Debat

CO2-reduktion: Global inspiration til lokale løsninger

KRONIK: Realdania støtter verdens storbyers samarbejde om klimatilpasning, fordi viden fra omverdenen kan sikre danske byer mod fremtidens klima. Det skriver Realdanias direktør, Jesper Nygård.
Realdanias administrerende direktør, Jesper Nygård, håber, at flere kommuner og ministerier er klar til at gå i dialog og få viden fra C40-netværket om klimatilpasning.
Realdanias administrerende direktør, Jesper Nygård, håber, at flere kommuner og ministerier er klar til at gå i dialog og få viden fra C40-netværket om klimatilpasning. Foto: Leif Tuxen/Realdania
Mads Bang
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jesper Nygård
Administrerende direktør, Realdania

Efterårets voldsomme storme herhjemme vidner endnu engang om, at verdens byer står over for helt uoverskuelige klimaudfordringer. Mange danske byer er fokuserede på at finde nye og effektive løsninger til at sikre sig mod oversvømmelser og ødelæggelser og på at reducere den udløsende faktor - udledningen af CO2. De kan blandt andet finde inspiration i C40, der er et netværk mellem verdens 63 største og mest innovative byer på dette felt. Blandt de sidstnævnte byer hører København.

I C40 udveksler engagerede borgmestre og kommunefolk håndgribelige og målbare erfaringer om, hvordan man bedst reducerer CO2-udledningen i verdens storbyer og finder løsninger på de afledte klimaproblemer. Netværket lægger vægt på, at de fremskridt, byerne opnår, skal være dokumenterbare, og støtter sideløbende byerne i at indgå strategiske partnerskaber på tværs af landegrænser. For selvom udfordringerne nok er lokale, ligger svaret på disse udfordringer i den viden, som bliver skabt globalt.

3-årigt partnerskab med C40 til 200 mio. kr.
Dette udgangspunkt er baggrunden for, at Realdania indgår et tre-årigt partnerskab med amerikanske Bloomberg Philantropies og britiske The Children's Investment Fund Foundation. C40 vil i perioden modtage knap 200 millioner kroner i støtte til arbejdet med at mindske CO2-udledningen og imødegå klimaforandringer. 50 af de 200 millioner kr. kommer fra Realdania.

Når det gælder globale samarbejder for at arbejde målrettet og resultatorienteret med reduktioner af drivhusgasser samt overførelse af erfaringer med klimasikring af byer, er C40 uden sammenligning det mest virkningsfulde og robuste netværk.

Fakta
C40's medlemsbyer repræsenterer 20 procent af klodens BNP og bebos af cirka 8 procent af verdens befolkning. Langt hovedparten af byerne ligger ved kystlinjer og er derfor meget udsatte for klimaforandringer. På den baggrund er byerne stærkt tilskyndede til og har et stort potentiale for at arbejde målrettet med reduktion af CO2-udledningen.

Kilde: Realdania.dk

Den viden, de netværk og de værktøjer, der er tilgængelige i C40, kommer over de kommende år danske byer til gavn. Samtidig får danske byer mulighed for globalt at udbrede og skalere dansk ekspertise fra de mange gode erfaringer med bæredygtige og innovative løsninger, som i disse år bliver skabt i et samspil mellem blandt andre kommunerne, danske virksomheder og almennyttige danske fonde og foreninger.

Byer som Brabrand, Billund og Ballerup kan hente vigtig inspiration i by-netværket, og samtidig kan danske byer være med til at inspirere til nødvendige forandringer og være katalysatorer i forhold til at skabe globale forandringer.

Byerne er omdrejningspunktet for forandring
Verdens byer står for omkring 70 procent af klodens samlede udledning af drivhusgasser og aftager to tredjedele af klodens energiproduktion. Samtidig ligger 90 procent af verdens urbane områder ved kystlinjer og er derfor væsentligt mere udsatte for klimaforandringer. Byerne har altså et stærkt incitament, men også et stort potentiale, for at arbejde målrettet på at reducere udledningerne samt etablere foranstaltninger mod påvirkninger fra klimaforandringer.

Jeg tror, at partnerskabet med C40 kan få stor betydning herhjemme. Københavns Kommune spiller allerede en vigtig rolle i C40 som "innovator city" og som formand for C40 netværket inden for grøn vækst. Og jeg håber, at flere kommuner og også relevante ministerier vil blive interesseret i dialog om de danske perspektiver og om, hvordan vi bedst styrker indsatsen.

Selv arbejder Realdania for tiden med initiativer, der skal gøre danske byer mere omstillingsparate og forberede dem på de nye vilkår. Et eksempel er vores initiativ, "klimatilpasning i byerne", hvor vi sætter fokus på at sikre, at byernes tilpasning til klimaforandringerne ikke kommer til at handle om at lægge kloakrør under jorden, men om at klimatilpasningen primært sker over jorden på en måde, så den samtidig giver byens rum et kvalitativt løft.

I Realdania forventer vi os meget af det samarbejde, som her er opstået. Vi ser støtten til C40 som konsekvens af vores nye filantropiske strategi, hvor vi i højere grad vil optræde i rollen som forandringsagent og katalysator.

Vi vil gerne tage en del af risikoen ved at forsøge noget nyt
For mig at se er der meget at hente i partnerskaber på tværs af landegrænserne. Vi lever i en meget kompleks verden, og mange af de udfordringer vi står over for kan ikke løses alene på den politiske bane eller af virksomhederne. En af de ting, vi som filantropisk forening kan bidrage med, er at tage den risiko, der ligger i at forsøge noget nyt - at gå nye veje.

Jeg ser det som et stort privilegium, at Realdania kan bidrage med at understøtte værdifulde partnerskaber og dermed være med til at sætte gang i en forandringsproces på så vigtigt et område som dette.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00