Debat

Konservative: Vi er rigtig glade for tilbudspligten

DEBAT: Tilbudspligten til lejerne er en god ting, og hvis nogen forsøger at omgå den regel med kryptiske selskabskonstruktioner, må hullet lukkes. Det skriver Konservatives Jakob Næsager, medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune.

Foto: Københavns Kommune
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Næsager (K)
Gruppeformand og medlem af København Kommunes Teknik- og Miljøudvalg

Det giver ejerskab til ens bolig på mere end én måde, hvis man har papirer på, at man ejer sin egen bolig. Når man ejer sin egen bolig, har man en umiddelbar interesse i, at den løbende er vedligeholdt, og at skader, hærværk m.v. hurtigt bliver udbedret.

Mange har også en interesse i, at kvarteret ser ordentligt ud, og at det er godt og trygt at færdes i nabolaget. Derfor er der mange gode grunde til, at så mange som muligt får mulighed for at bo i en bolig, som de selv ejer.

Tilbudspligten i lejeloven, hvor lejerne får ret til at overtage en bolig, hvis ejeren ønsker at sælge den, er derfor en god ting.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Naturligvis skal lejerne købe ejendommen til markedspris, så sælgeren ikke lider noget tab.

Kryptiske konstruktioner skal stoppes
Når lejerne overtager ejendomme og bliver til ejere af egen bolig, så får de også del i eventuelle værdistigninger. Det vil også give de nye ejere mulighed for senere at bruge deres værdistigning til at modernisere lejligheden eller eventuelt senere at købe en anden og eventuelt større ejerbolig.

Hvis ordningen bliver misbrugt, fordi sælgerne lave kryptiske selskabskonstruktioner for at omgå tilbudspligten, så må man se på, hvordan misbrugsmulighederne afskaffes.

Jakob Næsager, medlem af Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg

Vi er derfor rigtigt glade for den eksisterende ordning med tilbudspligt til lejerne, og vi håber, at endnu flere får lyst og mulighed for at købe og eje egen bolig.

Det vil være ærgerligt at afskaffe eller begrænse ordningen med tilbudspligt til lejerne.

Hvis ordningen bliver misbrugt, fordi sælgerne lave kryptiske selskabskonstruktioner for at omgå tilbudspligten, så må man se på, hvordan misbrugsmulighederne afskaffes.

Flere muligheder for byggegrunde
Ønsket om flere billige lejeboliger må opfyldes på anden vis. En mulighed er, at kommunerne i kommuneplaner og lokalplaner udvider de arealer, hvor der kan ske byudvikling.

For eksempel er der i København kun et yderst begrænset antal grunde til salg. Det presser grundpriserne op og medfører høje huslejer – også for lejerne. Hvis kommunerne derimod byudvikler nye områder, så der udbydes flere grunde, så vil grundpriserne ikke stige helt så hurtigt, og man vil kunne holde huslejerne i ro.

I København er der store arealer langs banen mellem Vesterbro og Kalvebod Brygge, hvor der er god plads til byudvikling og nye lejeboliger til en rimelig pris. Tilsvarende kunne kommunen passende byudvikle på Refshaleøen, hvor der er plads til rigtig mange nye boliger tæt på city.

Dårlige undskyldninger må ikke blive en begrundelse for at begrænse eller fjerne tilbudspligten. Tilbudspligten udbreder ejerskabet til egen bolig. Det skaber ansvar og tilhørsforhold til et lokalområde, som det kan være svært at skabe i visse områder med mange lejerboliger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00