Debat

FB Gruppen og BL: Almene og private boliger er hinandens forudsætninger for Københavns diversitet

Byudviklingen i København har ofte fokus på ejerboligpriserne, selvom ejerboliger kun udgør en mindre del af boligmarkedet. Men løsningen til blandede byområder rummer alle boligformer og ikke mindst et tæt samspil mellem almene og private, skriver FB Gruppen og BL - Danske Almene Boliger.

Private og almene boliger er hinandens forudsætninger til at skabe blandede byområder i København, skriver FB Gruppen og BL. 
Private og almene boliger er hinandens forudsætninger til at skabe blandede byområder i København, skriver FB Gruppen og BL. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Altinget har i den seneste tid sat stort fokus på udviklingen af boligmarkedet i København, og alle os, der på den ene eller anden måde er en aktør i udviklingen af landets hovedstad, læser naturligvis interesseret med.

Vi vil gerne med dette indlæg bidrage med løsninger til at skabe blandede byområder.

Flere boliger, der kan betales
Der er god grund til at beskæftige sig med København, for en tredjedel af Danmarks samlede befolkningsvækst de seneste ti år er sket i København.

I den periode er byen vokset med 100.000 nye indbyggere – eller hvad der svarer til 19 procent flere, så der i dag bor 639.000 indbyggere.

I debatten om Københavns vokseværk har det helt store fokus ligget på de stigende priser på ejerboliger.

Stigningen de seneste år skyldes dog først og fremmest, at der er generelt for få boliger på det københavnske boligmarked, og at lige præcis ejerboligerne – i modsætning til det meste af resten af Danmark - udgør en meget lille del af boligerne.

Kun godt en femtedel af boligerne i København er ejerboliger, hvor ejeren rent faktisk bor. Resten er andelsboliger samt private og almene udlejningsboliger.

Så løsningen på problemet med at gøre byen tilgængelig for flere ligger ikke i et ensidet fokus på regulering af ejerboligmarkedet. Løsningen er flersidig og handler først og fremmest om at bygge flere boliger, herunder mange, som er til at betale - også for folk uden for højindkomstgrupperne.

Særligt skal vi tage udfordringen op med at skabe boliger til de unge og de enlige.

Det er vanskeligt at lave store ændringer i beboersammensætningen i de allerede eksisterende kvarterer.

Hans-Bo Hyldig og Solveig Råberg Tingey
Hhv. administrerende direktør i FB Gruppen A/S og cheføkonom i BL – Danmarks Almene Boliger

Den blandede by
Vi taler jo meget gerne om ”den blandede by”. Et begreb, der er mange definitioner på, men fælles for dem er, at ikke bare byen som helhed, men også de enkelte byområder eller kvarterer, indeholder en diversitet i forhold til hvem, der bor der.

Diversitet er modsætningen til ghettoisering – ordet her brugt både i den betydning, som man på Christiansborg lovgiver om, men også i betydningen enklaver med en alt for ensartet bolig- og befolkningssammensætning.

Og jo, der findes også isolerede og triste rigmandsghettoer i København.

Det er vanskeligt at lave store ændringer i beboersammensætningen i de allerede eksisterende kvarterer. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi forsøger at føre tankerne om den blandede by ud i livet, når vi udvikler nye byområder. Det er ikke ukompliceret, men noget vi heldigvis er blevet bedre til.

Eksempelvis har det almene og det private igennem snart en del år samarbejdet om at udvikle boligområder, som netop kan dét, som vi efterlyser, når vi taler om ”den blandede by”.

Vi har skabt områder som for eksempel det nye Grønttorv, hvor de almene og private boliger er tænkt sammen fra start.

Her er der cirka 300 almene boliger og 250 andelsboliger, og de almene boligorganisationer har arbejdet sammen med private developere tidligt om at få en samlet plan og idé for at skabe et godt boligområde for alle. På den måde kan meget udrettes sammen.

Vi har langt hen ad vejen fælles interesser og tilsammen utrolig megen viden og mange kompetencer. Det er ikke et enten eller. Vi er hinandens forudsætninger.

Hans-Bo Hyldig og Solveig Råberg Tingey
Hhv. administrerende direktør i FB Gruppen A/S og cheføkonom i BL – Danmarks Almene Boliger

Det almene og private er ikke konkurrenter
Set fra den private developers synspunkt er der flere fordele ved at have en almen partner med fra start.

Det er sikker kapital, som reducerer kapitalomkostninger ved projektet. De almene boliger fyldes med beboere nærmest fra dag 1, og de blandede ejerformer sikrer et liv i boligområdet, som gør området mere attraktivt både på det korte og det lange sigte.

De almene boliger er på den måde med til at gøre den private investering mere værd.

Og set fra de almene boligorganisationers synspunkt, giver samarbejder med private developere også en lang række fordele. Blandt andet, at man lettere får adgang til at etablere sig flere steder i byen, samt at det gør det muligt at lave almene boliger i en standard og til en pris, som ellers ikke ville være mulig, fordi både grundkøb, byggeri samt anlægsarbejder rummer en række stordriftsfordele.

Så vores pointe er, at det almene og det private ikke er konkurrenter i forhold til skabelsen af blandede byområder. Vi har langt hen ad vejen fælles interesser og tilsammen utrolig megen viden og mange kompetencer. Det er ikke et enten eller. Vi er hinandens forudsætninger.

Forstår vi at udnytte dette, så er der grund til at være fortrøstningsfuld i forhold til de mange, mange nye boliger, der skal bygges i København. Så kan det nye København blive mindst lige så ”blandet” som det gamle København.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
Cand.oecon (Syddansk Uni. 2013)

0:000:00