Debat

Direktør til Kaare Dybvad: Du har nøglen til at stoppe hjemløshed

DEBAT: Boligminister Kaare Dybvad (S) har nøglen til at stoppe hjemløsheden. Der skal bygges 1.300 nye boliger om året, og så skal den kommunale anvisning styrkes. Det vil stoppe hjemløshed og resultere i store besparelser, skrive Vibe Klarup.

Boligministeren må sammen med socialministeren sætte sig i spidsen for at stoppe hjemløshed, skriver Vibe Klarup.
Boligministeren må sammen med socialministeren sætte sig i spidsen for at stoppe hjemløshed, skriver Vibe Klarup.Foto: Rådet for Socialt Udsatte
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vibe Klarup
Direktør, Hjem til Alle

Kære Kaare Dybvad.

Når et ungt menneske først er der, hvor netværket er forsvundet, og han eller hun må overnatte i opgange og parkeringskældre og til sidst på herberger, går nedturen stærkt.

Det er svært at genfinde fodfæste og derfor taber samfundet hvert år mennesker og borgere, som aldrig får en god tilværelse med socialt netværk, uddannelse og arbejde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Antallet af hjemløse i Danmark er steget med knap 30 procent siden 2009 – antallet af unge hjemløse er i samme periode steget med 72 procent, viser VIVEs seneste hjemløshedstælling.

Der mangler betalelige boliger
Den gode nyhed er, at du som boligminister har en enestående mulighed for at stoppe hjemløshed. Det vil betyde et opgør med den opfattelse, som mange har: At mennesker, der lever i hjemløshed, faktisk foretrækker en tilværelse under åben himmel eller i en køjeseng på skiftende herberger.

Det samlede investeringsbehov inklusiv den nødvendige sociale støtte udgør i alt 2,5 milliarder kroner. Men faldet i hjemløshed frem mod 2030 vil samtidig medføre besparelser.  

Vibe Klarup
Direktør, Hjem til Alle

Vi taler om det, der gik galt for den enkelte, den enkeltes sygdom, misbrug eller barndom. Og så glemmer vi at se på det strukturelle. Når hjemløshed i Danmark stiger, hænger det i høj grad sammen med et presset boligmarked.

Mange kommuner vil gerne hjælpe unge ud i bolig og støtte dem godt i at bo der. Men boliger, som de unge kan betale, mangler.

Alle mennesker har brug for et hjem, man kan kalde sit eget - også hjemløse. En fast bolig er en grundlæggende forudsætning for at arbejde med eventuelle andre problemer.

Fald i hjemløshed vil medføre besparelser
I Norge og Finland har man arbejdet systematisk på at skaffe betalelige boliger med støtte til hjemløse. I disse lande er hjemløsheden de seneste ti år reduceret på 40 procent.

Vi kan følge Norge og Finlands eksempel og reducere hjemløsheden markant. I Hjem til Alle har vi i samarbejde med Kraka med støtte fra Bikubenfonden og Dreyers Fond udarbejdet en spritny rapport, som viser vejen til at stoppe langtidshjemløshed i 2030.

Baseret på rapportens beregninger anbefales det, at der investeres i boligmassen for 1 milliard kroner. Konkret er der behov for 1.300 nye boligtilbud om året frem mod 2030 for at indfri målet, hvilket både kræver nybyggede boliger samt øget og bedre brug af den kommunale anvisning.

Læs også

Det samlede investeringsbehov inklusiv den nødvendige sociale støtte udgør i alt 2,5 milliarder kroner. Men faldet i hjemløshed frem mod 2030 vil samtidig medføre besparelser.

Samlet set estimerer Kraka, at implementeringen af rapportens anbefalinger vil resultere i en besparelse på op imod 2 milliarder kroner for stat, regioner og kommuner.  

Nøglen ligger hos dig, Kaare Dybvad
Vi plejer at sige, at en bolig er roden til alt godt. Sådan er det i forhold til sundhed og forebyggelse (godt vi havde vores egne fire vægge til at beskytte os i coronakrisen), uddannelse (adgang til studieboliger kan være afgørende for at tiltrække studerende til uddannelser) og når vi vil forebygge parallelsamfund.

Lad der ikke være nogen tvivl: Boligen er afgørende, også i forhold til at stoppe hjemløshed.

Vi ved, hvad der virker, og vil opfordre dig til sammen med socialministeren at sætte dig i spidsen for at stoppe hjemløshed. Det kræver en reform, som blandt andet indebærer flere almene boliger og en styrket kommunal anvisning. Der ligger også muligheder i at inddrage den private boligmasse i løsningerne.

Kort og godt ligger nøglen til at bekæmpe hjemløshed hos dig, Kaare Dybvad. Du har muligheden og der findes en vej. For ingen bør være marginaliseret, overladt til sig selv og uden det allermest fundamentale: Et hjem, man kan kalde sit eget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Vibe Klarup

Generalsekretær, Amnesty International Danmark, formand, Foreningen Folkemødet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

0:000:00