Flygtningeboliger løser udkantsproblem, men presser byer

FLYGTNINGEBOLIG: I nogle yderområder er flygtninge med til at løse problemer med tomme lejligheder, men mange kommuner kæmper med at finde permanente boliger til flygtninge. Integrations- og boligminister Inger Støjberg opfordrer kommunerne til dialog.

Nogle kommuner kæmper for at finde permanente boliger til de godt 12.000 flygtninge, som skal fordeles i år. Andre steder er flygtningene med til at løse et problem med tomme boliger. <br>
Nogle kommuner kæmper for at finde permanente boliger til de godt 12.000 flygtninge, som skal fordeles i år. Andre steder er flygtningene med til at løse et problem med tomme boliger.
Foto: Colourbox
Mads Bang

Vi er nødt til at tænke kreativt for at løse denne udfordring og skaffe boliger til disse mennesker, som er havnet i en ulykkelig situation.

Jacob Bundsgaard (S)
Borgmester i Aarhus og formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg
Fakta
Boligstøtte til flygtninge
Kommunerne har mulighed for at hjælpe flygtningene via de almindelige boligstøtteregler, samt regler om enkeltydelser til for eksempel tandlægebesøg, nye briller.
Kommunerne kan ikke kompensere økonomisk for en særlig høj husleje, hvis for eksemepl en flygtning i en overgang bor i en større bolig, hvis han venter på familiesammenføring.


Kilde: KL

Antallet af ledige almene boliger rasler ned, og i nogle områder er flygtninge med til at løse problemer med lejligheder, der ikke kunne lejes ud. Omvendt ser det ud i byerne, hvor for eksempel Aarhus Kommune er begyndt at annoncere efter private, der har mulighed for at leje enten lejligheder eller værelser ud til flygtninge.

Et af de steder, hvor flygtninge fra Syrien har været med til at løse et problem, er i Ringkøbing, hvor Karsten Richard Håkonsen, formand for Ringkøbing-Skjern Boligforening, er meget glad for de flygtninge, som blev placeret i kommunen i foråret.

"De seneste år var antallet af tomme boliger vokset, og vi lå konstant på cirka 30 boliger, der stod tomme. Det kostede i hvertfald et par millioner om året. Nu er vi stort set nede på nul," siger Karsten Richard Håkonsen.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00