Debat

Frank Jensen: Tænk rundt om murstenene

DEBAT: I jagten på boliger til flygtningene skal vi også huske at sikre, at flygtningene føler sig velkomne og integreres ordentligt. Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

I jagten på boliger til flygtningene skal vi også huske at sikre, at flygtningene føler sig velkomne og integreres ordentligt. Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).
I jagten på boliger til flygtningene skal vi også huske at sikre, at flygtningene føler sig velkomne og integreres ordentligt. Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Jensen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

”Hvilket sprog taler flygtningene? Hvordan kan vi komme til at møde dem? Og er der mulighed for, at de unge kan komme på efterskole og højskole?"

Tilslutningen var overvældende, da jeg sammen med beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) for nylig afholdt et borgermøde i den bygning i Valby, hvor vi har besluttet at indkvartere Københavns flygtninge midlertidigt. Og havde man troet, at spørgsmålene ville centrere sig om Valby-borgernes potentielle bekymringer og egen sikkerhed, tog man fejl: Det var flygtningenes vilkår og muligheder i København, der lå de fremmødte på sinde.

Som landets øvrige kommuner har vi en presserende og aktuel opgave i at sikre tag over hovedet til de flygtninge, der skal integreres i København. Men i jagten på kvadratmeter skal vi også huske at tænke rundt om murstenene. I min optik er det en del af et trygt og godt hjem, at man er omgivet af gode naboer. Og her kan vi alle hjælpe til.

Vi vil have civilsamfundet, som det hedder med et fint ord, med. Fordi det er i relationerne med andre københavnere og virksomhederne på byens arbejdsmarked, den sande integration ligger.

Frank Jensen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Målet med borgermødet var for alvor at skyde arbejdet i gang med at skabe et godt nabo- og medborgerskab mellem flygtningene på Ottiliavej i Valby og de nærmeste naboer.

Under mødet fik alle borgere, der deltog, en rundvisning i den nyrenoverede bygning, og de fik mulighed for at stille spørgsmål til både politi, kommunens integrations- og boligmedarbejdere og os politikere. Over tre gange så mange, som vi forventede, mødte op.

Hjertevarme og engagement fra Københavnerne
Jeg er stolt over den måde, københavnerne har taget imod nyheden om de nye medborgere på Ottiliavej. Og jeg er glad for, at vi i Københavns Kommune har fundet en fornuftig midlertidig boligløsning, der stod klar 1. maj, da byens første flygtninge ankom – og hvor over 100 venligboere havde organiseret en hjertelig velkomst foran bygningen med røde/hvide flag og åbne arme.

Bygningen på Ottiliavej er en af kommunens tidligere kontorbygninger med nem adgang til både kultur, indkøb og offentlig transport. Den er ombygget til at kunne huse 150 flygtninge midlertidigt. De kommer ikke til at bo i luksuslejligheder, men i ordentlige værelser, som vi godt kan være bekendt.

Der er både værelser til familier og til enlige. Hver bolig er udstyret med køleskab og elkedel, og beboerne får eget køkkengrej, der kan tages med, når der skal kokkereres i det nye fælleskøkken. Som en af Valby-borgerne bemærkede efter rundvisningen: ”Det er lidt ligesom et kollegium, værelserne er bare større.”

Men én ting er som sagt murstenene og inventaret. Vi har også et kæmpe ønske om at inddrage de mange ressourcer, der er i naboer, frivillige organisationer og virksomheder, som gerne vil medvirke til at give flygtningene en god start i København. Vi vil have civilsamfundet, som det hedder med et fint ord, med. Fordi det er i relationerne med andre københavnere og virksomhederne på byens arbejdsmarked, den sande integration ligger.

Som kommune kan vi for eksempel bidrage med borgermøder og et generelt højt informationsniveau. Ved at invitere frivillige og naboer med indenfor. Ved at sørge for, at det er let for borgere og virksomheder at komme i kontakt med flygtningene. Ved at sikre, at flygtningene efter Ottiliavej bliver fordelt i permanente boliger rundt i hele byen, så de københavnere, der får nye naboer, også kan følge med – og så flygtningene kommer til at bo på en måde, så de oplever, hvad det vil sige at bo og arbejde i Danmark. Vi skal fra begyndelsen gøre det klart, at de nye københavnere skal være en aktiv del af byen og bidrage, når de kan.

Arbejdet er først lige begyndt
I København har vi netop indgået en aftale, hvor vi vil samarbejde med de almene boligselskaber om at finde boliger, der kan bruges til permanente boliger til flygtninge. Vi vil også sørge for, at hver gang en flygtning får en almennyttig bolig, opføres der en ny. Men selv om vi har lavet en god aftale på Rådhuset, er udfordringerne ikke slut.

Næste år skal vi modtage endnu flere flygtninge i København. Det kræver, at vi bliver ved med at udvikle nye løsninger og nye samarbejder. For de gode boligløsninger uden ghettodannelser bliver afgørende for, at vi lykkes med integrationen. Herunder det gode naboskab, der sikrer nye relationer og bevarer sammenhængskraften i København. Vi er altså ikke færdige med at tænke kreativt – og vi er heller ikke færdige med at hjælpe det gode naboskab på vej.

Dokumentation

Fra 12. april og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten fokus på flygtningeboliger.

Følg debatten her.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00