Debat

DI: Vi skal fortælle de gode historier fra hele landet

DEBAT: Lad os fokusere på alle succeshistorierne og zoome ind på de mange private virksomheder, der skaber vækst, liv og udvikling rundt omkring i hele landet. De virksomheder, der kan være med til at vende den negative spiral, hvis de får nogle gode vilkår at arbejde under. Det skriver Hanne Schou, underdirektør, DI.

"Gode
lokale forhold at drive virksomhed under er forudsætningen for at skabe de arbejdspladser,
der kan være med til at tiltrække nye borgere og vende udviklingen," skriver  Hanne Schou, underdirektør, DI.<br>
"Gode lokale forhold at drive virksomhed under er forudsætningen for at skabe de arbejdspladser, der kan være med til at tiltrække nye borgere og vende udviklingen," skriver Hanne Schou, underdirektør, DI.
Foto: Dansk Industri
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Schou
Underdirektør, DI

Virksomhederne lukker. Arbejdspladserne forsvinder. Borgerne flygter. Det billede, der tegnes af yderkommunerne og de mennesker, der lever der, har én farve. Og det et sort.

Men billedet er alt for ensidigt og unuanceret.

Lad os i stedet fokusere på alle succeshistorierne og det gode liv, der leves uden for Valby Bakke og de andre større byer og byområder, som tiltrækker mange i disse år. Lad os vende vrangen ud af nej-hatten og zoome ind på de mange private virksomheder, der skaber vækst, liv og udvikling rundt omkring i hele landet. De virksomheder, der kan være med til at vende den negative spiral, hvis de får nogle gode vilkår at arbejde under.

Fakta

Bland dig i debatten!


Send dit debatindlæg til [email protected]

Jensen Denmark A/S på Bornholm for eksempel. Med mere end 300 ansatte er virksomheden Bornholms største og leverer industrielle vaskerier til hele verden.

It-virksomheden Net-IP a/s i Thisted er siden starten for ti år siden vokset til 57 medarbejdere og leverer it-løsninger inden for it-infrastruktur.

Det gælder for virksomheder som for borgere. De vil gerne slå sig ned sammen med andre og være i områder, hvor de kan trives og udvikle sig. Derfor er et godt lokalt erhvervsklima en vigtig forudsætning for både at fastholde og tiltrække nye virksomheder, og det er der brug for. 

Plastvirksomheden Melitek A/S flyttede fra København til Nørre Alslev på Falster for at få bedre udviklingsmuligheder og udvider nu med en ny fabrik. 

Fynbo Foods A/S i Hjørring, der blev etableret af fem iværksættere i 2002 og i dag har 58 ansatte, som producerer syltetøj og marmelade til det meste af verden.

Eller Malte Haaning Plastic A/S på Mors, der producerer og sælger perler til perleplader over hele verden – og skaber arbejde til 64 mennesker i lokalområdet.

Fælles for virksomhederne er, at de har brug for gode rammer for at kunne klare sig i den globale konkurrence. Det kan kommunerne hjælpe på vej med et godt lokalt erhvervsklima for virksomhederne i deres område, og det kan Folketinget gøre med gode rammevilkår for danske virksomheder. Det gælder nemlig for virksomheder som for borgere. De vil gerne slå sig ned sammen med andre og være i områder, hvor de kan trives og udvikle sig. Derfor er et godt lokalt erhvervsklima en vigtig forudsætning for både at fastholde og tiltrække nye virksomheder, og det er der brug for. 

Gode lokale forhold er afgørende
På landsplan står de private virksomheder for 66 procent af beskæftigelsen i hver kommune. To ud af tre arbejder altså i en privat virksomhed. Men i kommuner som Vejen, Ringkøbing-Skjern og Kalundborg er endnu flere - næsten tre ud af fire - ansat i en privat virksomhed.

Det står altså ikke så slemt til, som vi læser og hører i denne tid. Men succeserne kommer ikke af sig selv. Virksomhederne efterspørger især gode veje og offentlige transportmuligheder, kvalificerede medarbejdere, en hurtig, effektiv og service-minded sagsbehandling på kommunekontoret samt lave skatter, gebyrer og afgifter.

Gode lokale forhold at drive virksomhed under er forudsætningen for at skabe de arbejdspladser, der kan være med til at tiltrække nye borgere og vende udviklingen. Og så må vi ikke glemme, at job giver skatteindtægter til kommunen, som jo blandt andet bliver brugt til bedre veje, skoler, daginstitutioner og anden velfærd, der kan trække borgere til. En god spiral.

Noget af det vigtigste i yderområder er at sikre kvalificerede medarbejdere – også på længere sigt. Her er brug for flere unge, som tager en erhvervsuddannelse. Og brug for flere unge, som tager en videregående uddannelse i en større by, og så vender hjem til deres lokalområde for at arbejde.

Men det gør de ikke af sig selv. Vi må stå sammen og gøre en indsats for at fortælle de unge om de mange job- og karrieremuligheder, der er – også uden for universitetsbyerne.

Vi må løfte hænderne helt op over hovedet og sige: Yes, der er masser af gode historier. Det gælder bare om at fortælle dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Schou

stud.theol.
lærer (Tønder Statsseminarium 1983), cand.comm. (Roskilde Uni. 1991), MPA (CBS 2001), PLD (Harvard Business School 2010)

0:000:00