Debat

EL: Flere lejeboliger forhindrer rigmandsghettoer

DEBAT: Behovet for mindre boliger stiger, og der skal bygges flere almene boliger, så man undgår rigmandsghettoer, skriver Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen.

Det vigtigste er at sikre flere lejeboliger, skriver Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen.
Det vigtigste er at sikre flere lejeboliger, skriver Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen.Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen (EL)
Boligordfører

Altinget: by og bolig vil gerne sætte fokus på de nye ordførere og spørger derfor:

Hvad ser du som de vigtigste udfordringer på boligområdet?
Vi har udsigt til, at der bliver flere ældre og samtidig flere, som bor alene. Derfor stiger behovet for mindre boliger. Samtidig fortsætter urbaniseringen og efterlader meget forskellige tendenser og boligproblemer i kommunerne. Nogle byer vil lide under boligmangel især til billige boliger, mens andre områder vil blive ramt af affolkning og flere tomme boliger.

I den bæredygtige omstilling er det vigtigt, at boligernes samlede energiforbrug nedbringes, så vi kan nå de nationale CO2-målsætninger. Der ligger en kæmpeopgave i at energirenovere den eksisterende boligmasse. Enhedslisten har sammen med den tidligere regering fået oprettet Danmarks Grønne Investeringsfold, og der er åbnet for ansøgninger ved Vækstfonden, som administrerer lånemuligheden.

Fakta
Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Fonden kan i høj grad bruges til delvis finansiering af renoveringer af almene boliger og kan også sikre energirenoveringer i den private boligmasse, hvis det organiseres af energiselskaber. Renoveringer kan give bedre boliger med bedre komfort og mindre udgifter til el og varme. Vi skal ikke glemme at finde løsninger, så de såkaldte udkantsområder også kan få finansieret energirenoveringer af boliger.

Hvad ser du som det vigtigste satsningsområde inden for boligpolitik?
Det vigtigste er at sikre flere lejeboliger. Der skal bygges flere almene boliger i de største byer. De almene boliger sikrer spekulationsfrit boligbyggeri, hvor beboerdemokratiet medfører, at beboerne i fællesskab kan træffe beslutninger, som kan sikre et bedre liv i et boligområde. Derudover sikrer flere lejeboliger mere fleksible flyttemønstre, hvor familier ikke bliver stavnsbundne til en ejerbolig i forbindelse med nyt job, arbejdsløshed eller skilsmisser.

Flere almene boliger og en blanding af boligtyper kan være med til at modvirke skabelsen af parallelsamfund i rigmandsghettoer i nye boligområder.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Boligordfører

Ved sidste finanslov opnåede Enhedslisten, at kommuner i nye boligområder kan sikre op til 25 % almene boliger. Det bliver spændende at følge, hvordan København, Århus og andre kommuner udnytter de nye muligheder med grundkøbslån og plankrav. Flere almene boliger og en blanding af boligtyper kan være med til at modvirke skabelsen af parallelsamfund i rigmandsghettoer i nye boligområder.

De store kommunale udgifter til grundkapital til det almene byggeri er en hindring for, at kommuner i tilstrækkelig grad opprioriterer at sikre flere almene boliger. Det bør medføre en debat om, hvordan der ellers kan sikres flere lejeboliger. Både København og Århus har tidligere haft kommunalt ejede lejligheder til udlejning. Hvorfor ikke sikre, at kommuner igen kan investere i kommunalt ejede boliger?

Et flertal har desværre fredet boligbeskatningen indtil 2020. Der er behov for at afvikle rentefradraget på ejerboliger. Det er jo reelt lejerne, som stilles dårligere økonomisk, ved at folk i ejerboliger kan få råd til at bo i en større bolig, fordi de har et rentefradrag, som udhuler de samlede skatteindtægter. Indtil 2020 kan vi så bruge kræfterne på andre dele af boligpolitikken. Jeg håber, at flere partier vil være med til at arbejde for, at der bygges flere lejeboliger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00