Debat

Dansk Byggeri: Fortsæt renovering af almene boligområder

DEBAT: Vi risikerer hverken belastning af offentlige finanser eller faretruende flaskehalse ved at fortsætte renoveringen af almene boliger. Vi sikrer til gengæld attraktive boliger og en aktiv byggebranche, skriver Dansk Byggeris direktør Lars Storr-Hansen i et opråb til Christiansborg.

Dansk Byggeris direktør Lars Storr-Hansen ønsker sig et bredt politisk flertal på Christiansborg, der vil videreføre renoveringsindsatsen i de almene boligområder til gavn for både beboere og byggebranchen.
Dansk Byggeris direktør Lars Storr-Hansen ønsker sig et bredt politisk flertal på Christiansborg, der vil videreføre renoveringsindsatsen i de almene boligområder til gavn for både beboere og byggebranchen.Foto: Fotograf Ricky John Molloy
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Storr-Hansen
Administrerende direktør i Dansk Byggeri

Lige i disse dage lægges de første store linjer for det politiske forlig, som skal definere boligpolitikken de kommende år. 

De beslutninger, som Folketinget kommer til at vedtage på området, får afgørende betydning for mange, mange tusinde danskeres livsvilkår. Og også for dansk byggeris muligheder for at fastholde et rimeligt niveau i en sektor, som har stor betydning for samfundsøkonomi og beskæftigelse.  

Attraktive almene boliger for otte milliarder om året
I de senere år har Landsbyggefonden givet tilsagn til renovering af almene boliger for omkring 5,3 milliarder kroner årligt. Oven i det betragtelige beløb skal lægges renoveringer, som boligselskaber har gennemført uden støtte fra Landsbyggefonden. 

Fakta
Lars Storr-Hansen har som direktør i Dansk Byggeri adresseret et brev til finansminister Bjarne Corydon (S) og minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) med et klart budskab: Det er nødvendigt med en endnu større forøgelse af renoveringsrammen.

Læs brevet her

På den måde er der renoveret almene boliger for over otte milliarder om året. Det lyder svimlende, men der ér også mange almene boliger i Danmark, så de otte milliarder svarer til cirka 15.000 kroner per bolig, og det svarer faktisk til det beløb, som i gennemsnit investeres årligt per ejerbolig. 

Så de almene boliger holder konkurrencemæssigt trit med ejerboligmassen med det renoveringsniveau, man har haft de senere år. 

Renoveringer af almene boliger gavner ikke alene menneskers livsvilkår, de har også stor betydning for byggeriets udvikling. Derfor bør der samles et så bredt flertal som muligt på Christiansborg for at videreføre renoveringsindsatsen i de almene boligområder.

Lars Storr-Hansen
Direktør i Dansk Byggeri

Det giver god mening, for skal man tro meldingerne fra alle sider på Christiansborg, arbejder man intenst med at få også udsatte boligområder ind i en god gænge, og en grundlæggende forudsætning for den indsats er, at de fysiske rammer, altså boligerne, er attraktive og tidssvarende.

Renoveringerne har bonuseffekter
Og så er det jo værd at huske, at renoveringerne i almene boligområder også er den største motor i klimatilpasningen i den danske boligmasse, ligesom der skabes titusindvis boliger med god tilgængelighed for ældre og mennesker med handicap.

For danske byggevirksomheder har renoveringsindsatsen i de almene boligbyggerier også været vigtig i en tid, hvor meget andet ellers gik i stå. 

Byggeriets konjunkturbarometer faldt i september, og der mangler stadig meget for at nå op i det positive felt.

De positive beskæftigelsestendenser, branchen kan spore, varer kun året ud.

Ingen flaskehalse og ingen belastning af de offentlige finanser
Har vi råd? Svaret er ”ja”. Renoveringerne belaster ikke de offentlige finanser, for pengene i Landsbyggefonden er ikke skattekroner. Der er derimod tale om de almene beboeres kollektive opsparing, så når politikerne beslutter sig for at lade Landsbyggefonden støtte renoveringer, tillader de i virkeligheden blot, at pengene flyder tilbage dertil, hvor de kom fra.

Men risikerer vi ikke overophedning af økonomien og flaskehalse i byggeriet? Svaret er ”nej”. 

Renoveringsprojekterne foregår også i de områder i Danmark, som har en vigende erhvervsudvikling, hvor økonomien er i større fare for at gå kold end at blive for varm. 

Så sagt på en anden måde: Renoveringer af almene boliger gavner ikke alene menneskers livsvilkår, de har også stor betydning for byggeriets udvikling. 

Så derfor bør der samles et så bredt flertal som muligt på Christiansborg for at videreføre renoveringsindsatsen i de almene boligområder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00