Debat

Borgmester til regeringen: Sæt gang i hjulene med byfornyelse i København

DEBAT: Der er et stort behov for byfornyelse i København, men kommunens midler er bundet op på andre tvungne investeringer. Derfor bør regeringen sætte ind med offentlige investeringer og få sat gang i hjulene, skriver Ninna Hedeager Olsen.

Statslig byfornyelse i København vil falde på et tørt sted, da kommunens egne penge er bundet op på tvungne projekter, skriver Ninna Hedeager Olsen.
Statslig byfornyelse i København vil falde på et tørt sted, da kommunens egne penge er bundet op på tvungne projekter, skriver Ninna Hedeager Olsen.Foto: Katja Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ninna Hedeager Olsen (EL)
Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune

Mens nye, smarte boliger dukker op, trænger en del af Københavns historiske boligmasse til en håndsrækning.

Over 3000 boliger har ikke toilet i boligen, og samlet set er omkring 22.000 boliger uden bad/toilet. Noget som ellers for langt størstedelen af befolkningen i dag må regnes som en selvfølgelighed i ethvert hjem.

Der er altså et udtalt behov for byfornyelse i København, og behovet er markant højere end i resten af Danmark. Det til trods for at vi i København siden 2016 har investeret cirka 350 millioner kroner i den eksisterende men utidssvarende boligmasse. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Rigeligt at tage fat på
På den baggrund er det nødvendigt, at den nuværende regering gør op med VLAK-regeringens fejlagtige beslutning om ikke at støtte byfornyelse i København længere. Og hvorfor ikke gøre det nu ved at investere os ud af coronakrisen?

Udover mangler som bad og toilet er over 5000 boliger opvarmet af eksempelvis petroleum, oliefyr eller brændeovne, og en stor del af byens ældre ejendomme bør energirenoveres og klimasikres.

Vi er forpligtet til at bygge skoler og institutioner, og vi er nødt til at vedligeholde cykelstier og veje. Derfor vil statslig støtte til byfornyelse i København falde på et tørt sted.

Ninna Hedeager Olsen (EL)
Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune

Over 135.000 boliger er støjbelastede, heraf 22.800 stærkt støjbelastede. Hvis ordrebøgerne er tomme, er der rigeligt at tage fat på.

Samtidig er der et stort behov for at investere i udsatte boligområder, så vi får dem løftet, så de ikke er i risikozonen for at ende på regeringens ghettoliste, som kan betyde, at gode almene boliger ender med at blive revet ned eller frasolgt og privatiseret. Det skal vi for alt i verden undgå. 

Pengene kan ikke bruges to gange
Siden den forhenværende regering disponerede statens byfornyelsesmidler til andre formål og mere eller mindre samtidig skrev København ud af mulighederne for at opnå statslig medfinansiering af områdefornyelser og bygningsfornyelser, har Københavns Kommune selv finansieret områdefornyelser og sat cirka 100 millioner kroner af årligt til bygningsfornyelser.

Dog blev der ikke igangsat indsatser i 2019 på grund af anlægsloftet.

Det er penge, vi med glæde investerer for at løfte vores udsatte boligområder og byens utidssvarende boliger, men vi kan naturligvis ikke bruge pengene to gange.

Offentlige investeringer betaler sig
I en tid hvor der bruges milliarder på at udvikle nye byområder for at skabe plads til de mange nye københavnere, er en stor del af kommunens midler bundet op på tvungne investeringer.

Vi er forpligtet til at bygge skoler og institutioner, og vi er nødt til at vedligeholde cykelstier og veje. Derfor vil statslig støtte til byfornyelse i København falde på et tørt sted. Samtidig kan vi konstatere, at investeringer i byfornyelse i den grad betaler sig. 

Læs også

For hver gang man investerer en offentlig krone, så kommer der tre en halv krone tilbage i private investeringer. Af samme årsag bør det være oplagt for regeringen og boligministeren at sætte ind netop her, hvis man for alvor vil have gang i hjulene.

Dermed vil vi også få højnet hverdagen og levevilkårene for nogle af landets fattigste og udsatte borgere. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ninna Hedeager Olsen

Lektor i samfundsvidenskab, Københavns professionshøjskole, fhv. teknik- og miljøborgmester (EL), København Kommune
kandidat i arbejdsmiljøstudier (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00