Landets mindste kommune har verdens mest omfattende smart city-netværk

SMART CITY: Med mere end 10.000 sensorer, 845 wifi access points og kameraer styret af kunstig intelligens kan Frederiksberg bryste sig af at have landets mest omfattende smart city-netværk. Men ikke alt kan måles i data, forklarer GIS- og digitaliseringschefen.

(Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
(Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Selvom vi sigter på at lave smarte løsninger, der gør byen nemmere at leve i, er det ikke data, der gør Frederiksberg attraktiv. Det er kulturen og menneskerne

Hasse Hauch
GIS- og Digitaliseringschef i By, Kultur og Miljø i Frederiksberg Kommune

I en grøn oase midt i det tætbefolkede Frederiksberg findes en lys og åben plads. På den er en legeplads til børnefamilierne, et træningsområde for de aktive og endda et soppebasin, der dog først åbner næste sommer.

Men den nyrenoverede Langelands Plads er ikke bare et fornøjeligt byrum. Det er et direkte aftryk fra smart city-bølgen, der er skyllet ind over landets byer.

For under jorden findes ikke bare en tre-plans p-kælder, men også et kæmpe bassin til overskydende regnvand. Desuden er hele området anlagt med en særlig flisetype, der er vandgennemtrængelig og opsluger luftforurening.

Dokumentation

Smart city beskriver en udvikling, hvor der bruges intelligente og datadrevne løsninger til at udvikle et byområde.

Frederiksberg Kommune har et af de mest omfattende smart city forsyningsnetværk for vand og fjernvarme.

I 2015 udarbejdede kommunen en såkaldt smart city-strategi, der har været grundlag for den smarte udvikling. I dag har adskillige kommuner i Danmark en smart city strategi.


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00