Debat

Byggecentre: Arne-reform skal ikke gamble med arbejdspladser i byggeriet

DEBAT: Hvis regeringen indfører en lagerskat på selskabers ejendomsavancer for at finansiere den tidlige pension, risikerer de at save benene væk under byggebranchen og gamble med arbejdspladser, skriver Palle Thomsen.  

Virksomheder vil få færre penge til at renovere ejendomme, hvis der indføres lagerskat på selskabers ejendomsavancer, skriver Palle Thomsen.
Virksomheder vil få færre penge til at renovere ejendomme, hvis der indføres lagerskat på selskabers ejendomsavancer, skriver Palle Thomsen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Palle Thomsen
Administrerende direktør, Danske Byggecentre

Regeringen planlægger at finansiere en del af regningen for retten til tidlig pension ved at indføre en lagerskat på selskabers ejendomsavancer.

Hvis finansieringsforslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at virksomheder løbende vil blive beskattet af en eventuel prisstigning på ejendomme.

I værste fald kan værdistigningen være så høj, at virksomhedens egenkapital ikke kan dække den løbende beskatning. Virksomheden kan derfor tvinges til at optage et lån for at betale skat på en endnu ikke realiseret værdistigning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Det står i kontrast til i dag, hvor virksomheden først beskattes ved salg af ejendommen. Det giver virksomheden sikkerhed og frigiver likviditet, som kan bruges flere steder, eksempelvis på renovering af ejendomme.

Klimamål bliver sværere at nå
I Danske Byggecentre frygter vi, at den løbende lagerbeskatning vil resultere i færre byggerier, færre arbejdspladser og mindre vækst.

Det vil være et hårdt slag for byggeriet, hvis vi i fremtiden vil se færre renoveringer af ejendomme, fordi ejerne ikke har råd til at betale løbende skat af den eventuelle værdistigning, en sådan renovering vil formodes at have.  

Palle Thomsen, Administrerende direktør, Danske Byggecentre

Det er selvsagt aldrig noget positivt scenarie, men det er særligt farligt, når vi som nu, befinder os midt i en historisk coronakrise med et særdeles hårdt presset erhvervsliv, der går uforudsigelige tider i møder.

Den løbende beskatning vil uomtvisteligt føre til mindsket likviditet ude i virksomhederne. Dermed har virksomhederne færre penge til at igangsætte ny projekter eller endda renovere egne ejendomme.

Det bliver altså meget sværere at nå regerings meget store klimamål, når selskaber med bolig- og erhvervsudlejningsejendomme skal bruge sin likviditet på at betale løbende skat af en eventuel endnu ikke realiseret værdistigning fremfor at investere i energiforbedringer til glæde for miljøet

Højere håndværkerfradrag
Det vil være et hårdt slag for byggeriet, hvis vi i fremtiden vil se færre renoveringer af ejendomme, fordi ejerne ikke har råd til at betale løbende skat af den eventuelle værdistigning, en sådan renovering vil formodes at have.

Jeg er oprigtigt bekymret for, at regeringen med dette indgreb er ved at save benene væk under den taburet, byggebranchen står på.

Regeringen bør i stedet lede efter tiltag, der gør den samfundsøkonomiske kage større og skaber arbejdspladser. Her vil jeg foreslå, at man hæver beløbet i håndværkerfradraget til 50.000 kroner mod de tilsammen 18.700 kroner, fradraget lyder på i dag.

Derudover bør det være muligt for borgerne at sammenlægge service- og håndværksydelser og tillade alle former for håndværksydelser.

Nu er tiden ikke til at gamble med arbejdspladser
Håndværkerfradraget er populært i befolkningen, og skaber det økonomiske incitament der skal til, for at private hyrer små og mellemstore virksomheder til at lave grønne renoveringer som for eksempel at energirenovere ens hjem.

Læs også

Et håndværkerfradrag på 50.000 kroner vil skabe og sikre arbejdspladser i byggebranchen, blandt andet ved at reducere sort arbejde. Det er særlig vigtigt i krisetider.

Så kære regering, i stedet for at gamble med byggeriets arbejdspladser ved at indføre løbende lagerbeskatning af selskabers ejendomsavancer, bør I se på at skabe flere arbejdspladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Thomsen

Adm. direktør, Danske Byggecentre
m.sc. i økonomi (Handelshøjskolen, Århus, 1986)