Debat

Landsbyforsker: God kommunal planlægning fjerner kreditklemmen

DEBAT: Kreditklemmen kan mindskes med god kommunal planlægning, hvor der udvises rettidig omhu for landsbyer og mennesker med en række konkrete tiltag. Det skriver Jørgen Møller, lektor og landsbyforsker, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet. 

<span>"Fælles
for alle landsbyer er, at de er <i>højmobile
pendlersamfund</i> og ikke Morten Korch-agtige, søvnige, snæversynede
lokalsamfund med bønder, håndværkere og landarbejdere, som vi kender fra
1950´erne," skriver</span> Jørgen Møller, lektor, arkitekt og landsbyforsker, Institut
for Planlægning, Aalborg Universitet. 



<br>
"Fælles for alle landsbyer er, at de er højmobile pendlersamfund og ikke Morten Korch-agtige, søvnige, snæversynede lokalsamfund med bønder, håndværkere og landarbejdere, som vi kender fra 1950´erne," skriver Jørgen Møller, lektor, arkitekt og landsbyforsker, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Møller
Lektor, arkitekt og landsbyforsker, Institut for planlægning, Aalborg Universitet.

Det Danmark, vi kender, er under pres, og en voldsom og dramatisk omstillingsproces er i gang. Et par overordnede begreber, der dækker dette, er urbanisering og globalisering. Mange steder i landet betyder det, at befolkningen skrumper ind, skoler lukkes, og boliger og erhvervsbygninger står tomme. Det kan være vanskeligt i sådanne områder at opnå den nødvendige finansiering af køb og salg af fast ejendom og kapital til oprettelse eller udvidelse af erhvervsvirksomhed.

Som landsbyforsker og byplanlægger synes jeg, at debatten er præget af manglende præcision og måske lidt for megen generalisering. Det kan i stedet for være på sin plads at angribe problemstillingen fra andre positioner.

Højmobile pendlersamfund
Landdistrikter og landsbyer er forskellige, hvad angår afstanden til de større byers arbejdsmarked, beliggenheden ved god infrastruktur og sidst, men ikke mindst, afstanden til naturattraktioner og mængden og dygtigheden af de lokale ildsjæle og iværksættere. Det har betydning for liggetider og kreditforeninger og bankers kreditvurderinger. 

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected]

Fælles for alle landsbyer er, at de er højmobile pendlersamfund og ikke Morten Korch-agtige, søvnige, snæversynede lokalsamfund med bønder, håndværkere og landarbejdere, som vi kender fra 1950´erne. Derfor bor der også højtuddannede familier, dygtige og hårdtarbejdende håndværkere og faglærte såvel som ufaglærte med op til flere biler pr. hussstand i flotte og velholdte boliger og landlige lystejendomme. Nutidens moderne landsbybeboere ved også godt, at jo mere aktivt et lokalsamfund er med butik, institutioner og foreningsliv samt velpassede bygninger og gaderum, jo mere attraktivt er det for bosætning, og derved bliver både liggetiden og kreditklemmen mindre.

Kommunernes planlægning er af stor betydning
Samtidig er der mange velholdte og kommunalt højt prioriterede landsbyer, hvor den kommunale planlægning spiller en rolle for skabelsen og fastholdelsen af højere huspriser og bedre belåningsmuligheder, men det er slet ikke nævnt i de tidligere indlæg.

Der bør afsættes en meget større nedrivningspulje (3-4 mia.kr.), så vi kan få ryddet op i den skæmmende boligslum, der trækker prisen på fast ejendom ned i hele landsbyer.

Jørgen Møller
Lektor, arkitekt og landsbyforsker, Institut for planlægning, Aalborg Universitet

Landsbyer, som kommunerne prioriterer i deres planlægning, både sektorielt og fysisk, har højere boligpriser end de utrolig mange små/mindre landsbyer, der er så nedslidte, at bygningsmassen burde decimeres i omfang, eller landsbyen helt burde fjernes så hurtigt som muligt. Det vil formodentlig betyde, at den bedre del af boligmassen ikke presses prismæssigt af alt for dårlige og billige boliger, erhvervsbygninger og overflødiggjorte landbrugsbygninger.

Opgør med kreditklemmen kræver konkrete forslag
For at gøre landdistrikterne og landsbyerne attraktive for fremtidige beboere kan og bør der gennemføres en række tiltag. Der bør afsættes en meget større nedrivningspulje (3-4 milliarder kroner), så vi kan få ryddet op i den skæmmende boligslum, der trækker prisen på fast ejendom ned i hele landsbyer. Derudover skal der være kørselsfradrag for langturspendlere og en præmiering af folk, der fylder deres bil op, når de arbejdsstedspendler.

Der bør ydes professionel hjælp til erhvervsdrivende og iværksættere til at udarbejde realistiske og gennemarbejdede forretningsplaner for erhvervsprojekter og opdyrkningen af forskellige mentorordninger fra erfarne virksomhedsejere til støtte i en opstartsfase, således at der kan komme gang i den lokale erhvervsudvikling, hvorved der sker en øgning af potentielt interesserede købere med en så fornuftig privatøkonomi, at de kan opnå en positiv kreditvurdering.

Samtidig bør lokalsamfundet oprette billige lejemål for iværksættere på baggrund af indsamlet folkekapital og en god gang knofedt og frivilligt arbejde. Og der er masser af overflødiggjorte erhvervs-og landbrugsbygninger at gå i gang med. Og afslutningsvis skal der arbejdes meget mere med andre finansieringsmuligheder såsom crowdlending og -funding.

Omhu for mennesker og landsbyer
For at skabe mere liv på landet burde det også undersøges, om ikke der kan udstykkes nye smålandbrug, hvor folk kan udleve deres drøm om landbrug, dyr, kvalitetsfødevarer og højt til himlen som et supplement til de store industrilandbrug, som trykker huspriserne i nærheden på grund af staldlugt- og gyllelugt og tung og farlig landbrugstrafik.

Gennem god kommunal planlægning, hvor der udvises rettidig omhu for landsbyer og menneskene, samt lokalsamfundsopbakning og handlekraft fra de dygtige ildsjæle kan kreditklemmen sikkert formindskes eller helt fjernes, således at lånere med de gode ideer og de gennemarbejdede projekter kan få de lån, der er nødvendige, for at de i fremtiden kan bosætte sig og virke på landet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Møller

Lektor, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet
byggetekniker (Randers Tekniske Skole 1969), arkitekt MAA (Arkitektskolen i Aarhus 1977)

0:000:00