Debat

Dansk Byggeri: Løsningen er flere boliger

DEBAT: Billige boliger kræver flere boliger ifølge økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Maria Schougaard Berntsen. Tre steder kan der sættes ind, skriver hun: mere nybyggeri, bedre udnyttelse af boligmassen og en standardiseret byggeproces.

Boligmassen skal udnyttes bedre, der skal bygges flere boliger, og byggeprocessen skal standardiseres mere. Så får vi flere og billigere boliger i byerne, skriver Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.
Boligmassen skal udnyttes bedre, der skal bygges flere boliger, og byggeprocessen skal standardiseres mere. Så får vi flere og billigere boliger i byerne, skriver Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Schougaard Berntsen
Økonomisk konsulent i Dansk Byggeri

Tilbage i 2007 fyldtes gader og stræder med bannere med ordene ”kom hjem, jyder”. Reklamen var en direkte opfordring til de mange, der var flyttet til København for at studere, om at vende snuden hjemad og bosætte sig i deres gamle lokalområder. De gamle fødebyer havde brug for kompetent arbejdskraft, og i en humoristisk tone blev der spillet på, at storbylivets glæder godt kunne overføres til et liv længere ude på landet – og man kunne jo altid tage ”en kop kaffe med låg under armen, hvis det gør turen lettere”. 

Kampagnen var sjov, og jeg husker den stadig flere år efter. Men kampagnen var ikke stærk nok til at holde urbaniseringens kræfter tilbage. Unge mennesker valfarter fortsat til byerne i ufortrøden stil. Der er flere optagne på universitetet i år end tidligere, og hvad værre er, hvis man ser sagen fra Udkantsdanmarks perspektiv, vender de unge ikke hjem. 

Tværtimod bliver de boende i byen, også efter familien er stiftet, og arbejdslivet er begyndt. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected]

Problematikken går på flere ben
Mens Københavns Kommune jævnligt jubler over de knap 1.000 nye indbyggere, kommunen får om måneden, så står de mange tilflyttere med en større hovedpine. 

Der er rift om boligerne, og presset bliver ikke mindre fremadrettet. Det presser priserne opad. Så meget, at de seneste tal fra Realkreditrådets boligmarkedsstatistik dokumenterer en mere end 140 procents stigning i både huspriser og ejerlejlighedspriser i København siden 2000.

Det nuværende niveau for prisstigninger kan vi ikke holde til i længden. Det vil medføre risiko for, at en boligboble rykker nærmere. Den mest åbenlyse måde at undgå dyrere boliger på er dermed at bygge flere. 

Maria Schougaard Berntsen
Økonomisk konsulent i Dansk Byggeri

Ret beset ville det pressede boligmarked blive løsnet op, hvis langt flere gjorde, som reklamen foreskrev og rejste hjem. 

Men der er også positive aspekter ved, at tilflytterne bliver boende. Urbaniseringen udløser en produktivitetsgevinst i byerne, og som Danmarks vækstmotorer kommer det hele landet til gode. Derfor skal der også være boliger nok til tilflytterne. 

Nybyggeri skal afværge boligboble
Antallet af nybyggede boliger i hovedstaden kan ikke følge med boligbehovet, og selv hvis de nye byområder i både Nordhavn, Ørestaden og på Carlsberg-grunden indregnes, så er der behov for, at byen, vi kender i dag, fortættes, hvis boligpriserne ikke skal tage på yderligere himmelflugt. 

Det nuværende niveau for prisstigninger kan vi ikke holde til i længden. Det vil medføre risiko for, at en boligboble rykker nærmere. Den mest åbenlyse måde at undgå dyrere boliger på er dermed at bygge flere. 

Boligmassen kan udnyttes bedre
Foruden flere boliger er der behov for at fokusere på, om boligmassen stemmer overens med de behov, der er hos borgerne. I byen skaber mange singler for eksempel behov for flere mindre boliger, fordi de ofte bor alene. 

Trods bofællesskaber og selvom deleøkonomi er blevet populært, så udnytter vi ikke boligmassens potentiale til fulde, når singlerne bor i boliger, der sagtens kan rumme flere beboere. 

Samtidig bliver det de få forundt, da det for mange singler vil være for dyrt at sidde i en større bolig. 

En anden måde at sikre billigere boliger er at udnytte den eksisterende boligmasse bedre.

Billigere boliger gennem en standardiseret byggeproces
Den tredje måde at sikre billigere boliger på er at høste de stordriftsfordele, som er mulige at høste i byggeprocessen. 

Unikke byggerier giver livskvalitet for den enkelte borger, men de enkelte elementer i byggeriet kan standardiseres, så byggeklodserne er identiske, selvom slutproduktet varierer. En mere standardiseret byggeproces vil give billigere boliger. 

Samlet set giver det tre veje til billigere boliger; nybyggeriet skal øges, så udbuddet matcher efterspørgslen, boligmassen skal udnyttes effektivt, det vil sige, den skal være i overensstemmelse med borgernes ønsker og behov; og den dybe tallerken skal ikke genopfindes for hvert byggeprojekt, man kan sagtens standardisere visse elementer og samtidig få unikke boliger.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00