Debat

KAB: Boligen skal være ramme om integrationen

DEBAT: Den lille bolig kan være en god løsning for flygtninge, men den kan ikke stå alene. Det skriver Jens Elmelund, administrerende direktør i KAB.

Den lille bolig kan være en god løsning for flygtninge, men den kan ikke stå alene. Det skriver Jens Elmelund, adm. Direktør i KAB.
Den lille bolig kan være en god løsning for flygtninge, men den kan ikke stå alene. Det skriver Jens Elmelund, adm. Direktør i KAB.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Elmelund
Administrerende direktør, KAB

Mange tvivlspørgsmål om boliger til flygtninge blev forløst, da regeringen og KL indgik en aftale om rammerne op til påske.

Aftalen giver med et fast tilskud på 75 procent af det kommunale grundkapitalindskud bedre mulighed for, at nybyggeri kan blive en del af løsningen. Det ser jeg som helt nødvendigt. Alene i 2016 forventes kommunerne at skulle boligplacere 17.000 flygtninge, og ingen ved endnu, hvad de kommende år bringer.

Det stiller mange kommuner i en situation, som ikke kan løses alene med den eksisterende boligmasse. Tilskuddet til nye boliger er knyttet til et krav om, at der er tale om små boliger på 40 m2 til en billig husleje – hvis der bygges større boliger, skal kommunerne selv finansiere merudgiften, og der er et krav om, at mindst halvdelen af boligerne skal være under 55 m2.

I KAB bygger vi boliger for alle, også for flygtninge. Vi er optaget af at skabe de bedste rammer om det levede liv ude i boligområderne.

Jens Elmelund
Adm. Direktør, KAB

Flere udfordringer
Kravene er mulige at opfylde. Det har KAB bl.a. vist med projektet ’Basisboligen’, som netop gik ud på at udvikle en lille, billig kvalitetsbolig.

Men én udfordring er den fysiske udformning af boligen, én anden det liv boligen skal være ramme om. Basisboligen er udviklet til unge og er genial som ramme om ungdomslivet. Den lille bolig kan også være en god løsning for flygtninge, men den kan ikke stå alene. Ny-i-Danmark livet er netop kendetegnet af et behov for at indgå i sammenhænge med danskere.

Isolerede bebyggelser for flygtninge med meget små boliger skriger til himlen om kommende integrationsproblemer. Det behøver man kun være en smule historisk interesseret for at se. Samtidig står en række kommuner i en situation med generel mangel på billige boliger til både familier og unge – det afføder et fokus på, at flygtninge ikke må skubbe de øvrige boligsøgende tilbage i køen.

Mulighederne er mange
Der er flere mulige løsninger for boliger til flygtninge med perspektiv:

  • En ny bebyggelse med små boliger integrerer studerende og unge flygtninge. En sådan model samarbejder Roskilde Kommune, Rockwool og KAB om i Roskilde.
  • En ny bebyggelse med små boliger for flygtninge integreres i en eksisterende bebyggelse, og der gøres en særlig indsats for naboskabet. En oplagt fortætningsmulighed i de større byer.
  • En ny bebyggelse kombinerer små boliger til flygtninge med større familieboliger. Velegnet i oplandskommuner, der har udbygningsambitioner.

Ovenstående viser, at mulighederne er mange, og at løsningen må tage højde for et boligbehov set i konkret kontekst. I én kommune kan et behov for boliger til flygtninge passes sammen med et behov for nye studieboliger.

I en anden kommune kan det langsigtede behov være familieboliger, og her-og-nu behovet for boliger til flygtninge må tænkes ind i det perspektiv. Aktuelt er vi i dialog med flere kommuner, som har det perspektiv: Vi starter med små boliger til flygtninge, men sørger for, at boligerne er konstrueret på en måde, som gør, at de over tid enkelt og billigt kan sammenlægges til større og mere familievenlige boliger.

I KAB bygger vi boliger for alle, også for flygtninge. Vi er optaget af at skabe de bedste rammer om det levede liv ude i boligområderne. Derfor skal vi også sammen med gode lokale kræfter udnytte det faktum, at byggeri er en langsommelig affære.

Det giver rum tid til at forberede os på en god modtagelse, hvor forudsætningerne for godt naboskab er tydelige for alle parter. Boliger til flygtninge skal være boliger med perspektiv.

Dokumentation

Fra 12. april og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten fokus på flygtningeboliger.

Følg debatten her.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Elmelund

Adm. direktør, KAB
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1992), mpa (CBS. 2000)

0:000:00