Flertal uden om regeringen vil kunne kalde embedsfolk i høring

FORSLAG: Embedsfolk skal i fremtiden kunne kaldes i høring for at svare på folketingsmedlemmernes spørgsmål, mener et flertal uden om V, K og LA. Ifølge Folketingets formand Pia Kjærsgaard skal det give et medlemmerne "et fagligt udbytte". (Opdateret.)

"Det er ikke for at klandre ham eller hende og stille vedkommende til ansvar, men for at få et fagligt udbytte af de ting, som vi gerne vil have noget at vide om,” siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) til DR om arbejdsgruppens forslag.
"Det er ikke for at klandre ham eller hende og stille vedkommende til ansvar, men for at få et fagligt udbytte af de ting, som vi gerne vil have noget at vide om,” siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) til DR om arbejdsgruppens forslag.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Det skal fremover være muligt at kalde embedsfolk i høring i Folketinget, så medlemmerne nemmere kan få svar på deres spørgsmål. Sådan lyder forslaget fra en arbejdsgruppe under Folketingets Præsidium ledet af Christina Antorini (S) og Peter Skaarup (DF).

Det skriver DR.

Tit har ministeren nemlig ikke tid til selv at møde op, eller der kan være brug for at stille uddybende spørgsmål til en sag, som kun embedsfolk kan svare på. 

”Det er ikke for at klandre ham eller hende og stille vedkommende til ansvar, men for at få et fagligt udbytte af de ting, som vi gerne vil have noget at vide om,” siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF).

Flertal bag forslaget
Ifølge DR støtter et flertal i Folketinget uden om regeringen forslaget.

Arbejdsgruppen foreslår at lægge et forbehold ind for at undgå, at embedsmændene kan blive en del af en politisk magtkamp. Hvis der er frygt for netop dét, kan en minister sige nej til, at embedsfolkene må blive kaldt i høring.

Gruppen bag forslaget blev nedsat forrige år, da folketingspolitikere deltog på et seminar i Helsinge. Målet var at optimere udvalgsarbejdet og samspillet med regeringen og centraladministrationen.

Dengang sagde formand for udvalget Peter Skaarup: 

”Repræsentanter fra de politiske partier skal vurdere, hvilke initiativer man kan tage for at sikre at Folketingets arbejde i udvalg og i relation til embedsmandsværket bliver endnu bedre.” 

Djøf, der organiserer mange af embedsmændene, deltager for øjeblikket i arbejdet i udvalget om undersøgelseskommisioner. Det er et udvalg, der tygger hele det området for undersøgelser af det offentlige igennem for blandt andet at se på, hvordan man kan gøre undersøgelserne mere effektive. Derfor vil Djøf gerne afvente resultaterne af det arbejde, før de udtaler sig.

”Vi går ikke ind i den offentlige debat, om de her spørgsmål før udvalgets betænkning kommer,” siger formand for de offentlige chefer i Djøf Henning Thiesen til Altinget.

Der har løbende været eksempler på samråd, hvor ministre har skullet svare på spørgsmål om processer, som er foregået i embedsværket.

Senest har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ad to omgange været i samråd i sagen om, at Danmark i over et år undlod at følge en principiel menneskeretsdom om alvorligt syge udlændinges muligheder for at få humanitært ophold. Støjberg har klart placeret fejlen i embedsværket.

 

Læs også

 Artiklen er opdateret med udtalelser fra Djøf den 19. marts 2018

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Henning Thiesen

Selvstændig rådgiver, fhv. formand for Djøf
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00