Debat

Kabell: Nøglen til billige boliger ligger på Christiansborg

DEBAT: Kommunerne har brug for flere redskaber, hvis de skal skaffe flere billige boliger, skriver Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell. Han efterlyser handling fra Christiansborg, så kommunerne kan løfte deres ansvar.

Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell, vil gerne skaffe flere billige boliger til studerende og socialt udsatte, men han skal bruge hjælp fra Christiansborg.
Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell, vil gerne skaffe flere billige boliger til studerende og socialt udsatte, men han skal bruge hjælp fra Christiansborg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Kabell (EL)
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune

Når en kritik er berettiget, så skal man tage imod den. Og det er den kritik, som Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, fremsatte her på Altinget den 8. januar, af statens og kommunernes manglende indsats for at sikre billige boliger til socialt udsatte. 

Som teknik- og miljøborgmester i landets hovedstad er jeg parat til at tage skeen i den anden hånd og yde en meget større indsats. 

Lovændringer er nødvendige
Men skal vi rykke for alvor og sikre flere billige boliger til unge og socialt udsatte, så er kommunerne, og navnlig landets storbyer, nødt til at have en hjælpende hånd fra Christiansborg. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected].

Sidste år fik vi en håndsrækning. Men skal vi sikre flere billige boliger til socialt udsatte her og nu, har vi brug for flere lovændringer. 

I sit debatindlæg peger Jann Sjursen på, at antallet af billige boliger er faldet markant de senere år. Den udvikling kan jeg kun nikke genkendende til. 

Vi har brug for, at Folketinget anerkender, at nationale beslutninger har afgørende betydning for efterspørgslen på billige boliger. Derfor må Folketinget også give kommunerne bedre redskaber, så vi kan leve op til vores ansvar. 

Morten Kabell (EL)
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune

København har mange boliger, hvor omfattende renoveringer er nødvendige, hvis de fortsat skal være egnede til beboelse. Men renoveringerne fører til huslejestigninger, og den ekstraregning har de socialt udsatte svært ved at betale. 

Samtidig med at København oplever en nedgang i antallet af billige boliger, så stiger efterspørgslen på godt og ondt på grund af den politik, flertallet på Christiansborg fører. 

Flere studerende fylder på markedet
Et positivt eksempel på dette er regeringens mål om, at 60 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en videregående uddannelse i 2020. I dag er udannelsesgraden for de unge mellem 18-29 år i København på 48,8 procent. Det svarede til, at 67.000 var under uddannelse i 2012. 

Men antallet af unge i København vokser, og prognoser peger på, at yderligere 33.000 unge vil være flyttet til byen i 2025. Fortsætter byens unge med en uændret uddannelsesgrad, vil det svare til 86.000 studerende i 2025. 

Men opfylder de unge regeringens mål, vil ca. 105.800 studerende efterspørge en billig bolig i København i 2025. 

København har allerede taget fat på arbejdet med at sikre flere billige ungdomsboliger. 

I 2013 gjorde vi op med 15 års stop for byggeriet af almene ungdomsboliger for at sikre boliger til de mange nye studerende. Og siden har vi ydet økonomisk støtte til ca. 2.100 nye almene ungdomsboliger. 

Planlovsændring gør en forskel
Kontanthjælpsreformen er et andet og meget negativt eksempel på, hvordan Folketingets politik påvirker efterspørgslen på billige boliger i København. 

På den lange bane forsøger Københavns Kommune i et samarbejde med det almene boligselskab KAB at udvikle en helt ny boligtype, målrettet socialt udsatte. 

I de såkaldte Basisboliger må huslejen maksimalt blive på 3.200 kroner, og derfor bliver der tale om etværelseslejligheder på cirka 30 kvadratmeter med eget køkken og bad. 

Den nye boligtype er stadig under udvikling, men mit håb er, at de kan få yderligere medvind, nu hvor et flertal i Folketinget har givet København og de andre storbyer bedre redskaber til at sikre flere almene boliger. 

Anvisningsret i private boliger
Skal København gøre noget på den korte bane, er Folketinget dog nødt til at hjælpe os med at skaffe de socialt udsatte adgang til de billige private lejeboliger. 

I dag har kommunen kun anvisningsret til almene boliger, og der er kun knap 3.500 almene boliger med en husleje på under 3.000 kr. tilbage i København. 

Til gengæld er der næsten 15.000 private lejeboliger med en husleje på under 3.000 kr., viser tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. 

Kunne kommunerne anvise socialt udsatte til private lejeboliger, ville vi derfor allerede her og nu kunne sikre tag over hovedet til mange af de socialt udsatte, der i dag er henvist til et liv på gaden som hjemløse.

Med andre ord, så er viljen til at gøre noget ved problemet med for få boliger til socialt udsatte tilstede i København. 

Men vi har brug for, at Folketinget anerkender, at nationale beslutninger har afgørende betydning for efterspørgslen på billige boliger. Derfor må Folketinget også give kommunerne bedre redskaber, så vi kan leve op til vores ansvar. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Kabell

Public affairs-rådgiver, Rud Pedersen Group
Student (Nørre Gymnasium 1988)

0:000:00