Debat

Keflico: Der er for meget beton i dansk byggeri

DEBAT: Der er store CO2-besparelser at hente ved at anvende mere træ i dansk byggeri. Det har de forstået i udlandet, men den danske byggebranche holder fast i beton, og det er en skam, skriver Camilla Hyldgaard Thomsen fra Keflico.

Træ er et mere bæredygtigt byggemateriale end beton, skriver Camilla Hyldgaard Thomsen.
Træ er et mere bæredygtigt byggemateriale end beton, skriver Camilla Hyldgaard Thomsen.Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Hyldgaard Thomsen
Kommerciel direktør, Keflico A/S

Årets event Building Green, der hvert år retter fokus mod bæredygtighed og energieffektivisering inden for byggeriet, tilbød igen i år inspirerende vidensdeling for alle med interesse for grøn innovation i byggebranchen. Viden, der sjældent finder sin eksistens blandt den brede befolkning, entreprenører og bygherrer, og som lige så sjældent kommunikeres af vores politikere, der i det mindste dog har udvist positiv interesse for træets potentiale i byggeregi.

Faktum er, at beton stadig dominerer i dansk byggeri, og det er ærgerligt på grund af de mange fordele, som træ faktisk har. Det har man fået øjnene op for i udlandet, mens vi stadig er forsigtige herhjemme.

Træ som det klimavenlige valg
Argumenterne for at bruge endnu mere træ i byggeriet er stærke, og de kan simpelthen ikke gentages for tit.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Til Building Green 2018 var der adskillige vigtige pointer, der er værd at tage med:

Der er store CO2-besparelser at hente ved at anvende træ i byggeriet. Et estimat viser, at bygge- og anlægssektorens CO2-udledning kan reduceres med op til 25 procent, hvis man begynder at bruge mere træ i dansk byggeri.

Det er mig en gåde, at byggebranchen stadig tyr til beton.

Camilla Hyldgaard Thomsen
Kommerciel direktør, Keflico A/S

Der er endnu større besparelser at hente, hvis man med en fokuseret indsats arbejder på at fremme anvendelse af træ i den danske byggebranche.

Drop betonen
Som trægrossist er det ingen hemmelighed, at vi gerne ser interessen for træ udbrede sig i dansk byggesammenhæng. Ikke kun ud fra et virksomhedsperspektiv, men fordi vi grundlæggende mener, det er det mest optimale materiale at bygge med – også ud fra et perspektiv om bæredygtighed. Og bæredygtigt byggeri starter med bæredygtige materialer. 

Samtidig er det langt nemmere og billigere at ændre på strukturen på bygninger af træ – indvendigt som udvendigt – modsat 1960'ernes og 1970'ernes betonbygninger, der er væsentligt dyrere at renovere.

Desuden har et træhus i en livscyklus et klimaaftryk, som er en tredjedel af betons. Lægger man oveni, at byggeriet står for mere end en tredjedel af det samlede energiforbrug, er det mig en gåde, at byggebranchen stadig tyr til beton.

Verdens højeste træhus
Som leverandør til både ind- og udland kigger vi ofte til netop udlandet, hvor det ikke er ualmindeligt at søge mod materialer af træ, når der skal bygges i højden. I lande som Sverige, Norge, Storbritannien, Østrig, Holland, USA og Canada konkurreres der i stor stil om at bygge de højeste etagebyggerier i træ – blandt andet står der efter planen et højhus på 34 etager bygget i massivt træ klar i 2023. Og allerede til næste år kommer et 80 meter højt hus i træ til at trone over den norske by Brumunddal nær Lillehammer. Huset indtager førstepladsen for højeste træhus i verden.

Så hvorfor er det, vi er tilbageholdende herhjemme, når det gælder træ i byggeriet?

Vi har sværget til beton, stål og glas siden midten af det 20. århundrede, og det præger stadig størstedelen af dansk byggeri. Men ligesom træ kan brænde og miste bæreevnen, er mange uvidende om, at stål også mister bæreevnen ved høje temperaturer. I nogle tilfælde vil stål kollapse hurtige end træ. Derfor pakkes vigtige konstruktioner og flugtvejszoner ind i ekstra brandhæmmende materiale som eksempelvis gips.

Et misforstået materiale
I Keflico arbejder vi aktivt på at gøre træ til et naturligt valg blandt byggebranchens parter, også når der bygges i højden. Derfor er vi også stolte af at have leveret træ til den prisbelønnede facade på Royal Arena i København og til facaden på Hjertet i Ikast.

Ud fra et mål om at udbrede mulighederne for anvendelse af træ har vi igennem de seneste år brugt et større millionbeløb på træinnovation og på afdækning af nye anvendelsesmuligheder for træ. For eksempel har vi nu en bred vifte af brandhæmmende, træbaserede produkter, og vi tilbyder akustik- og facadeløsninger til store domicilbyggerier.

Vi kan på brancheniveau samt i privat- og erhvervslivet lære meget af udlandets tilgang til byggeriet. Jeg tror, det i høj grad handler om manglende forståelse og viden hos både virksomheder, kommuner, bygherrer og entreprenører, både i forhold til teknisk knowhow inden for træbaserede produkter og desuden i forhold til de klimamæssige fordele, som bygninger bygget af træ faktisk har.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00