest kyststrækning langs det vilde Vesterhav, og vi har Varde Å, der snor sig gennem et landsskab, der de fleste steder er grønt, frodigt og tilgængeligt.

Udover de helt uovertrufne naturrigdomme, har vi et ligeså rigt kultur- og fritidsliv, vi har en velfungerende infrastruktur med kort afstand til landets næststørste lufthavn, Billund, og vi har under ti kilometer til E20. Dertil kommer, at arbejdsløsheden praktisk talt er nul. Vores virksomheder tørster ligefrem efter kvalificeret arbejdskraft.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Jeg skriver ikke kun ovenstående for at prale. Jeg giver min optimistiske karakteristik af den kommune, jeg er så heldig at være borgmester i, fordi beskrivelser står i skærende kontrast til det faktum, at realkreditinstitutterne flere steder i Varde Kommune ikke vil yde lån.

Urimelige økonomiske vilkår
Jeg er fuldt klar over, at realkreditinstitutterne ikke alene lever af at låne penge ud, men også af at få en del af dem tilbage igen. Så meget desto mere kan det undre, at mennesker med god økonomi og orden i tilværelsen gang på gang får afslag på at finansiere fast ejendom i Varde Kommune, når området nu er så dejligt et sted. Problemets omfang illustreres på pædagogisk vis af det forhold, at et ældgammelt pantebrevsmarked i ny forklædning dukker op og finansierer flere og flere hushandler i den del af landet, som mennesker i hovedstadsområdet kalder udkantsdanmark.

Det er afgørende, at afgiftstrykket på landets produktionsvirksomheder ikke er helt skævt i forhold til vore nabolande.

Erik Buhl (V)
Borgmester i Varde Kommune

Det er simpelthen ikke rimeligt, at mennesker med en almindelig god økonomi skal låne til en rente på den forkerte side af syv procent til deres livs vigtigste investering, når resten af landet taler om spirende vækst og nulrente. Vi bliver nødt til at skabe et Danmark i bedre balance.

Forslag til ændringer
Der er flere forhold, vi bør kigge på for at løse den kreditklemme, der truer med at kvæle et spirende økonomisk forår i visse dele af landet. For det første bør regeringen følge realkreditområdet tæt. Det er afgørende, at realkreditinstitutterne giver eventuelle afslag på et sagligt grundlag – ikke alene med udgangspunkt i postnummeret.

For det andet er det afgørende, at der politisk fokuseres mere på at forbedre rammevilkårene for liv, vækst og velstand i de tyndtbefolkede områder. Jeg taler ikke om, at Operahuset eller Nationalbanken skal rykkes til Varde. Men vi bør se på, om alle statslige styrelser partout skal placeres inden for voldene i København til Danmarks absolut dyreste husleje.

For det tredje er det afgørende, at afgiftstrykket på landets produktionsvirksomheder ikke er helt skævt i forhold til vore nabolande. Rigtig mange store, tunge eksportvirksomheder ligger i Jylland. De skal have bedre vilkår for at skabe vækst og velstand til hele landet. Også til de tyndtbefolkede områder.

Behov for fairness
Varde Kommune er et fantastisk sted med masser af muligheder, potentiale og rigdom. Vi ligger ikke under for nogen – tværtimod har vi en masse at tilbyde. Derfor har vi ikke brug for almisser. Vi har brug for en jævn bane. Vi har brug for lige muligheder. Vi har brug for fairness. Adgangen til realkreditfinansiering af fastejendom for mennesker med styr på økonomien bør ikke afgøres af, om der står Valby eller Varde på det nærmeste byskilt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Buhl Nielsen

Fhv. borgmester (V), Varde Kommune
landbruger

0:000:00