Debat

Gymnasieeleverne: Øget corona-optag skaber behov for flere studieboliger

DEBAT: Flere studenter sandsynligvis vil søge ind på de videregående uddannelser på grund af coronakrisen og dermed også øge behovet for studieboliger. Investér i offentlig byggeri af ungdomsboliger, skriver Martin Mejlgaard.

Flere ansøgere vil presse karakterkvotienterne op, og flere vil blive afvist og udelukket fra de uddannelser, de har søgt ind på, skriver Martin Mejlgaard.
Flere ansøgere vil presse karakterkvotienterne op, og flere vil blive afvist og udelukket fra de uddannelser, de har søgt ind på, skriver Martin Mejlgaard.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Mejlgaard
Formand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)

Corona-krisen får store konsekvenser for de kommende studenter.

Med sundhedskrisen følger nemlig også en økonomisk krise, som allerede har presset det ufaglærte arbejdsmarked.

 Det bliver svært at få et job, og vi ved stadig ikke, hvornår det igen bliver muligt at backpacke eller tage på interrail.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor vil det ikke være så underligt, hvis mange flere vil søge efter en uddannelse i stedet for et traditionelt sabbatår.

Flere ansøgere vil presse karakterkvotienterne op, og flere vil blive afvist og udelukket fra de uddannelser, de har søgt ind på.

Der er i forvejen trængsel og flaskehalse på boligmarkederne i landets studiebyer, men i år er der udsigt til, at det bliver langt værre.

Martin Mejlgaard
Formand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)

Da vi sidste gang stod i en økonomisk krise i 2008, var det lige præcis den reaktion, vi fik. Flere søgte mod uddannelserne og antallet af afslag steg med 50 procent. 

Øg optaget
Sidste uge blev en række partier så enige om at oprette 5000 ekstra studiepladser i år og næste år. Flere pladser er positivt, men det er ærgerligt, at de ikke placeres på de studier, som flest studerende faktisk søger. 

Fra landets uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen, lyder det, at gymnasieeleverne bare skal søge bredere. Hun håber øjensynligt, at gymnasieeleverne vælger uddannelse præcis så regeringens Excel-ark kan gå op.

Men jeg tillader mig at håbe, at gymnasieeleverne søger efter interesse og ikke en forestilling af, hvordan arbejdsmarkedet ser ud om 5, 10 eller 15 år.

Det er afgørende, at man brænder for den uddannelse, man søger ind på og senere skal bruge på arbejdsmarkedet. Det kan kun være at foretrække, at unge tager en uddannelse og dygtiggør sig frem for, at de bliver udelukket fra uddannelserne.

Boligmangel vil blive værre
Med den ekstraordinære søgning opstår der også en anden udfordring. Flere unge vil pakke flyttekasserne og rejse til en ny by for at læse.

Der er i forvejen trængsel og flaskehalse på boligmarkederne i landets studiebyer, men i år er der udsigt til, at det bliver langt værre.

Vi risikerer, at kampen om boligerne betyder, at mange unge bliver nødt til at sætte sig i en alt for dyr bolig. Det gør det endnu vanskeligere at få enderne til at mødes på en i forvejen alt for lav SU.

Samtidig skal der på grund af den forestående økonomiske krise sparkes gang i økonomien. En mulighed er at investere i offentlige byggerier som ungdomsboliger. Så lad os da slå to fluer med et smæk og bygge nye betalelige boliger til unge.

Denne ekstraordinære situation kalder på politiske løsninger for de kommende studenter.

Vi skal sikre, at de har en rimelig chance for at komme ind på uddannelserne, og at de får et tag over hovedet, når de bliver optaget.

Lad os give nogle rimelige vilkår for de kommende studerende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Mejlgaard

Fhv. formand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)
Student

0:000:00