K-ordfører tror ikke på salg af almene boliger

SALGSORDNING: Regeringens højt profilerede ideologiske tiltag med at sælge almene boliger hænger i en tynd tråd. De Konservative lancerede forsøgsordningen, men partiet ser ud til at have mistet troen på projektet.
De Konservatives boligordfører Jakob Axel Nielsen mener, at man bør droppe forsøget med at sælge almene boliger.
De Konservatives boligordfører Jakob Axel Nielsen mener, at man bør droppe forsøget med at sælge almene boliger. Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Den ordning været en fiasko, og den bør ikke videreføres efter min mening. Vi må bare erkende, at de boliger er meget svære at sælge.

Jakob Axel Nielsen (K)
Boligordfører
Meget tyder på, at regeringen bliver tvunget til at droppe forsøget med at sælge almene boliger.

Ordningen udløb ved årsskiftet, og regeringen har set sig nødsaget til at udskyde et planlagt lovforslag om at lave en ny forsøgsordning til efteråret, fordi man ikke har kunnet finde frem til en tilfredsstillende model.

Efter fem år er status, at der kun er blevet solgt 46 boliger. Dermed er der meget langt til regeringens visioner om at gøre lejere til ejere.

K har mistet troen
Og hos de Konservative, som i sin tid lancerede projektet, har man efterhånden mistet troen på, at det nogensinde kan blive en succes.

"Den ordning været en fiasko, og den bør ikke videreføres efter min mening. Vi må bare erkende, at de boliger er meget svære at sælge," siger boligordfører Jakob Axel Nielsen.

Han deler dermed holdning med partiets tidligere boligordfører Knud Kristensen, som også tidligere har sagt, at det ville være bedst at begrave ordningen.

Dermed ser regeringens mest markante boligpolitiske projekt ud til at kuldsejle. Også selv om Jakob Axel Nielsen og andre konservative støtter tanken bag projektet. Problemet er, at ingen for alvor kan forestille sig en løsning, som vil gøre ordningen til en succes.

"Jeg kan ikke se løsningen for mig. Men hvis der er andre, som kan, så er jeg med på at se på det. For der er nogle meget gode og smukke intentioner bag ideen om at sælge almene boliger. Det vil kunne give en mere varieret beboersammensætning og gøre noget godt for integrationen," siger Jakob Axel Nielsen.

Socialminister stadig optimistisk
Den ansvarlige minister er hans partifælle, socialminister Benedikte Kiær. Hun fastholder, at der er gode chancer for, at man finder en model, som vil kunne finde flertal.

"Det må stå for hans egen regning. Vi er i gang med en politisk proces på området lige nu, hvor vi ser på nogle løsningsmodeller, som også skeler til den ghettostrategi, vi er på vej med," siger Benedikte Kiær.

Men er du optimistisk med hensyn til at finde en løsning, der kan gøre ordningen til en succes?

"Det er ikke bare lige til med de udfordringer, som forsøgsordningen har stået over for. Men jeg er optimistisk med at finde en løsning, selv om jeg aldrig kan garantere, at noget bliver en succes eller ikke en succes. Og hvad er en succes? Det er jo altid et definitionsspørgsmål," lyder svaret fra Benedikte Kiær.

Kun Venstre holder fast
Også Dansk Folkeparti har udtrykt stor skepsis omkring at lade ordningen fortsætte. Ifølge Altingets oplysninger er det alene ideologisk modstand fra Venstre, som forhindrer regeringen i bare at lade forsøgsordningen lide en stille død.

Det har imidlertid ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre, da boligordfører Louise Schack Elholm er på barsel, mens hendes midlertidige afløser Michael Aastrup Jensen er på rejse med Udenrigsudvalget i Afrika.

Hos oppositionen undrer man sig over, at regeringen ikke snart melder klart ud og opgiver forsøgsordringen i stedet for at blive ved med at lede efter en ny model.

"Så kan man lede længe. For den rette model findes ikke. Hvis der var mangel på ejerboliger, ville det jo være okay at gøre. Men det er der jo ikke," sagde Lennart Damsbo Andersen (S) på et samråd om sagen i begyndelsen af april.

SF: Desperat redningsforsøg
"Det ligner et vanvittigt desperat forsøg på at redde en ideologisk mærkesag, som har vist sig ikke at fungere i praksis. Det, der foregår lige nu, er meget forkrampet. Man burde sætte sig ned i regeringen og finde ud af, at vi ikke behøver sælge ud af de velfungerende almene boliger," siger SF's boligordfører, Nanna Westerby.

Hun efterlyser en mere pragmatisk tilgang fra socialministeren og understreger, at SF gerne vil være med til at se på, hvordan man kan forbedre den permanente salgsordning, som er målrettet mod udsatte boligområder.

Her er det hidtil ikke lykkedes at sælge en eneste bolig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

Nanna Westerby Jensen

Plandirektør, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune
ba.soc. (Roskilde Uni. 2008), cand.soc. (Roskilde Uni. 2015)

0:000:00