Debat

Jagten på væksten

DEBATPANEL: De store byer har potentialet til at være et stærkere lokomotiv for vækst og udvikling i hele Danmark. Men det kræver, at vi tør løsne grebet om vækstkommunerne. Det mener Jørgen Glenthøj, borgmester for Frederiksberg.
Foto: pressefoto/Frederiksberg Kommune
Researcher på portalerne Altinget | Forskning & Innovation, Altinget | By & Bolig samt Altinget | Transport. Studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Glenthøj (K)
Borgmester for Frederiksberg

De store byer vokser i disse år. Alene på Frederiksberg er vi gennem de sidste 10 år blevet over 10.000 flere borgere - det svarer til, at vi har skullet finde plads til en pæn provinsby som f.eks. Struer midt inde i Nordeuropas tættest befolkede kommune. Det er en ordentlig mundfuld, når vi samtidig ønsker at bibeholde byens grønne særpræg!

Samfundsmæssigt set er det en sund udvikling og en udvikling, som ses endnu stærkere i nogle af de lande, som vi ynder at sammenligne os med. Realiteterne er, at det er storbyernes tilbud og mangfoldighed, der trækker i den globale konkurrence om de dygtigste medarbejdere - f.eks. fortæller OECD os, at 100 nye arbejdspladser i hovedstaden kaster 20 nye af sig i provinsen.

Oveni kommer, at det også er i storbyerne, at vi samfundsmæssigt får mest for pengene. Det er det af den simple årsag, at flere borgere får glæde af investeringerne, når vi bruger penge på f.eks. kulturliv, cykelstier og kollektiv trafik. Denne "storbyeffekt" er i øvrigt også årsagen til, at en frederiksbergborger kun udleder halvdelen af den CO2, som gennemsnitsdanskeren udleder.

Fakta
Altinget | By & Boligs debatpanel diskuterer, hvad strømningen fra land til by betyder for byudviklingen i de større danske byer. Fokus er på, hvilke udfordringer byerne står over for, og hvordan disse skal håndteres politisk.

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Færre hindringer for vækstkommuner er vejen frem
Med det i baghovedet kan man spørge sig selv, om Danmark som samfund gør klogt i at stille hindringer i vejen for denne udvikling?

Set fra Frederiksberg Rådhusplads sker det nemlig lidt for ofte. Mange husker nok den seneste udligningsreform, der målrettet gik efter de mest effektive blandt vækstkommuner - for bare at nævne et eksempel, der har budt på store udfordringer for vækstkommunerne.

Men måske er der lige så meget brug for en mental anerkendelse af, at vækstkommunerne er det lokomotiv, der kan trække hele Danmark op i tempo på vækstsporet.

Jørgen Glenthøj (K)
Borgmester for Frederiksberg

Hvorfor ikke vende bøtten om? Hvorfor ikke tænke på, hvad vi kan gøre for at stimulere væksten i Danmarks vækstkommuner? Hvorfor ikke gøre noget aktivt for at forbedre rammevilkår for både kommuner, virksomheder og borgere i netop vækstkommunerne?

På Frederiksberg og andre steder er der mange ideer. En af dem kunne f.eks. være at løsne regeringens meget stramme greb om de kommunale anlægsinvesteringer. Et greb, som netop rammer vækstkommunerne og dermed deres borgere og virksomheder hårdt. Men måske er der lige så meget brug for en mental anerkendelse af, at vækstkommunerne er det lokomotiv, der kan trække hele Danmark op i tempo på vækstsporet. Det vil også være til gavn for ikke-storby-kommuner.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Glenthøj

Fhv. medlem af Kommunalbestyrelsen (K), Frederiksberg Kommune, fhv. borgmester (K), Frederiksberg Kommune
medicinstudier (Københavns Uni.)

0:000:00