Debat

Borgmester: Flere uddannelser til Det Blå Danmarks centrum

DEBAT: Frederikshavn har stor mangel på uddannelser, og det påvirker både erhvervslivet og indbyggertallet, konstaterer Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgit S. Hansen (S)
Borgmester i Frederikshavn Kommune

I Frederikshavn Kommune er der både behov for og efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft. Derfor har vi brug for flere uddannelser i lokalområdet.

Og for nu at komme samfundsdebattørerne i forkøbet: Vi vender os ikke mod København, vi føler os ikke forbigået i politiske studehandler, vi har ikke mindreværdskomplekser. Vi har simpelthen bare for få videregående uddannelser, til at vi kan opfylde efterspørgslen fra erhvervslivet på ingeniører, teknikere og lignende med mellemlange uddannelser.

Undersøgelser og eksperter slår fast igen og igen, senest i Landstingssalen i sidste uge, at uddannelser får unges fraflytning til at falde. Vores rationale er, at hvis de ikke er flyttet, så skal virksomhederne ikke kæmpe for at få dem til at flytte tilbage.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Til gavn for indbyggertallet
Og tager vi det logiske skridt videre og etablerer videregående uddannelser i nærområdet, så kommer de studerende endda til os. Det kan vi se, lykkes rigtig godt på de uddannelser, vi har i forvejen. På for eksempel Martec, maskinmesteruddannelsen i Frederikshavn, er studenterårsværkene steget med 63 procent de seneste fem år, og dimittenderne er efterspurgte overalt i verden. I Frederikshavn Kommune, Det Blå Danmarks Centrum, bør det være en selvfølge, at virksomhederne har adgang til højt uddannet maritim arbejdskraft.

Når man bruger uddannelser til at befolke et område, så er det en legitim vej. Og rigtig meget statistisk evidens bekræfter, at det også er måden, lokalområderne skaber arbejdspladser på. Virksomhederne er parate til at indgå samarbejder med uddannelsesinstitutionerne for at få erhvervslivets viden bragt ind på uddannelserne og omvendt få bragt forskning og ny viden den anden vej.

Vi har simpelthen bare for få videregående uddannelser, til at vi kan opfylde efterspørgslen fra erhvervslivet på ingeniører, teknikere og lignende med mellemlange uddannelser. 

Birgit S. Hansen
Borgmester, Frederikshavn Kommune

Undersøgelser og evalueringer slår fast, at universiteter, erhvervsskoler og uddannelsesinstitutioner har en afgørende betydning for erhvervslivets udvikling og vækst, innovation og konkurrencemuligheder. Det er ikke for sjov, at vi arbejder hårdt for det hver eneste dag. Iværksætteri, produktudvikling og samarbejder er noget af det, vi alle sammen skal leve af. Nogle af os mere end andre. For os i Frederikshavn Kommune betyder en ny uddannelse i lokalområdet alverden, uddannelsesinstitutioner i nærområdet er en forudsætning for, at virksomhederne kan udnytte potentialet i forhold til konkurrenceevnen.

De unge skal have en uddannelse
Vi gør i Frederikshavn Kommune et stort arbejde for at punktere myterne om uddannelser og arbejder på, at de unges kompetencer og samfundskonjunkturerne møder hinanden. Vi ønsker, at 45 procent af en ungdomsårgang tager en erhvervsfaglig uddannelse. Fordi vi kan se, at virksomhederne har brug for det, og fordi de unge kan bruge dem som afsæt til en videregående uddannelse.

Vi har skabt flere erhvervsuddannelser, fordi de også er af afgørende betydning for erhvervslivet i Frederikshavn Kommune. I løbet af det seneste år er der kommet fire uddannelser ud af samarbejder mellem lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner. En Maritim Business EUX, hvis idé er at binde elever og virksomheder sammen fra uddannelsens start. Vodbinder, fiskeindustrioperatør. Og gastronom, en kokkeuddannelse, der specialiserer sig i nordjyske råvarer.

Uddannelserne er kommet til, fordi virksomhederne har svært ved at tiltrække nye, kvalificerede medarbejdere med stærke håndværksmæssige kompetencer. De er udviklet i et tæt samarbejde mellem kommunen, erhvervsskolerne og virksomhederne. Men når det kommer til de videregående uddannelser og synergien med erhvervslivet i nærområdet, har vi brug for hjælp.

Behov for specialiseret arbejdskraft
Vi hører hver dag virksomheder fortælle historier om, hvor svært det er at rekruttere specialuddannede nye medarbejdere. Og de, der bliver ansat, pendler over lange afstande fra storbyernes bunker af ledige højtuddannede. Frederikshavn Kommune har mange produktionsvirksomheder. Vi har Danmarks største fiskerihavn og fiskeindustri. Vi har tre nybygningsværfter.

Til dem og følgeerhvervene er der brug for arbejdskraft, der mestrer avanceret teknologi, udvikling af produktionsmetoder og råvarer, specialiserede medarbejdere, der kan højne væksten herhjemme og i udlandet. Men de skal jo uddannes et sted. Og det skal være her, hvor erhvervet er. Når der skal placeres nye uddannelser til turistbranchen, så læg dem i Skagen. En af verdens mest kendte turistbyer, hvor lysten til nytænkning er lige så stor som behovet for mere arbejdskraft.

I Frederikshavn Kommune har vi etableret Energibyen, et erhvervsudviklingsprojekt, der har stor succes med udvikling og energisamarbejder, nationalt såvel som internationalt. I Energibyen er kompetencerne så klare, at et samarbejde med en uddannelsesinstitution er en faglig gave, der er klar til, at nogen pakker den ud. Vi vil gøre alle til fremtidens vindere, lød det i statsministerens nytårstale. I Frederikshavn Kommune glæder vi os til at blive inviteret på træningslejr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00